Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ασυμβίβαστο δεν υπάρχει;

Ασυμβίβαστο δεν υπάρχει;
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 - 01:44

Η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται
Είναι δυνατόν να υπάρχει αντικειμενικότητα που τόσο πολύ χρειάζεται σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα; Υπάρχει ή όχι ασυμβίβαστο; Πληροί τις προϋποθέσεις της προκήρυξης ο ιατρός του Παναθηναϊκού;

Η χώρα μας, συνεπώς και ο αθλητισμός, περνούν δύσκολες ώρες. Πολλά πράγματα εξελίσσονται, αλλάζουν και μένουν απαρατήρητα μπροστά στην οικονομική καταστροφή που βιώνουν αρκετοί πολίτες. Κάποια από αυτά όμως έχουν τόσα έντονα ερωτηματικά πάνω τους που όσο κι αν θέλουν ορισμένοι να τα κρύψουν καλά στο σεντούκι με τα «Εύθραυστα! Μην αγγίζετε» δεν γίνεται, γιατί πολύ απλά υπάρχει και η κοινή λογική.
Στο διά ταύτα...

Ο ιατρός της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Σταύρος Χάντζος, είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, αποδεκτός στο μεγαλύτερο μέρος της μπασκετικής οικογένειας για τις γνώσεις του, όμως ο ίδιος άνθρωπος από τον Αύγουστο του 2011 είναι διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ). Μέσα στις υποχρεώσεις του ΕΚΑΕ είναι να αναλύει τα δείγματα ντόπινγκ που παίρνουν οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ και να βγάζει τα αποτελέσματα.

Με απλά λόγια, ο ιατρός του Παναθηναϊκού κ. Χάντζος εποπτεύει το εργαστήριο ντόπινγκ.

Χωρίς να προβάλλουμε την παραμικρή αμφισβήτηση προς τις ικανότητες του κ. Χάντζου ως ιατρού (ψυχιάτρου, για την ακρίβεια, αλλά θα επανέλθουμε παρακάτω), ούτε προς οποιονδήποτε παίκτη της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ;

Θεωρητικά, επαναλαμβάνοντας, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι από τα χέρια του ιατρού του Παναθηναϊκού περνούν όλα τα δείγματα των αθλητών συμπεριλαμβανομένων τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ και ο κ. Χάντζος δε πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλοιώσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ωστόσο σίγουρα θα έχει μεγάλη ευχέρεια στο να ενημερώσει για την πορεία των τεστ τους «πράσινους» αφού είναι ΚΑΙ ο ιατρός της ομάδας. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα ενημερώσει τον Παναθηναϊκό αν χρειαστεί; Πώς μπορεί να είναι αντικειμενικός κριτής κάποιος που έχει το πόστο του ιατρού της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού από το 1996 μέχρι και σήμερα;

Κι αν συμβεί παρόμοιο περιστατικό;
Κλασικότερο παράδειγμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει από την περίπτωση του Γιάννη Γιαννούλη. Ο Έλληνας σέντερ είχε βρεθεί θετικός το 2002 όντας παίκτης του Παναθηναϊκού στη χρήση ναδρολόνης ύστερα από ένα ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Κατά την απολογία του κανείς από τον Παναθηναϊκό, μηδέ του γιατρού Σταύρου Χάντζου εξαιρουμένου, δεν παρουσιάστηκε για να καταθέσει στην επιτροπή. Ο διεθνής σέντερ αποδέχθηκε μεν το αποτέλεσμα της ανάλυσης του πρώτου και του δεύτερου δείγματος από τα ούρα του, ωστόσο φρόντισε να «καρφώσει» τον Σταύρο Χάντζο θεωρώντας τον υπεύθυνο για ό,τι αυτός πήρε. «Αυτοβούλως δεν πήρα τίποτα. Χρησιμοποίησα μόνο ό,τι μου έδωσε ο γιατρός του Παναθηναϊκού», είπε και παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής το συμπλήρωμα διατροφής, που όπως ισχυρίστηκε του είχε δώσει ο Χάντζος.

Αν κάτι παρόμοιο συμβεί το διάστημα που διευθύνει το ΕΚΑΕ ο ιατρός του Παναθηναϊκού, θα βγει προς τα έξω; Αν ναι, με ποιον τρόπο; Θα υπάρχει αντικειμενικότητα; Θα ενημερωθεί ο Παναθηναϊκός πριν από οποιονδήποτε άλλον;

ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Το θέμα δεν είναι απλό, το αντίθετο μάλιστα. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011 οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γιάννης Αδριανός επέβαλλαν επερώτηση στη Βουλή θέλοντας να μάθουν με ποια λογική ο Σταύρος Χάντζος πήρε τη θέση του Διευθυντή στο ΕΚΑΕ και αν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να έχει αιτιολόγηση η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο πόστο.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να αναλάβει τη Διεύθυνση του Κέντρου Ερευνών είναι δύο: Να είναι ερευνητής Α ή Β βαθμίδας και να έχει διδακτορικό. Σε μία έρευνα που κάναμε, ο κ. Χάντζος δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο. Δεν είναι ερευνητής Α ή Β βαθμίδας αφού δεν είναι ούτε καθηγητής ούτε καν αναπληρωτής καθηγητής. Διδακτορικό δεν έχει παρά μόνο το δίπλωμά του από την Ιταλία. Ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Χάντζου περιλαμβάνει:

1. Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Μπολόνιας (15/10/1983)
2. Διατριβή Πτυχίου Ιατρικής ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ Ιατρική σχολή πανεπιστημίου Μπολόνιας
3. Ειδικότητα (1η) ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ (Specialista in Medicina dello Sport) κατά την Ιταλική Νομοθεσία (28/11/1988)
4. Ειδικότητα (2η) ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 1991 (Αιγινήτειο Νοσοκομείο)

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
«ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΟΧΗΣ» Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου CHIETI (1988) (ΕΔΡΑ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ)

Στο μητρώο βέβαια του Ιατρικού Συλλόγου ο Σταύρος Χάντζος φαίνεται πως έχει διατηρήσει την ειδικότητα του ψυχιάτρου, καθώς επιτρέπεται να εξασκείται ΜΟΝΟ μία ειδικότητα. Πώς λοιπόν καταφέρνει να είναι και Διευθυντής του ΕΚΑΕ και να ελέγχει τα δείγματα του ντόπινγκ που καταφτάνουν στο Κέντρο;

Οι γνώσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση βάσει των προϋποθέσεων που είχε επιβάλλει η προκήρυξη για τη συγκεκριμένη θέση.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Στο πρωτάθλημα της Α1 δεν συνηθίζονται τακτικοί έλεγχοι ντόπινγκ αφού είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι του ΕΣΚΑΝ ήταν απλήρωτοι για σημαντικό διάστημα, ωστόσο... γίνονται. Όπως στο ντέρμπι του πρώτου γύρου όπου εξετάστηκαν, για παράδειγμα, οι Αντρέας Γλυνιαδάκης και Μάικ Μπατίστ.

Το ΕΣΚΑΝ είναι αυτό που δίνει την εντολή για να πραγματοποιηθεί ντόπινγκ κοντρόλ, στέλνει τους δειγματολήπτες και τα δείγματα πάνε στο ΕΚΑΕ για να βγουν τα αποτελέσματα, δηλαδή στο τμήμα που διευθύνει ο ιατρός του Παναθηναϊκού...

ΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Άρθρο 2. Ν. (1579/85) Κύριες και συναφείς ιατρικές ειδικότητες

1. Η απαγόρευση χρησιμοποίησης περισσοτέρων από έναν (1) τίτλων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 12 του Ν.Δ. 2266/1955 (ΦΕΚ Α’ 258/1955), ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και για τις τέως συναφείς ειδικότητες. Οι γιατροί που έχουν δύο (2) ειδικότητες μπορούν να αξιοποιήσουν τον δεύτερο τίτλο τους μόνο σε επιστημονικές ανακοινώσεις και σε συνέδρια.

ΑΝ ΙΣΧΥΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ... ΑΛΛΑ...
Ενοχλούνται καταπώς τους συμφέρει!
Η αλήθεια είναι πως το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών δεν ασχολείται μόνο με την εξέταση των ελέγχων ντόπινγκ, αλλά και με τη βελτίωση των αθλητών, αφού τους αξιολογούν σε θέματα όπως η ταχύτητα, η έκρηξη, η αντοχή στην ταχύτητα και πολλά άλλα. Εύλογα γεννάται επίσης το ερώτημα πώς η ΚΑΕ Παναθηναϊκός επέτρεψε στον γιατρό της ομάδας να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πόστο και την εποπτεία των αποτελεσμάτων των ελέγχων που γίνονται κατά καιρούς, αφού λογικό είναι και η διοίκηση των «πράσινων» να μη θέλει να δώσει δικαίωμα στην κοινή γνώμη. Όχι τουλάχιστον και σε αυτόν τον τομέα...

Φανταστείτε να είχε συμβεί κάτι ανάλογο με άνθρωπο του Ολυμπιακού. Φανταστείτε τα αποτελέσματα ενός ντόπινγκ κοντρόλ παίκτη του Παναθηναϊκού να περνούσαν από τα χέρια του ιατρού της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ. Τι θα γινόταν και πόσα θα ακούγονταν περί ισονομίας και... αντικειμενικότητας.

Μη λησμονούμε επίσης ότι μόλις ανέλαβε τον πάγκο της πειραϊκής ΚΑΕ ο Παναγιώτης Γιαννάκης τον Φεβρουάριο του 2008 ασκήθηκε πολύ μεγάλη πίεση στην ελληνική ομοσπονδία από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού ώστε να απολυθεί από το τιμόνι της εθνικής ομάδας για να μην είναι παράλληλα και ομοσπονδιακός προπονητής, αφού «δεν θα ήταν αμερόληπτος».

Τώρα που ο κ. Χάντζος φέρνει στο προσκήνιο ξανά παρόμοια περίπτωση (να διατηρεί θέση κλειδί άνθρωπος που εργάζεται σε ΚΑΕ) δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό; Όλα είναι καθαρά και ξάστερα. Δεν υπήρχε άλλος άνθρωπος που να πληρούσε τις προϋποθέσεις για να αναλάβει τη διεύθυνση του ΕΚΑE; Έτσι κι αλλιώς, ο κ. Χάντζος δεν τις πληροί, αφού ούτε ερευνητής Α ή Β είναι ούτε έχει διδακτορικό, όπως απαιτεί η θέση.

Διαβάστε επίσης

Αγγελόπουλοι κατά Nova!

Αγγελόπουλοι κατά Nova!

«Στοπ» σε ανυπόστατους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν για τους ίδιους έβαλαν οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ με επιστολή τους.

Πρόκληση της Αστυνομίας

Πρόκληση της Αστυνομίας

Πάνω από 120 άτομα μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό. Στη ΓΑΔΑ και ο νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ...

«Αλέξανδρε κράτα γερά»

«Αλέξανδρε κράτα γερά»

Σταθερή αλλά ακόμα κρίσιμη είναι η κατάσταση υγείας του Αλέξανδρου και η βοήθεια όλων μας κρίνεται αναγκαία...