Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Ολυμπιακός του «πριν» και του… «τώρα»!

Ο Ολυμπιακός του «πριν» και του… «τώρα»!
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019 - 18:58
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Στον Ολυμπιακό ήταν σαφέστατα απογοητευμένοι, για το ότι άφησαν μέσα από τα χέρια τους τη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, για την 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, «πέταξαν» μακριά ένα δικό τους αποτέλεσμα- και δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια- ωστόσο, την ίδια ώρα, είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν κεφάλι και να κοιτάξουν μπροστά.

Το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα δεν είναι ευνοϊκό, καθώς θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη για να παίξουν απέναντι στη Ρεάλ, η οποία μετά τα τρία αρνητικά αποτελέσματα, μετράει 7 σερί νίκες (9-3), αλλά οφείλουν και φυσικά αυτό επιθυμούν και οι ίδιοι να συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι ανόδου και να κάνουν σταθερά βήματα προόδου.

Ο Ολυμπιακός έχει στρώσει κατά πολύ την εικόνα του, ξέρει τι θέλει και τι ζητάει στο γήπεδο, έχει ο καθένας πλέον τον ρόλο του και βγάζουν ένταση και αυταπάρνηση στο παιχνίδι τους. Με τον Παναθηναϊκό, μην ξεχνάτε, επέστρεψαν δύο φορές από διψήφια διαφορά πόντων και πέρασαν μπροστά στο σκορ.

Βάζει 18 πόντους περισσότερους, στο 39% το τρίποντό του

Συνολικά αν το δούμε, θα διαπιστώσει κανείς- με αφετηρία το ματς με τη Ζαλγκίρις όπου από εκεί φάνηκε πως θέλει να παίζει η ομάδα- ο Ολυμπιακός έχει βελτιώσει την επίθεσή του κατά 18 πόντους, καθώς στα πρώτα 7 ματς (2-5) πετύχαινε 71,7 πόντους μ.ο. και στα επόμενα πέντε (3-2) βάζει 89.6 πόντους μ.ο.

Σαφέστατα, καταλυτικό ρόλο έχει παίξει σε αυτό και η βελτίωση του τριπόντου. Ο Ολυμπιακός ευστοχούσε με 30,44% από τα 6.75μ. αλλά στα τελευταία ματς σουτάρει με 39,28% στα τρίποντα.

Η βελτίωση της ομάδας στην επίθεση φαίνεται και μέσα από τις τελικές πάσες. Τις συνεργασίες, τη όποια χημεία έχει διαφανεί. Οι «ερυθρόλευκοι» μοιράζουν πλέον 17.2 ασίστ από τις 12.8 που έδιναν κατά μ.ο.

Την ίδια ώρα, η άμυνά του είναι στα ίδια επίπεδα περίπου, καθώς δέχεται ένα καλάθι περισσότερο: Από 79.8 πόντους μ.ο. δέχεται 81.6.

Έχει «κερδίσει» παίκτες

Οι «ερυθρόλευκοι», έχουν πλέον βρει την ταυτότητά τους, υπάρχουν σταθερές στην ομάδα και προσαρμόζονται ανάλογα την τακτική τους και τις ανάγκες του κάθε αγώνα: Με τον Παναθηναϊκό ήθελαν να πάνε σε αργό τέμπο στο πρώτο μέρος, ενώ δεν διστάζει ο Κεμζούρα να καθίζει στον πάγκο βαριά ονόματα της ομάδας για αρκετά λεπτά, όπως έγινε στο δεύτερο μέρος στο ΟΑΚΑ, με την αμερικανική και πιο αθλητική πεντάδα να έχει “γυρίσει” το ματς.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει φυσικά το γεγονός πως ξέρει ο Λιθουανός τι θα πάρει από τον καθένα. Είναι κέρδος ο Τσέρι, είναι κέρδος ο Μπόλντγουιν, παίκτες που ήταν με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου. Είναι κέρδος ο Ριντ, που ερχόμενος από τραυματισμό και όντας στην ομάδα κάτι παραπάνω από ένα μήνα, πρόσφερε τέσσερις πόντους μαζεμένους και είχε και καταπληκτική άμυνα στη σειρά. Είναι κέρδος ο Κόνιαρης που προσφέρει αυτά ακριβώς που ζητάει ο προπονητής του. Είναι κέρδος ο Πολ που εξελίσσεται σε ηγετική μορφή και όχι απλά σε έναν καλό παίκτη που ούτως ή άλλως περίμενες να προσφέρει κάποια πράγματα.

Να μην «χάσει» τον Πάντερ

Αυτό που πρέπει και προσπαθεί να βρει ο Κεμζούρα, είναι το πώς θα πάρει το 100% από τους Ρούμπιτ και Βεζένκοφ που έχουν στριμωχτεί στο ροτέισον πίσω από τον Πρίντεζη (σ.σ. ο Αμερικανός έπαιξε στο «5» στο ΟΑΚΑ και ήταν μέτριος ως κακός μπροστά και… κάκιστος πίσω) αλλά και το πώς θα βρει ρόλο για να ανταποκριθεί στον Πάντερ. Είναι σημαντικό να μην τον «χάσει»!

Διαβάστε επίσης

Ο «ωραίος» και ο «μοιραίος» mr. Baldwin IV

Ο «ωραίος» και ο «μοιραίος» mr. Baldwin IV

Ο 23χρονος Αμερικανός γκαρντ συνετέλεσε τα μέγιστα στο να «επιστρέψει» ο Ολυμπιακός από ο -13 και να πάρει κεφάλι στο σκορ. Το φάουλ που το «φώναξαν», το αγαπημένο του “pull up” και οι «ειδικές καταστάσεις».