Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σταμάτησε στους 107 πόντους ο Θρύλος

Σταμάτησε στους 107 πόντους ο Θρύλος
Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022 - 17:40

Εύκολη νίκη με 107-81 επί του Ιωνικού, στη Νίκαια, πήρε ο Ολυμπιακός και συνέχισε με νέα επιτυχία στο πρωτάθλημα. Λίγες μέρες μετά την εντός έδρας ήττα από τη Βαλένθια για την Ευρωλίγκα, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν σοβαροί και έφτασαν με σχετική άνεση στη νίκη.

Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε δυνατά στο παιχνίδι του με τον Ιωνικό. Και δεδομένα ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε αρκετά παράπονα από την ομάδα του, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο εκείνη αμυνόταν. Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν κατάφεραν να βγάλουν από την αρχή ενέργεια στην άμυνα, δίνοντας αρκετά εύστοχα σουτ στον αντίπαλο. Ο Ιωνικός εκμεταλλεύτηκε το νωθρό αυτό ξεκίνημα της ομάδας του Πειραιά, με αποτέλεσμα να βρει ελεύθερα τρίποντα και να τα βάλει. Τόσο σε σετ παιχνίδια, όσο και στον… αιφνιδιασμό. Γεγονός το οποίο έδειξε ότι ο Θρύλος δεν είχε καλό αμυντικό τρανζίσιον. Σταδιακά η ομάδα του Πειραιά ανέβασε την απόδοσή της. Αμυντικά άρχισε να πιέζει περισσότερο και να βάζει περισσότερα τα χέρια στην μπάλα, κόβοντας πάσες των παικτών του Ιωνικού, ακόμη και στην επαναφορά! Στην επίθεση ο Βεζένκοφ άρχισε να σκοράρει με συνέπεια, ενώ και ο Ουόκαπ άρχισε να παίζει με μεγαλύτερη συχνότητα το πικ εν ρολ με τον Φαλ. Ο Γάλλος ή σκόραρε, ή έβγαζε ελεύθερα σουτ, με Παπανικολάου και Κάνααν να τα βάζουν. Και να ανεβάζουν τη διαφορά στο +8 για τον Θρύλο, με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου! Στο 22-30 το σκορ της πρώτης περιόδου, υπέρ του Θρύλου!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άλλαξε τα 4/5 της πεντάδας του, με την έναρξη της δεύτερης περιόδου. Μόνο ο Ουόκαπ έμεινε στο παρκέ και το σχήμα κόντυνε λιγάκι, με Σλούκα, Λαρεντζάκη. Μέσα Πίτερς και Μπολομπόι. Ο Ολυμπιακός έδειξε από την αρχή να ρολάρει καλύτερα στην επίθεση, ενώ άρχισε να παίρνει με μεγαλύτερη συνέπεια και τα αμυντικά ριμπάουντ. Το σημαντικό ήταν ότι η ομάδα του Μπαρτζώκα άρχισε να είναι καλύτερη στο αμυντικό τρανζίσιον, κόβοντας αιφνιδιασμούς του Ιωνικού. Αμυντικά συνολικά, η ομάδα του Πειραιά συνέχιζε να έχει προβληματάκια και να δίνει μερικές εύκολες επιθέσεις στον Ιωνικό, ο οποίος δεν τις εκμεταλλευόταν στο έπακρο, αρχίζοντας να χάνει περισσότερα σουτ από την περιφέρεια. Επιθετικά, οι «ερυθρόλευκοι» δούλευαν αρκετά καλά, αλλά ο Μπαρτζώκας είχε παράπονα από τις αμυντικές προσαρμογές των παικτών του. Δύο γρήγορα φάουλ του Μπολομπόι στον Μαυροκεφαλίδη, τον έστειλαν γρήγορα στον πάγκο για να γυρίσει στο ματς ο Φαλ. Εκεί άρχισε να περνάει περισσότερο η μπάλα, με τον Θρύλο λίγο πριν τα μισά του δευτέρου δεκαλέπτου να φτάνει στο +10, 29-39. Το τρίποντο του Πίτερς σε εκείνο το σημείο, έστειλε τον Ολυμπιακό πάνω από τους 40 πόντους. Ο Θρύλος προηγήθηκε και με +14, στο 31-45, αλλά ο Ιωνικός άρχισε να βγάζει αντίδραση και προσπάθησε να μαζέψει τη διαφορά. Προσωρινά το κατάφερε, αφού ο Θρύλος ανέβασε ξανά τη διαφορά στο +13, πιάνοντας και τους 50 πόντους, με τρίποντο του Λαρεντζάκη, 2 λεπτά πριν το ημίχρονο. Στη «δύση» του δευτέρου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός άρχισε να… πέφτει. Είχε 50 πόντους ενεργητικό, πολλούς ομολογουμένως, αλλά και 41 παθητικό… Επίσης πολλούς! Και με τη διαφορά να έχει πέσει πάλι σε μονοψήφια διαφορά και να μπορεί να πάει και στους 7 ή τους 6, λίγο πριν ‘βγει’ το ημίχρονο, ήταν σαφές ότι το ματς μόνο… καθαρισμένο δεν ήταν, για τον Ολυμπιακό. Κακό αντιαθλητικό φάουλ του ΜακΚίσικ σε εκείνο το σημείο, έδωσε… μπόνους στον Ιωνικό. Τρομερά παράπονα συνολικά, του κόουτς των Πειραιωτών, για την άμυνα της ομάδας του. Το 43-50 ως αποτέλεσμα ημιχρόνου έδειχνε το σαφές θέμα που είχε ο Θρύλος, αμυντικά.

Με τον Βεζένκοφ να το… παίρνει πάνω του, ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει βραχεία κεφαλή, με την έναρξη του δευτέρου μέρους. Ο Ιωνικός μπήκε δυνατά και πλησίασε μέχρι και στους… 2 πόντους, στο 51-53! Αλλά άμεσα ο Θρύλος πήρε μπρος και δεν επέτρεψε στην ομάδα της Νίκαιας να… ξεθαρρέψει. Ο Βεζένκοφ έπαιζε εξαιρετικά και σε άμυνα και σε επίθεση και είχε ήδη 14 πόντους. Οι διαιτητές μπήκαν… ντεφορμέ, με την έναρξη του δευτέρου μέρους. Φάουλ του Παπανικολάου έδωσαν σε… φλόπινγκ του Μαυροκεφαλίδη, δεν είδαν αντιαθλητικό του Μάντζαρη στον «Παπ» μπροστά τους… Ο Θρύλος διατήρησε… βραχεία κεφαλή, στο +7 (53-60) στο 6:14 και έδειχνε να ελέγχει το ματς, χάρη στην επιθετική δραστηριότητα του Βεζένκοφ, στην καλή του άμυνα, αλλά και στα επιθετικά ριμπάουντ του διεθνούς Βούλγαρου. Από κοντά ο Κάνααν, ο οποίος είχε αρχίσει καλά και συνέχιζε να είναι δυνατός μέσα στο ματς. Ο Ολυμπιακός άρχισε να τρέχει περισσότερο και να βρίσκει περισσότερο το ανοικτό γήπεδο. Με τον Βεζένκοφ σταθερό πρωταγωνιστή. Είχε ήδη 18 πόντους σε κάτι λιγότερο από 17’ συμμετοχής και… συνέχιζε! Από κοντά με 15 ο Κάνααν, ο οποίος ήταν άξιος συμπαρατάτης του Βούλγαρου. Και συνέχιζε ο Σάσα να είναι… παντού. Αναμφίβολα το 3ο δεκάλεπτο ήταν δικό του! Κυρίαρχος και έδωσε στον Ολυμπιακό πνοή και τον κράτησε μπροστά.Το επιθετικό που χρεώθηκε ο Σάσα στο 4:47 πριν το φινάλε του δεκαλέπτου, από τον διαιτητή Θεωνά, επιβεβαίωσε απλώς ότι η διαιτητική τριάδα μπήκε στην επανάληψη… ντεφορμέ. Ο διαιτητής τελικής γραμμής ήταν στο 1 μέτρο και δεν έδωσε κάτι και το έδωσε ο Θεωνάς που έβλεπε τη φάση με… πλάτη. Και φυσικά παράβαση δεν υπήρχε… Σε μια φάση στο 4:06 ο Λόουτον έκανε βήματα και στο σφύριγμα οι «ερυθρόλευκοι» περίμεναν… φάουλ εις βάρος τους, μέχρι να δουν τι έχουν δώσει οι διαιτητές. Δείγμα της συνολικής εικόνας της διαιτησίας… Ο Σάσα ήταν πραγματικά εξαιρετικός στο 3ο δεκάλεπτο και δικαίως αυτό του… ανήκε! Αποτέλεσμα περιόδου 61-81 χάρη στην εξαιρετική απόδοση του Σάσα.

Ο Ολυμπιακός δεν άφησε το πόδι από το γκάζι ούτε στο τέταρτο δεκάλεπτο και η διαφορά όλο και ανέβαινε. Με καλάθι του Λούντζη στον αιφνιδιασμό έκανε το +30 (64-94), ενώ ο Φαλ με εντυπωσιακό κάρφωμα έκανε το 68-98. Ο Γάλλος σέντερ με 2/2 βολές «υπέγραψε» την 100άρα του Ολυμπιακού, 3:24’’ για το φινάλε. Με τον ίδιο τρόπο ο Πίτερς έγραψε το 72-102, ο Ιωνικός με δύο σερί τρίποντα από Χόκινς και Μάντζαρης μείωσε σε 78-102 και ο Πάπας με τρίποντο από τη γωνία έκανε το 78-105. Τελικό σκορ στη Νίκαια, 81-107 για τον Ολυμπιακό που έκανε επίδειξη δύναμης και πήρε μία εύκολη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 22-30, 43-50, 61-81, 81-107

Διαβάστε επίσης