Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ρούκις: Ή θα σε κάνουν πρώτο μάγκα ή…

Ρούκις: Ή θα σε κάνουν πρώτο μάγκα ή…
Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019 - 18:52
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Κάθε μεταγραφή είναι στοίχημα! Ποτέ δεν ξέρεις πως και βασικά αν θα σου βγει. Αν θα κολλήσει με την ομάδα, θα αποδώσει στον ρόλο του, θα βρει χημεία με τους υπόλοιπους… Χώρια τα εξω-αγωνιστικά. Όταν πάει η κουβέντα σε ρούκις όμως, σε πρωτάρηδες στην Ευρωλίγκα, το ποσοστό του ρίσκου ανεβαίνει και οι πιθανότητες στο να «μην βγει» αμέσως αυξάνονται. Συν τοις άλλοις, εδώ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Ολυμπιακό κάνουμε συχνά ένα λάθος. Αυτόματα μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης και αναζητούμε τον νέο Λο και τον νέο Χάινς.

Μην πει κανείς πως δεν άκουσε έστω μια φορά την προσμονή ο Γκος να βγει σε Λο και το ίδιο ο Λεντέι σε Χάινς; Λόγω στυλ, λόγω σωματοδομής, λόγω προηγούμενης ομάδας, όπως και να χει συγκρίσεις έγιναν και ο πήχης προσδοκιών ανέβηκε ιδιαίτερα ψηλά πριν καλά τους δούμε.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν – για να μπούμε και σε πιο συγκεκριμένα μονοπάτια- πόνταρε σε δύο ρούκις. Κι αν τον Λεντέι τον προόριζε για back up του Μιλουτίνοφ, ο Γκος με το «καλημέρα» ήρθε στον Πειραιά για πρωταγωνιστής, για μαέστρος, για γενικός κουμανταδόρος. Αυτός που θα έτρεχε την ομάδα, που θα την έπαιρνε πάνω του. Καλά στοιχεία είδαμε, κάποια καλά παιχνίδια επίσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφτασε το μισό των προσδοκιών και των απαιτήσεων.

Ο Μπλατ τον είχε παρακολουθήσει πολύ, μην ξεχνάτε πως τον είχε ζητήσει από τη Παρτιζάν και πέρσι τον Ιανουάριο για να τον πάρει στη Νταρουσάφακα, αλλά οι Σέρβοι αρνήθηκαν να δώσουν τον καλύτερο τους παίκτη. Άλλο επίπεδο η Παρτιζάν άλλο ο Ολυμπιακός έτσι;

Για να ανοίξουμε και λίγο περισσότερο την ανάλυση και την επιχειρηματολογία: Τελικά ο Γκος τι είναι; Είναι «άσος», είναι «δυάρι»; Μπερδεμένο και εκεί, έτσι δεν είναι; Από τη μία έπαιρνε πολλές επιθέσεις πάνω του με το inside game και το φλόουτερ (με τον Μπλατ να επιμένει σε αυτό για να «βγει) από την άλλη, τον έβλεπες σε άλλα παιχνίδια διστακτικό, να μην παίρνει επιθέσεις πάνω του και να μην βγαίνει μπροστά. Δεν βρήκε κι αυτός τον ρόλο του, χάθηκε παντελώς ιδίως από την εποχή που ο Ολυμπιακός σταμάτησε να τρέχει και ο Γκος από πρωταγωνιστής που προορίζονταν έγινε ρολίστας στην ομάδα.

Φυσικά και είναι ρούκι στην Ευρωλίγκα και δεν μπορεί να κριθεί αυστηρά, το έλεγε ξανά και ξανά ο Μπλατ, αλλά να αναλογιστούμε και πως ο Ολυμπιακός τον πήρε για βασικό, όχι για 5ο γκαρντ με προοπτική σταδιακής εξέλιξης μέσα από το ροτέισον και την ομάδα.

Τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον; Θα δούμε… Ο Γκος έχει κλειστό 2ετές και αυτός, καθώς η επιθυμία του Μπλατ ήταν να φτιάξει μία ομάδα σε βάθος κι όχι πυροτέχνημα.

Πριν προχωρήσουμε στον Λεντέι, να πούμε πως το scouting report ως προς τα μειονεκτήματά τους βγήκε στο ακέραιο. Για τον Γκος, για την άμυνά του και την αθλητικότητά του, απλά στάθηκαν στο άνοιγμα των χεριών που μπορούσε να καλύψει αδυναμίες και επίσης για τον Λεντέι για την άμυνά του. Το ξέρανε εξ αρχής και το λέγαμε πως στο body to body δεν είναι δυνατός, θα τον σπρώξουν και φάνηκε αυτό για τα καλά.

Με τον Λεντέι μπερδεύτηκε εξ αρχής η δουλειά, υπό την έννοια πως ναι μεν έκανε πολύ καλή σεζόν στο Ισραήλ, σε ένα πρωτάθλημα όμως που παίζουν undersize center. Που του ταίριαζε στα ματσαρίσματα. Η Ευρωλίγκα είναι άλλο κεφάλαιο και το κατάλαβε και ο ίδιος. Ο Μπλατ είχε σκοπό να τρέξει βέβαια η ομάδα, αλλά στην πορεία όλα άλλαξαν. Επίσης, κάναμε κουβέντα όλη τη σεζόν για τη θέση που παίζει. Ρωτάγαμε συνέχεια και τον ίδιο. Τελικά φάνηκε πως είναι ένα 4άρι που έπαιζε και στο «5». Δεν άργησε να γίνει η πρώτη αλλαγή στο «4» αποτελώντας το back up του Πρίντεζη. Έκανε κάποια πολύ καλά παιχνίδια ιδίως στο πρώτο μισό, βγαίνοντας μάλιστα και MVP αγωνιστικής, αλλά κι αυτός στη συνέχεια «χάθηκε».

Αυτό είναι το τίμημα με τους ρούκις που θα πληρώσεις. Ο Μπλατ το έχει κάνει ξανά και ξανά. Σίγουρα κάτι είδε και πίστεψε πως θα τους στηρίξει και θα τον στηρίξουν, αλλά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το ρίσκο είναι μεγαλύτερο. Ή θα σου βγουν και θα γίνεις πρώτος μάγκας ανεβάζοντας και τις μετοχικές τους αξίες (καθώς μιλάμε για 600-700 χιλιάδες και οι δύο μαζί) ή θα σε πάρουν προς τα κάτω, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως φταίνε αποκλειστικά αυτοί οι δύο. Σε καμία περίπτωση. Το κακό είναι γενικότερο, είναι συνολικό…

Διαβάστε επίσης

«Ο Ολυμπιακός δεν παύει να είναι επικίνδυνος»

«Ο Ολυμπιακός δεν παύει να είναι επικίνδυνος»

Η Ευρωλίγκα μπορεί να τελείωσε για φέτος για τον Ολυμπιακό, ωστόσο μεσοβδόμαδα έχουμε παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» θα πάνε την Τετάρτη (10/04) στο Περιστέρι για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1.

Αφήνει πίσω του την Ευρωλίγκα

Αφήνει πίσω του την Ευρωλίγκα

Στον Ολυμπιακό οφείλουν να κοιτάξουν μπροστά και ήδη Μπλατ και παίκτες βρέθηκαν ξανά στο ΣΕΦ ενόψει της αναμέτρησης με το Περιστέρι (Τετάρτη 10/4)

Αλλάζουν πολλά στην Ευρωλίγκα

Αλλάζουν πολλά στην Ευρωλίγκα

Αρχίζει πιο νωρίς του χρόνου η διοργάνωση, μειώνονται οι «διαβολοβδομάδες», μεγαλώνει η διάρκεια της σεζόν. Αυτό συμφώνησε η διοργανώτρια αρχή με την Ένωση παικτών.