Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Euroleague: Τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός απέναντι στους πιθανούς αντιπάλους του

Euroleague: Τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός απέναντι στους πιθανούς αντιπάλους του
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 09:47

Η τελευταία αγωνιστική στην φετινή Euroleague θα κρίνει ποια ομάδα θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στη διαδρομή για το 4ο αστέρι στη Σερβία. Έφες, Μακάμπι και Μονακό είναι οι 3 υποψήφιες και οι ερυθρόλευκοι με το πλεονέκτημα σίγουρο θέτουν φρούριο το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Η φετινή σεζόν αφήνει πολλές ελπίδες για τη συνέχεια.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να κερδίζει το πλεονέκτημα έδρας. Ένας στόχος διόλου εύκολος, καθώς το επίπεδο των ομάδων που απαρτίζουν το παζλ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι υψηλού μπασκετικού επιπέδου. Ο Ολυμπιακός έχει ηττηθεί μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα και με σύνολο 13-1 βρίσκεται στη κορυφή της συγκεκριμένης στατιστικής μαζί με την Μπαρτσελόνα έχοντας να επιδείξει και την καλύτερη επίθεση εντός έδρας με 1122 πόντους!

Έχει κερδίσει εντός έδρας και τις 3 ομάδες που είναι υποψήφιες για αντίπαλοι στη φάση των πλέι οφ της διοργάνωσης.

Την «ομάδα του λαού», Μακάμπι Τελ Αβίβ, με 90-73 στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής κάνοντας εκπληκτική πρώτη περίοδο 35-8! Τους «μονεγάσκους» της Μονακό με 86-65 με εκρηκτική εμφάνιση στο δεύτερο μέρος και τους περσινούς πρωταθλητές Ευρώπης, Αναντολού Εφές στην παράταση με τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο (buzzer beater) του Σλούκα!

Ο ρόλος του πλεονεκτήματος της έδρας

Η σημασία του αβαντάζ της έδρας είναι αρκετά σημαντική για τον Ολυμπιακό, καθώς αν κάποιος δει τα εκτός έδρας θα παρατηρήσει πως η ομάδα του λιμανιού έχει ηττηθεί και στα 3 ματς, με διαφορές άνω των 15 πόντων. Αυτό καθιστά αυτόματα πως αν η σειρά οδηγηθεί σε 5 παιχνίδια το ΣΕΦ θα λειτουργήσει καταλυτικά για την έκβαση των παιχνιδιών.
Βάση προγράμματος, Μονακό και Μακάμπι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Ομάδες οι οποίες τρέχουν ασταμάτητα και σε παιχνίδι που θα βρουν χώρο μπορεί να σκοράρουν αρκετά σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο Ολυμπιακός παίζει άμυνα και αυτό είναι το θετικό στοιχείο για την έκβαση της σειράς. Για τη Μονακό μαέστρος της και αρχισκόρερ είναι ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος παρά τις φήμες που τον ήθελαν εκτός ομάδας, είναι σε δαιμονιώδη φόρμα, οδηγώντας την ομάδα του «πριγκιπάτου» σε ρεκόρ 13-2!

Από την άλλη η Μακάμπι Τελ Αβίβ έρχεται από 4 σερί νίκες στην Ευρώπη και στο δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας να δείχνει πως είναι σε καλή κατάσταση. Η ομάδα από το Ισραήλ έχει να γευτεί την κατάκτηση του βαρύτιμο τροπαίου από το 2014 στο Μιλάνο, όταν και είχε κερδίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης με 98-86.

Ολυμπιακός και Μακάμπ έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε τελική φάση στο παλιό format της διοργάνωσης σε τοπ 16 φάση με τη Μακάμπι να επικρατεί το 2008 και το 2013. Στους «8» βρέθηκαν το 2006 που και πάλι οι Ισραηλινοί προκρίθηκαν με 2-1 νίκες, καθώς αξιοποίησαν το πλεονέκτημα έδρας.

Αφεντικό στα εντός έδρας με Μακάμπι

Οι Πειραιώτες είναι το απόλυτο αφεντικό στα εντός έδρας παιχνίδια με 9-4 από το 1999. Η Μονακό είναι φετινή σταχτοπούτα και δεν έχει πήχη στους στόχους της, όπως δήλωσε προσφάτως σε Γαλλικά Μέσα και ο προπονητής της Ομπράντοβιτς. Βασίζεται στο γρήγορο ρυθμό και στο περιμετρικό σουτ, ειδικά στην έδρας της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για οποιοδήποτε αντίπαλο την θεωρήσει βατό αντίπαλο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως μέχρι την Παρασκευή το βράδυ θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για το ποιος θα είναι αντίπαλος που θα πρέπει να αποκλείσει ο Ολυμπιακό για να βρεθεί ξανά στη γη της επαγγελίας, δηλαδή το Final 4 όπου και θα διεκδικήσει την κούπα!

Χρ. Κ.

Διαβάστε επίσης