Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το φαινόμενο Ποκουσέφσκι!

Το φαινόμενο Ποκουσέφσκι!
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 - 20:00
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι ένα παιδί διαμάντι που αποτελεί μία μεγάλη και σοβαρή επένδυση για τον Ολυμπιακό. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε, φυσικά ούτε να πιεστεί, αλλά να διαχειριστεί σωστά. Να μην «καεί» και να κάνει τα βήματα που χρειάζονται μεθοδικά και ένα τη φορά με στόχο να παίξει μπάσκετ στο επίπεδο που μπορεί και ορίζει το αστείρευτο και πηγαίο ταλέντο του.

Ο Ποκουσέφσκι λοιπόν, ο οποίος από τα μέσα της περσινής σεζόν έχει «ανέβει» και προπονείται στην ανδρική ομάδα (και αγωνίζεται στο εφηβικό του Ολυμπιακού), έχει ένα χαρισματικό μπόι και αναμφίβολα το κορμί του θέλει «χτίσιμο». Έξω από τον χορό, είναι εύκολο να λέμε διάφορα και να κάνουμε υποδείξεις, αλλά στο σύγχρονο μπάσκετ η επιστήμη έχει λόγο και μάλιστα σοβαρό.

Σταμάτησε να ψηλώνει και… γεμίζει!

Ο μικρός λοιπόν σταμάτησε να ψηλώνει... Σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών έχει φτάσει στα 2.15μ. (χωρίς παπούτσια) με άνοιγμα χεριών στα… 2.26μ. και ύστερα από ειδικές μετρήσεις που του έγιναν (σ.σ. εδώ έχει λόγο η επιστήμη) φαίνεται πως θα πάρει το πολύ έναν πόντο ακόμα. Γιατί από εκεί και πέρα θα μιλούσαμε για θέματα γιγαντισμού, τα οποία χρόνια αργότερα βγάζουν προβλήματα στα γόνατα κτλ. Έγιναν οι απαραίτητες ειδικές μετρήσεις λοιπόν και φάνηκε πως σταθεροποιείται το ύψος του.

Η αυξητική ορμόνη, τώρα, όσον αφορά την ανάπτυξή του, θα λειτουργεί πλέον διαφορετικά: Ως προς τον όγκο του σώματος. Ως προς τη σωματική διάπλαση. Τώρα που σταμάτησε να ψηλώνει, θα αρχίσει να γεμίζει το σώμα του. Θα ξεκινήσει να παίρνει σε όγκο και να χτίζει το κορμί του ανάλογα με το μπόι του.

Κοιμάται πολύ…

Ο Ποκουσέφσκι τρώει αρκετά, τρώει σωστά και… κοιμάται πολύ. Γιατί έχει ανάγκη να κοιμηθεί, να ξεκουράζεται και βέβαια… τις σωστές ώρες. Γιατί στο σώμα μας όλα είναι προγραμματισμένα. Πρέπει να κοιμάται κανείς συγκεκριμένες ώρες (μέσα στο 23:00 με 07:00) για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Θυμάμαι πρόχειρα κάποιες δηλώσεις του Ρονάλντο που έχει πει πως «δεν θυσιάζω με τίποτα το 8ωρο του ύπνου μου». Ο μικρός το έχει ανάγκη αυτό και δεν ξεφεύγει του προγράμματός του.

Το ελληνικό διαβατήριο

Δεν θέλει καμία βιασύνη, καμία πίεση, αλλά μεθοδική διαχείριση και μεταχείριση αυτό το παιδί για να πάρει ο Ολυμπιακός όσα περιμένει από μία μεγάλη επένδυση αλλά και φυσικά – και πάνω απ’ όλα- ο ίδιος ο Ποκουσέφσκι να βγάλει το μπάσκετ που έχει μέσα του. Γιατί δεν είναι μόνο το μπόι του, αλλά και η τεχνική του. Η μηχανική στο σουτ, το μπάσκετ που ξέρει…

Ο Αλεξέι είναι Σέρβος και αυτή τη στιγμή πιάνει θέση ξένου στο πρωτάθλημα. Έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες για να την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου το οποίο αναμένεται κάποια στιγμή να το πάρει στα χέρια του, ώστε να αγωνίζεται σαν Έλληνας. Μέχρι τότε δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα (σε αντίθεση με την Ευρωλίγκα που μπορεί) καθώς θα πρέπει να γίνει αλλαγή ξένου.

Με την επικείμενη έκδοση του διαβατηρίου του θα μπορεί να αγωνιστεί και στην Εθνική Ελλάδας, καθώς δεν παίζει ρόλο που έπαιξε με τη Σερβία, από τη στιγμή που είναι κάτω των 18 ετών. Η έκδοση διαβατηρίου δηλαδή δεν θα ωφελήσει μόνο τον Ολυμπιακό αλλά και την Εθνική ομάδα.

Διαβάστε επίσης