Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Λίγα αλλά να είναι… καλά!

Λίγα αλλά να είναι… καλά!
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 - 17:21
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Δεν το συζητάμε καν… Αυτό που έβγαλε μάτι στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αρμάνι Μιλάνο ήταν τα 2/13 τρίποντα των «ερυθρόλευκων», τα οποία ήρθαν από τα χέρια του Μάντζαρη (2/3) και σε συνδυασμό με τα 12/29 τρίποντα των Ιταλών, ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για… 10 περισσότερα άρα 30 πόντοι. Αμέσως αμέσως λοιπόν, έχουμε μία πρώτη καλή διαφορά μεταξύ των δύο που έγειρε την πλάστιγγα (μεταξύ άλλων, γιατί δεν ήταν μόνο αυτό).

Για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης: Ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια δέχτηκε από…

* την Μπασκόνια 9/25 τρίποντα

* και από την Κίμκι 11/34, με τα 8 να έρχονται από τον Σβεντ.

Πάμε παρακάτω… Ο Ολυμπιακός δεν είναι τόσο κακός στα τρίποντα του. Έπεσε πολύ με το 15% που είχε με τη Μιλάνο και βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής λίστας με 33,96% έχοντας συνολικά 18/53, καθώς αν δούμε…

* με την Κίμκι είχε 9/21 (42,9%)

* και με την Μπασκόνια 7/17 (36,8%).

Μέσος όρος δηλαδή 39,85.

Δεν το λες κακό σε καμία περίπτωση. Όχι εξαιρετικό, αλλά όχι και κακό.

Η ειδοποιός διαφορά είναι αλλού... Ο Ολυμπιακός έχει πρωταρχικό του στόχο να πάει σε τρανζίσιον game ή σε early post. Γι αυτό και οι προσπάθειές του στα δίποντα είναι πάνω από διπλάσιες σε σχέση με αυτές που παίρνει στο τρίποντο:

* Ο Ολυμπιακός είναι 6ος στη λίστα σε προσπάθειες για 2πόντα (124) έχοντας μέσο όρο 41 προσπάθειες

* και 11ος στα τρίποντα (58) έχοντας μέσο όρο 17 σουτ από τα 6.75μ.

Όταν η άμυνα δεν κρατάει και μαζεύει τη μπάλα από το διχτάκι, άρα με καλή επιστροφή των αντιπάλων δεν έχει δικαίωμα να τρέξει ή του κλείνουν τη ρακέτα, θα πρέπει να την «ανοίξει» από έξω για να φέρει ξανά το παιχνίδι του στις σωστές κατευθύνσεις.

Με τη Μιλάνο και τα 2 τρίποντά του (από τον Μάντζαρη) ήρθαν στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο είχε 0/6. Τα 4 τα πήρε στο 3ο δεκάλεπτο, με τους φιλοξενούμενους από το 27΄ μέχρι το 29΄ να ανεβάζουν τη διαφορά στους 10 πόντους (από το 57-58 σε 57-68).

Αυτό βέβαια που οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε είναι πως δεν χάνεται παντελώς το μυαλό του, ώστε να επιδοθεί σε ρεσιτάλ απονενοημένων τριπόντων όπως συνέβαινε προηγούμενες χρονιές, αλλά πηγαίνει να βγάλει το παιχνίδι του, μένει στο πλάνο του, ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος λέει πως δεν αποφεύγει τα λάθη, από τη στιγμή που η αντίπαλη άμυνα έχει προσαρμοστεί κατάλληλα. Τα λάθη του δε, δίνουν απλόχερα πόντους:

* 20 πόντους από λάθη του πήρε η Μπασκόνια

* 25 πόντους πήρε η Μιλάνο

* 13 η Κίμκι.

Με λίγα λόγια, τον Ολυμπιακό δεν τον παίρνει στα σουτ από τα 6.75μ. που επιχειρεί και τα οποία δεν είναι πολλά, να μην «ανοίγει» την αντίπαλη άμυνα και να μην την «ταρακουνάει», γνωρίζοντας ο αντίπαλος προπονητής πως μπορεί να είναι απειλητικός και από μακριά και να αλλάξει κατ΄ανάγκην την άμυνά του.

Έχει τα χέρια, δεν έχει την ψυχραιμία κατά πως φαίνεται και από το… 50% στις βολές, με 9/18.

Ο Ολυμπιακός οφείλει αναλογικά με τον αριθμό σουτ που παίρνει στο τρίποντο να κυμαίνεται σε ένα ποσοστό 37-38% στα τρίποντα, για να «ανοίγει» τις αντίπαλες άμυνες και να βρίσκει τους διαδρόμους για διεισδύσεις, απλοποιώντας το παιχνίδι του.

Διαβάστε επίσης