Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο φόβος στα μάτια τους (vids)

Ο φόβος στα μάτια τους (vids)
Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018 - 16:11
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Διόλου τυχαία δεν είναι η φράση του Αντρέι Βατούτιν, «αν φοβάσαι τον Σπανούλη μην παίζεις στην Ευρωλίγκα». Ο ισχυρός άντρας της ΤΣΣΚΑ είναι ο πρώτος που ζωγραφίζεται στα μάτια του ο τρόμος, όταν βλέπει τον Σπανούλη να… κάνει τα δικά του. Ο τηλεοπτικός φακός, όλος… τυχαίος στοχεύει πάνω του και ο καθείς μπορεί να μαντέψει την σκέψη του: «Όχι πάλι…»!

Ο Σπανούλης βέβαια, από την άλλη, μόνο από φόβο δεν την έχει πάρει την ΤΣΣΚΑ, σε 14 αγώνες που την έχει συναντήσει με τη φανέλα του Ολυμπιακού από το 2012 μέχρι σήμερα, καθώς το ΄11 και το ΄14 δεν συναντήθηκαν οι δυο τους στην Ευρωλίγκα, έχει ωθήσει τους «ερυθρόλευκους» σε 6 νίκες, με τις 4 να είναι σε ισάριθμα Final 4: Ο τελικός του 2012 και οι ημιτελικοί του 2013, του 2015 και του 2017.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, πριν λίγες ώρες, παρά το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε στην αρχική 5άδα από τον προπονητή του, έπαιξε 30 λεπτά, 5 λεπτά περισσότερα από όσο συνηθίζει φέτος (σ.σ. ρόλο σε αυτό έπαιξε και η απουσία του Στρέλνιεκς), ενώ μόνο ο Γκος τον πέρασε σε χρόνο με 34 λεπτά και μέχρι το 25΄του αγώνα είχε 5 πόντους, οι 3 με βολές και 4 ασίστ. Στο 4ο δεκάλεπτο πέτυχε 11 πόντους και μοίρασε ακόμα 2 ασίστ, με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει από το -9 και να φέρνει το ματς στα ίσα, με 63-63.

Να το πάρει αυτός ή όχι το σουτ;

Πολλά έχουν γραφεί και ακουστεί, ρωτήθηκε μάλιστα σχετικά και ο Ντέιβιντ Μπλατ, για την άστοχη προσπάθεια στο 1 λεπτό πριν τη λήξη του Σπανούλη, στο τρίποντο, με τον κόουτς του Ολυμπιακού να λέει: «Δεν μπορεί να βάζει όλα τα σουτ… Έβαλε πολλά μεγάλα σουτ… Οπότε, έχασε ένα, πρέπει να ζήσεις με αυτό. Δεν μπορείς να ζητάς να βάζει τα πάντα! Ή μπορείς να ζητάς τα πάντα, αλλά δεν μπορείς απαραίτητα ότι απαιτείς να το βάλει. Θεωρώ πως ο Μπίλι έκανε σπουδαίο παιχνίδι. Έπαιξε πολλά λεπτά σήμερα, περισσότερα από ότι συνήθως γιατί τον χρειαζόμασταν. Μας λείπει ο Στρέλνιεκς, που είναι πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς και έπεσε περισσότερο βάρος στους ώμους του».

Πάντα, τέτοιες περιπτώσεις έχουν διπλή ανάγνωση… Όταν ένας παίκτης νιώθει καλά, έχει το μομέντουμ και είναι ο… Σπανούλης, αυτός θα πάρει το κρίσιμο σουτ. Ή θα σε απογειώσει ή θα σε αφήσει εκεί. Το χει κάνει δεκάδες φορές στην καριέρα του και με αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός έχει πάρει Ευρωλίγκες ή προκρίσεις σε τελικούς Final 4 ή πρωταθλήματα. Πως θα μπορούσες να του πεις στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας στη Μαδρίτη με την ΤΣΣΚΑ «έχεις 0/11 σουτ. Σταμάτα να παίρνεις προσπάθειες και μοίραζε μόνο τη μπάλα»;

Ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, σίγουρα δεν ήταν, αλλά… κρεμασμένα σουτ και από μακριά έχει πάρει πολλά και φυσικά τα έχει βάλει. Με ψηλότερους αντίπαλους μπροστά του.

Μην λησμονούμε επίσης το γεγονός, πως ο Ολυμπιακός πλην του Σπανούλη, είχε ακόμα μόλις πέντε παίκτες με σκορ στο παιχνίδι τους, τη στιγμή που η ΤΣΣΚΑ είχε πάρει ακόμα από τον Κουλάγκιν και τον Βορόντσεβιτς που φέτος δεν πολύ παίζει και είναι πολύ πίσω στο ροτέισον.

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ VS CSKA

Με αφορμή την εμφάνιση του Σπανούλη, τις αντιδράσεις του Ιτούδη και φυσικά την δήλωση του Αντρέι Βατούτιν, το gavros.gr έψαξε όλα τα ματς του Σπανούλη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο αρχηγός λοιπόν σε 14 αναμετρήσεις, έχει κερδίσει με τον Ολυμπιακό τις 6, εκ των οποίων οι 4 είναι στα Final 4. Αιτία, που ακόμα ρωτάνε τον Χάκετ και τον Σέρχιο Ροντρίγκες για την κατάρα κι αυτοί απαντάνε: «Δεν ήμουν εδώ»!

Ο Σπανούλης, μία φορά από αυτές δεν ήταν διψήφιος σε πόντους και μία δεν είχε μοιράσει καν μία τελική πάσα. Ο μέσος όρος του είναι 14.5 πόντοι απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και 4.5 ασίστ.

Μέσος όρος πόντων: 14.5

Μέσος όρος Ασίστ: 4.5

Σε 14 ματς: 6 νίκες, οι 4 σε Final 4 (1 τελικός και 3 Ημιτελικοί)

1 φορά μονοψήφιος: το 2013 στον ημιτελικό με 8 πόντους

1 φορά καμία ασίστ: Το 2012 για το Top16 στη Μόσχα

Διαβάστε επίσης

Ατομικό Στρέλνιεκς και… ολιγόλεπτοι!

Ατομικό Στρέλνιεκς και… ολιγόλεπτοι!

Ο Ντέιβιντ Μπλατ, με την επιστροφή του Ολυμπιακού από τη Μόσχα, έδωσε ρεπό στους παίκτες για να ξεκουραστούν, ωστόσο κάποιοι πήγαν στο ΣΕΦ για προπόνηση.