Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Θρύλε μπορείς να προκριθείς!

Θρύλε μπορείς να προκριθείς!
Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012 - 17:33

Ο δρόμος για την Κωνσταντινούπολη και το Final 4 δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ποτέ δεν ήταν, αλλά πλέον οι Πειραιώτες με την απόδοσή τους έχουν αναγκάσει ολόκληρη την Ευρώπη να τους υπολογίζει.

Τελευταίο εμπόδιο πριν από τo Final 4 είναι η Σιένα και μάλιστα με την ιταλική ομάδα να έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Τα πρώτα δύο ματς θα γίνουν στην Τοσκάνη στις 20 και 22 Μαρτίου, η συνέχεια θα δοθεί με δύο αγώνες στο ΣΕΦ (αν χρειαστεί τέταρτο ματς) στις 27 και 29 του ίδιου μήνα και αν οι ομάδες μοιράζονται από δύο νίκες, τότε θα γίνει πέμπτο και τελευταίο ματς στην έδρα της Σιένα στις 3 ή 4 Απριλίου.

Ο «ΓΑΥΡΟΣ» ανέλυσε το προφίλ της αντιπάλου του Θρύλου και το gavros.gr σας την παρουσιάζει, μαζί με στιγμιότυπά από τα πιο πρόσφατα παιχνίδια σε Ιταλία και Ευρωλίγκα, προκειμένου να αποκτήσετε μία πιο πλήρη εικόνα.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΙΕΝΑ
Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι βρίσκεται πολλά χρόνια στον πάγκο της Σιένα και πλέον έχει περάσει ξεκάθαρα τη δική του φιλοσοφία. Η σκληρή άμυνα και το πικ εν ρολ στην επίθεση είναι το σήμα κατατεθέν της ιταλικής ομάδας, αφού με τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού έχει καταφέρει να συμπεριλαμβάνεται στις σταθερά καλές ευρωπαϊκές ομάδες.

Πρωταγωνιστικό ρόλο εννοείται ότι έχει ο Μπο Μακάλεμπ. Ο Αμερικανός με σκοπιανό διαβατήριο αγωνίζεται στην Τοσκάνη για δεύτερη χρονιά και στην κυριολεξία έχει τα κλειδιά της ομάδας στα χέρια του. Ο Μακάλεμπ πάντως περιτριγυρίζεται και από ικανότατους συμπαίκτες όπως οι Νίκος Ζήσης, Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, Ντέιβιντ Μος, Σον Στόουνρουκ και Ντέιβιντ Αντερσεν.

Καλοδουλεμένη ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, αφού άπαντες έχουν αποδεχθεί πως το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση είναι κυρίως ο Μακάλεμπ και ακολουθεί ο Αντερσεν, ωστόσο οι υπόλοιποι συμπληρώνουν τέλεια το παζλ του Πιανιτζάνι, αφού τόσο ο Σκοπιανός όσο και ο Αυστραλός σέντερ σπάνια επιδίδονται σε τραβηγμένες από τα «μαλλιά» ενέργειες.

Η άμυνα των Ιταλών εκτός από πολύ πιεστική είναι και τρομερά σκληρή, αφού αρκετές είναι οι φορές όπου παίζουν στην κυριολεξία στο όριο του φάουλ. Μονίμως παίζουν «επιθετική» άμυνα ασκώντας πίεση στα αντίπαλα γκαρντ σε όλο το γήπεδο, δυσκολεύοντας πάρα πολύ τόσο το κατέβασμα της μπάλας όσο και την οργάνωση της επίθεσης, με αποτέλεσμα να σπαταλάει η επιτιθέμενη ομάδα αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να ξεκινήσει το σύστημα. Οι περιστροφές δουλεύουν συχνά στο όριο του τέλειου, μια και η Σιένα έχει τον ίδιο βασικό κορμό παικτών τα τελευταία χρόνια, κάτι που βοηθάει πάρα πολύ στην αφομοίωση των κανόνων της άμυνας.

Η επίθεση της Σιένα βασίζεται κυρίως στο πικ εν ρολ το οποίο έχει αναγάγει σε επιστήμη ο Σιμόνε Πιανιτζάνι. Οση ώρα βρίσκεται ο Μακάλεμπ στο παρκέ, το 90% των επιθέσεων ξεκινάνε από τα δικά του χέρια, ωστόσο το μεγάλο της όπλο είναι η κίνηση των παικτών που δεν έχουν την μπάλα στα χέρια τους. Ο δαιμόνιος Σκοπιανός συνήθως τραβάει και δεύτερο παίκτη στην άμυνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ συχνά ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια. Αλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της ιταλικής ομάδας είναι το υψηλό IQ που διαθέτει, καθώς όλοι οι παίκτες της γνωρίζουν καλά τα βασικά του μπάσκετ και είναι σε θέση να διαβάσουν την αντίπαλη άμυνα, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται κάθε αδυναμία και να σκοράρουν.

Σημαντικό ρόλο στην ομάδα έχει βέβαια και ο Νίκος Ζήσης. Ο διεθνής Ελληνας γκαρντ τα δύο τελευταία καλοκαίρια έχει πλησιάσει στο Λιμάνι, αλλά η περίπτωσή του δεν ευδοκίμησε και έτσι δεν έχει φορέσει ποτέ την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Ζησης δεν είναι ο παίκτης που θα σκοράρει 10 πόντους, αλλά είναι σίγουρα κάποιος που θα οργανώσει σωστά, θα πάρει λίγες επιλογές, θα παίξει άμυνα και θα πασάρει σωστά στους συμπαίκτες του. Με απλά λόγια είναι τρομερά ποιοτικός.

Ένας ακόμη παίκτης που πέρασε από το μυαλό του Ντούσαν Ιβκοβιτς το περασμένο καλοκαίρι, είναι και ο Ντέιβιντ Αντερσεν, με τον Αυστραλό να προτιμάει τη μετακόμισή του στη Σιένα, πόλη στην οποία έχει σπίτι από την προηγούμενη θητεία του. Ο σέντερ των Ιταλών δεν θυμίζει πολύ αυτόν που έκανε την Ευρωλίγκα να παραμιλάει με τη φανέλα της Σιένα και της Μπαρτσελόνα, αλλά παραμένει ένα ισχυρό όπλο.

Αποτελέσματα της Σιένα φέτος
Πρώτη φάση
Ούνιξ - Σιένα 71-79
Σιένα - Ολίμπια Λουμπλιάνας 79-57
Σιένα - Γαλατάσαραϊ 103-77
Μπαρτσελόνα - Σιένα 92-75
Σιένα - Πρόκομ 84-73
Σιένα - Ούνιξ 73-79
Ολίμπια Λουμπλιάνα - Σιένα 57-63
Γαλατάσαραϊ - Σιένα 63-67
Σιένα - Μπαρτσελόνα 77-74
Πρόκομ - Σιένα 53-79

Top 16
Σιένα - Μπιλμπάο 81-67
Ρεάλ Μαδρίτης - Σιένα 69-88
Μάλαγα - Σιένα 68-91
Σιένα - Μάλαγα 84-69
Μπιλμπάο - Σιένα 60-59
Σιένα - Ρεάλ Μαδρίτης 90-102

H ΣΙΕΝΑ ME ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΕΠ.

ΑΜ.

1Π.

%

2Π.

%

3Π.

%

ΑΡ.

ΕΡ.

ΑΣ.

ΚΛ.

Λ.

ΚΟΨ.

78,8

68,6

250/130

80,6

304/603

50,4

108/277

39

25,13

7,8

13,66

5,93

11

2,13

Διαβάστε επίσης

Περίπατος στη Δράμα

Περίπατος στη Δράμα

Ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα τον τοπικό ΚΑΟΔ με 73-55 και πλέον ετοιμάζεται για τον αγώνα με τον Ίκαρο.