Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι νέοι είναι ωραίοι, οι παλιοί είναι αλλιώς!

Οι νέοι είναι ωραίοι, οι παλιοί είναι αλλιώς!
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 - 23:43
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Από την μπασκετάρα στο θρίλερ αλλά… χαλάλι! Ο Ολυμπιακός δεν απέφυγε τα δύο πρόσωπα στη Βιτόρια, ωστόσο δεν του κόστισε και πήρε ακόμα ένα σπουδαίο «διπλό». Πέρασε και από την έδρα της Μπασκόνια μετά από αυτή της Κίμκι με 85-80, έκανε το «δύο στα δύο» στην Ευρωλίγκα και… συνεχίζει.

Επί τρία δεκάλεπτα ο Ολυμπιακός έπαιξε… μπασκετάρα. Πήγε τη διαφορά στους 19 πόντους (47-66), ωστόσο δεν μπήκε καθόλου καλά στο 4ο δεκάλεπτο επιτρέποντας στην Μπασκόνια να τον πλησιάσει στους 3 πόντους (78-81 και 80-83). Εκεί μίλησε ο χαρακτήρας αλλά και το νέο στοιχείο του Ολυμπιακού. Η καθοδήγηση από τον πάγκο, καθώς βγήκε ασύλληπτο play με τη μπάλα να χάνεται ενώ Σπανούλης και Μιλουτίνοφ συνεργάζονταν άριστα για να σφραγίσουν το ματς.

«ΚΛΕΙΔΙ»: Από τη στιγμή που το έκανε ντέρμπι, οι «παλιοί» μίλησαν και ιδίως δύο παίκτες που βρίσκονται με κλειστά μάτια. Όλο το βράδυ θα μπορούσε να παίζει ο Σπανούλης με τον Μιλουτίνοφ. Συνεργάστηκαν εξαίσια, ενώ βγήκε μετά από τάιμ άουτ (για το 78-83) υποδειγματικό σύστημα με αποδέκτη τον Μιλουτίνοφ.

MVP: Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. 23 πόντους, 11 ριμπάουντ, αμυνάρες… Ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα σε πόντους.

ΟΣΚΑΡ Β΄ ΡΟΛΟΥ: Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Νάιτζελ Γκος (από 11 πόντους).Πολύ καλός ήταν και ο Τουπάν.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Ο Ολυμπιακός για 30 λεπτά δεν άφησε την Μπασκόνια να τρέξει και να πετύχει πόντο στον αιφνιδιασμό. Πέτυχε ένα καλάθι στο 4ο δεκάλεπτο.

ΣΕ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ: Ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Ζακ Λεντέι.

Η ανάλυση του αγώνα…

Ο Ολυμπιακός λοιπόν- που ξεκίνησε στην 5άδα με Γκος, Σπανούλη, Τίμα, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ- ξεκίνησε καλά στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» παρά την ασφυκτική πίεση της Μπασκόνια και τις «παγίδες» που έστελνε ο Πέδρο Μαρτίνες, αλλά και τα 2 γρήγορα φάουλ (στο 8.32) του Γκος, που ανάγκασαν τον Μπλατ να βάλει τον Τουπάν και στον «άσο» τον Σπανούλη. Ο Γάλλος και ο αρχηγός έκαναν το 5-7, ενώ παρά τα τρίποντα των Χίλιαρντ και Γκρέιντζερ, Μιλουτίνοφ και Πρίντεζης είχαν τις άμεσες απαντήσεις για το 11-11. Ο Μπλατ άλλαξε πρόσωπα, όχι σχήμα καθώς συνέχισε με Τουπάν στο «2», αλλά πέρασε στον «άσο» τον Στρέλνιεκς και στο «3» τον Παπανικολάου ο οποίος με δύο τρίποντα έκανε το 14-19. Μοναδική αλλαγή στο σχήμα στη συνέχεια το δίδυμο Λεντέι-Μιλουτίνοφ στους ψηλούς. Η άμυνα του Ολυμπιακού στη ρακέτα του ήταν σφικτή (42,% η Μπασκόνια) ενώ είχε ωριμότητα και υπομονή μπροστά γυρνώντας σωστά τη μπάλα, με τον Τουπάν (4/6 τρίποντα οι «ερυθρόλευκοι») και Μπόγρη στη λήξη της επίθεσης να κάνουν το 17-24 (+7). Το 1ο δεκάλεπτο έκλεισε με 19-27 με τρεις βολές του Στρέλνιεκς.

Η Μπασκόνια μπήκε δυνατά στο 2ο δεκάλεπτο και με ένα γρήγορο 7-0 σερί (σε 3 λεπτά) μείωσε σε 26-27, με τους Σενγκέιλια και Ντιοπ στη ρακέτα και τρίποντο του Τζάνινγκ. Ο Ολυμπιακός είχε άμεση αντίδραση. Ο Σπανούλης έλεγξε το παιχνίδι και ο Μιλουτίνοφ με 7 πόντους έκανε το 28-36, ενώ ο Τουπάν «απάντησε» στον Σενγκέλια με τρίποντο (3/3) για το 32-41 (+9). Ο Γεωργιανός έφτασε στη συνέχεια τους 12 πόντους, ωστόσο ο Ολυμπιακός συνέχισε το καλό μπάσκετ. Είχε ωραίες συνεργασίες, με τον Πρίντεζη να βρίσκει τον Στρέλνιεκς κάτω από τη ρακέτα, ενώ ο Σπανούλης με την αγαπημένη του κίνηση, έκανε το 39-50 (+11 με 20-23 επιμέρους) στην εκπνοή του πρώτου 20άλεπτου.

Ο Ολυμπιακός των 6/12 τριπόντων και 10/16 διπόντων, είχε λίγα λάθη (5) αλλά έδωσε 10 πόντους από αυτά στην Μπασκόνια, ενώ δεν είχε επιτρέψει στους Βάσκους να πάρουν κανέναν πόντο στον αιφνιδιασμό.

Η Μπασκόνια ξεκίνησε με τρίποντο του Σενγκέλια (15 πόντους) αλλά ο Γκος είχε άμεσες απαντήσεις και με δύο καλάθια έκανε το 42-54, ωστόσο για τους Βάσκους τραυματίστηκε και ο Χίλιαρντ (είχε κτυπήσει και ο Σιλντς στο 2ο δεκάλεπτο στο πρόσωπο σε φάση με τον Τουπάν) φεύγοντας μάλιστα από το παρκέ με φορείο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν το πόδι από το γκάζι, είχαν καλές επιστροφές στην άμυνα και μπροστά ο Μιλουτίνοφ (13 πόντους- 6 ριμπάουντ) αύξησε στο +14 για το 42-56. Η άμυνα ήταν επιθετική, ο Ολυμπιακός σε 5 λεπτά είχε 4 κλεψίματα και είχε κρατήσει την Μπασκόνια στους 3 πόντους, με τον Τίμα να βγάζει στον αιφνιδιασμό τον Γκος για το 42-58. Οι Βάσκοι βρήκαν λύσεις με τον Γκαρίνο για ένα 5-0, ωστόσο ο Μιλουτίνοφ ήταν σε εκπληκτική βραδιά (έφτασε στους 15 πόντους) ενώ Τουπάν (με σουτ) και Στρέλνιεκς με ντράιβ ανέβασαν στο +19 για το 47-66. Ο Γκρέιντζερ είχε εκνευριστεί, το έδειξε με τον Τουπάν αλλά και με τον Σπανούλη, πήρε τεχνική ποινή για φλόπινγκ αλλά πέταξε τη μπάλα από το κέντρο και ευστόχησε για το 52-67 στην εκπνοή της 3ης (13-17 επιμέρους).

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τρίποντο του Γκος στο 4ο δεκάλεπτο, αλλά στη συνέχεια η Μπασκόνια έτρεξε ένα 9-0 σερί για να μειώσει σε 59-70, με τον Πουαριέ να κάνει βρίσκει λύσεις στη ρακέτα και τον Παπανικολάου να κάνει λάθος και να χάνει τη μπάλα. Ο Σπανούλης βρήκε υποδειγματικά τον Μιλουτίνοφ για το 59-72, αλλά ο Ολυμπιακός είχε χάσει την ψυχραιμία του και η Μπασκόνια είχε ψυχολογία. Δεν άργησε να πάρει τον έλεγχο του ματς. Τζάνινγκ και Βιλντόζα μείωσαν σε 64-72 την ώρα που Βεζένκοφ και Γκος αστόχησαν από τα 6,75μ. και στη συνέχεια ο Τουπάν πάτησε γραμμή. Ο Σενγκέλια κατέβασε σε 67-73 (15-6 επιμέρους στο 4ο δεκάλεπτο) με τον Ολυμπιακό σε 5 λεπτά να έχει πετύχει μόνο 1 βολή. Στο 27΄ο Βεζένκοφ με τρίποντο έδωσε ανάσα, αλλά «απάντησε» άμεσα ο Γκρέιντζερ για το 71-75. Ο Μπλατ, στο χαμηλό σχήμα του Μαρτίνες, πήγε με Τουπάν, Παπανικολάου και Βεζένκοφ. Ο Σπανούλης βρήκε ιδανικά τον Μιλουτίνοφ (19 πόντους) για το 73-79, ο Γκος έτρεξε στη συνέχεια στον αιφνιδιασμό για βρει τον Βεζένκοφ για το 73-81, ωστόσο το… θρίλερ είχε κι άλλα επεισόδια. Γρήγορο τρίποντο του Γκρέιντζερ και κλέψιμο του Πουαριέ στον αιφνιδιασμό για το 78-81. Μετά το τάιμ άουτ ο Ολυμπιακός έβγαλε και πάλι ένα υποδειγματικό play με τον Γκος να πασάρει στον Μιλουτίνοφ. Ο Σενγκέλια βρήκε ανοικτό διάδρομο και κάρφωσε στα 37΄΄ αλλά ο Σπανούλης με υπομονή και οξυδέρκεια βρήκε τον Μιλουτίνοφ (23 πόντους, ρεκόρ καριέρας σε Ευρωλίγκας) που έκανε το 80-85 για να σφραγίσει τη νίκη για τον Ολυμπιακό. Δύο στα δύο με δύο σπουδαία διπλά.

Τα Δεκάλεπτα: 19-27, 39-50, 52-67, 80-85.

Διαβάστε επίσης

Στο Top-10 των ριμπάουντερ ο Πρίντεζης!

Στο Top-10 των ριμπάουντερ ο Πρίντεζης!

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού με τα 4 ριμπάουντ του στο ματς με την Μπασκόνια έφτασε τον Βίκτορ Κριάπα και πλέον βρίσκεται στην 10αδα των κορυφαίων ριμπάουντερ στην Ευρωλίγκα.