Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το νέο ΤΟP 16

Το νέο ΤΟP 16
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 - 18:34

Η φετινή Ευρωλίγκα παρουσιάζει αρκετές διαφορές σε σχέση με την περσινή διοργάνωση τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Στα εντός παρκέ δεν υπάρχει καμία ομάδα που να ξεχωρίζει και να θεωρείται ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Βέβαια και πάλι αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα, μιας και η ΤΣΣΚΑ του Αντρέι Κιριλένκο και των λοιπών αστέρων είχε αυτόν τον τίτλο, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την κούπα. Φέτος πάντως τα ματς είναι περισσότερο αμφίρροπα μιας και υπάρχουν περίπου δέκα ομάδες οι οποίες έχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Στις εξωαγωνιστικές αλλαγές του Τζόρντι Μπερτομέου η διαφορετική ημέρα διεξαγωγής των ματς λίγο ενδιαφέρει. Αυτό που απασχολεί τις ομάδες είναι το νέο Top 16. Εντελώς διαφορετικό το σύστημα για τις ομάδες, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πλέον δεν υπάρχει κλήρωση αλλά ορισμός, ενώ καταργήθηκαν οι τέσσερεις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και τη θέση τους πήραν δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων.

Οι δύο αυτοί όμιλοι καταρτίζονται σύμφωνα με την τελική κατάταξη των ομάδων στην πρώτη φάση και δεν υπάρχει ο παραμικρός περιορισμός, που σημαίνει ότι μπορεί να συναντηθούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Δεδομένο επίσης είναι ότι θα αντιμετωπίσουν μία ομάδα που βρήκαν αντίπαλο και στην πρώτη φάση χωρίς να κουβαλήσουν εκείνα τα αποτελέσματα.

«ΣΥΝ» ΚΑΙ «ΜΕΙΟΝ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στο Top 16 καλούνται να δώσουν οκτώ περισσότερα ματς σε σχέση με πέρυσι. Αυτομάτως λοιπόν η κούραση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και ειδικά για τις ομάδες που έχουν δυνατά πρωταθλήματα. Οι Ισπανοί, για παράδειγμα, δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης το Σαββατοκύριακό τους αφού κάθε αγωνιστική της λίγκας τους κρύβει παγίδες. Αντιθέτως ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία σε κάποια παιχνίδια να βάλει λιγότερα λεπτά κάποιους βασικούς παίκτες του στο παρκέ. Το πρόγραμμα λοιπόν είναι αμείλικτο και η κούραση παραμονεύει.

Το θετικό του νέου συστήματος στο Top 16 είναι ότι θα γίνουν 14 ματς, συνεπώς αν μία ομάδα βρεθεί σε ένα παιχνίδι σε κακή βραδιά και χάσει ματς εκτός προγράμματος, θα έχει αρκετά χρονικά περιθώρια να διορθώσει την «γκέλα». Μέχρι πέρυσι όπου υπήρχαν μόλις έξι αγωνιστικές, αν κάποιος έκανε «κακή» ήττα, δύσκολα προλάβαινε να την καλύψει και συνήθως την… πλήρωνε με αποκλεισμό.

Η εικόνα των δύο νέων ομίλων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ

Α1

Β1

Γ1

Δ1

Β2

Α2

Δ2

Γ2

Α3

Β3

Γ3

Δ3

Β4

Α4

Δ4

Γ4

Αν, για παράδειγμα, έληγε τώρα η πρώτη φάση της διοργάνωσης, τότε οι δύο νέοι όμιλοι θα καταρτίζονταν ως εξής:

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ

Ρεάλ Μαδρίτης

Μάλαγα

Ζαλγκίρις Κάουνας

Μπαρτσελόνα

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Φενέρμπαχτσε

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κίμκι

Σιένα

Αναντόλου Εφές

Μπεσίκτας

Αλμπα

Παναθηναϊκός

Μπάμπεργκ

Αρμάνι Μιλάνο

Επαναλαμβάνουμε ότι ο παραπάνω πίνακας είναι ενδεικτικός σε περίπτωση που έληγε τώρα η πρώτη φάση της διοργάνωσης. Σε αυτή την περίπτωση ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν με τους «πράσινους» και για μία ακόμη φορά με την Αρμάνι Μιλάνο χωρίς να παίζουν τον παραμικρό ρόλο τα μεταξύ τους αποτελέσματα στην πρώτη φάση του θεσμού.

Στα πλέι οφ προκρίνονται οι τέσσερεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και τα ζευγάρια βγαίνουν με σύστημα χιαστί (Ε1-ΣΤ4, Ε2-ΣΤ3, ΣΤ1-Ε4, ΣΤ2-Ε3). Στο Final 4 του Λονδίνου προκρίνεται η ομάδα που θα φτάσει πρώτη τις τρεις νίκες.

Διαβάστε επίσης

Διαψεύδει για Σπανούλη

Διαψεύδει για Σπανούλη

Ο μάνατζερ του αρχηγού Μίσκο Ρασνάτοβιτς τονίζει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με το συμβόλαιο του πελάτη του.

«Μας κατέστρεψαν...»

«Μας κατέστρεψαν...»

Ο Τζαμόν Λούκας μίλησε για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές που έγινε την Πέμπτη.

Και τώρα Ζαλγκίρις...

Και τώρα Ζαλγκίρις...

Ο Θρύλος επικράτησε εύκολα του Κολοσσού με 88-72 στο Βενετόκλειο. Τα βλέμματα όλων πια στο Κάουνας.