Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κουζμίνσκας: Έτοιμος για το νέο ξεκίνημα!

Κουζμίνσκας: Έτοιμος για το νέο ξεκίνημα!
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 - 18:43
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Από τους βετεράνους στην Ευρωλίγκα, καθώς μετρά 158 παιχνίδια με τρεις διαφορετικές ομάδες και σε εφτάμιση σεζόν, αλλά στα 30 του χρόνια, ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ψάχνει μέσα από τη διαδικασία του Ολυμπιακού, τον παλιό καλό εαυτό του. Μοιάζει λίγο με τα λόγια του Πρίντεζη το σκεπτικό του. Τότε, που ο Γιώργος είχε πει στον Ντούντα «κόουτς, βγάλαμε λεφτά, να παίξουμε μπάσκετ θέλουμε τώρα». Κοινός παρανομαστής για τους δυο, πλην της θέσης, η… Μάλαγα.

Ο Λιθουανός λοιπόν, απόλυτα συνειδητοποιημένος και κυρίως με προσωπικό κίνητρο, δεν μίλησε για στόχους, τρόπαια κτλ, δεν είπε μεγάλες κουβέντες στο «Ελ. Βενιζέλος» παρά μόνο, «να είμαστε καλά και εκτός παρκέ» αλλά και το σημαντικότερο: «Μέσα από τον Ολυμπιακό να ξαναβρώ τον παλιό καλό εαυτό μου».

Μπορεί πολλούς να τους παραξένεψε, ακόμα και να τους ξένισε μία τέτοια δήλωση, ωστόσο ο Κουζμίνσκας είναι αυτός ακριβός ο τύπος. Δεν πάνε πολλά χρόνια, μόλις 5, που τόνιζε: «Πάντα θα το λέω, δεν πρέπει να διαλέγεις μια ομάδα εξαιτίας των χρημάτων που σου δίνει, να διαλέγεις μια ομάδα που θα σου δίνει χρόνο να παίζεις». Γιατί αυτό; «Καλές είναι οι προπονήσεις, αλλά μέσα από τα παιχνίδια «μεγαλώνεις» και βελτιώνεσαι».

Ότι ακριβώς έκανε και με την επιλογή του Ολυμπιακού. Είχε καλύτερες και μεγαλύτερες οικονομικά προτάσεις στο τραπέζι, από αυτές των «ερυθρόλευκων», αλλά τα πάντα ξεδιάλυναν και έγιναν πιο εύκολα όταν μίλησε με τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Παρατηρώντας τον Κουζμίνσκας και δη την πορεία του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα πίστευες (ή θα είκαζες) πως έζησε μπασκετικά τα όνειρά του…

«Μεγαλώνοντας, όπως όλα τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ, ονειρεύονται να παίξουν στο ΝΒΑ, αλλά ρεαλιστικά το σκέφτηκα όταν άρχισα να παίζω όλο και καλύτερα στην Ευρώπη και γινόμουν πιο σημαντικός παίκτης. Το σημείο κλειδί ήταν σε έναν αγώνα το 2014, όταν παίζαμε κόντρα στους Αμερικάνους, έπαιξα εναντίον τους και είδα ότι είναι σπουδαίοι παίκτες, τρομεροί αθλητές, αλλά είναι άνθρωποι και μπορείς να παίξεις εναντίον τους».

Πήγε στο ΝΒΑ και δη τους Νιου Υόρκ Νικς όταν έσπασαν τα ταμεία του ΝΒΑ από τα τηλεοπτικά και έγινε το μεγάλο κύμα φυγής, είχε τον 1ο χρόνο δίπλα στον Πορζίνγκις σε 14.8 λεπτά συμμετοχής 6.2 πόντους, 1.8 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 32.1% στο τρίποντο κατά μέσο όρο, ήρθε μετά και η Μιλάνο και η προβληματικές σεζόν. Όχι απλά δεν έδωσε το παραπάνω που πρόσβλεπαν, αλλά χάθηκε κι αυτός ως είθισται σε έναν περίεργο οργανισμό. Σε 17:03 λεπτά συμμετοχής, είχε 8.5 πόντους με 46.9% στο τρίποντο, 3.3 ριμπάουντ και συνολικά 8.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Δεν κρύφτηκε, το είπε με το «καλημέρα» (σ.σ. κολλάει και με την ώρα καθώς ήταν περασμένα μεσάνυχτα) πως ήταν περίεργες οι σεζόν στο Μιλάνο, παίζοντας σε μία θέση που δεν του νιώθει βολικά. Στο «4» άρχισε να ξεχωρίζει στη Ζαλγκίρις με τον Πλάθα, όπου τον πήρε μαζί και στην Ισπανία για λογαριασμό της Μάλαγα. Τον δεύτερο χρόνο ο Πλάθα του έδινε 23 λεπτά στην Ευρωλίγκα, με τον Κουζμίνσκας να έχει περάσει την «κρυάδα» της ξενιτιάς για πρώτη φορά από τη χώρα του…

«Δουλεύει λες και είναι παίκτης που παίζει 30 λεπτά» είχε πει ο Πλάθα: «Όταν πήγα στη Ζαλγκίρις δεν ήταν ένας παίκτης με μεγάλη ευθύνη στην ομάδα, ο κόσμος πίστευε ότι θα είναι χρήσιμος αλλά όχι σαν ένας starter. Ήταν στη σκιά του Τρεμέλ Ντάρντεν. Όταν τελικά κατακτήσαμε το πρωτάθλημα ταίριαξε σαν βασικός».

Ο Κουζμίνσκας πέρασε από τη διαδικασία αγώνων επιπέδου Ευρωλίγκας, βίωσε το ΝΒΑ και κέρδισε παραστάσεις, ένιωσε στο πετσί του την κριτική «η οποία πάντα σου βρίσκει κίνητρο» όπως αρέσκεται να λέει και πλέον είναι έτοιμος για… ένα νέο ξεκίνημα!

Διαβάστε επίσης