Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σπανούλης VS Ναβάρο!

Σπανούλης VS Ναβάρο!
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 - 01:27

Το «Λα Μπόμπα» μόνο τυχαία δεν του το έχουν προσάψει, καθώς ο τύπος εξαπολύει «βόμβες» ή τις μικρές του «μπομπίτες» από παντού. Πρόσφατο παράδειγμα; Σμπαράλιασε τη -αήττητη μέχρι τότε- Ρεάλ Μαδρίτης με 33 πόντους (7/8 δίποντα, 5/5 τρίποντα) αλλάζοντας άρδην πρόσωπο στην επί 16 έτη ομάδα του. Φάνηκε άλλωστε αυτό περίτρανα λίγες μέρες αργότερα, στη Μόσχα, όπου η Μπάρτσα στερήθηκε ξανά τις υπηρεσίες τού Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ηττήθηκε από την Κίμκι, σκοράροντας μόλις 65 πόντους (από τους 78 που πετυχαίνει ανά ματς). Αφαιρέστε τους 13 φετινούς κατά μέσο όρο που πετυχαίνει ο Ναβάρο και δώστε εξήγηση στην ήττα, επιχειρηματολογήστε για το πόσο καταλυτικός είναι στο παιχνίδι της Μπάρτσα.

Ο τραυματισμός του τον έχει ταλαιπωρήσει αρκετά φέτος, η συγκυρία μάλιστα τα είχε φέρει έτσι ώστε και πέρσι στον ημιτελικό του Final 4 να μην είναι -σύμφωνα με τον Πασκουάλ- απολύτως υγιής, ωστόσο αύριο στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» θα σταθεί απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης αποτελώντας σαφέστατα τον Νο.1 κίνδυνο για το συγκρότημα του Μπαρτζώκα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ

Μπορεί τα φετινά του νούμερα να μην είναι τα… εξωπραγματικά στα οποία μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι οι 13,1 πόντοι που πετυχαίνει ανά παιχνίδι και οι 2,1 ασίστ που μοιράζει. Σουτάρει μάλιστα με 52,4% στα δίποντα και 42,9% στα τρίποντα ενώ αξιοσημείωτο είναι το 1,4 λάθος στο οποίο υποπίπτει ανά ματς - αρκετά χαμηλό νούμερο για τις αρμοδιότητες που έχει στο παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το γκαρντ που θα δημιουργήσει πρώτα για τους συμπαίκτες του. Θα δημιουργήσει χώρους και συνθήκες για τον εαυτό του ώστε να πάρει το σουτ, είτε μέσα από κίνηση (γλιστρώντας από το σκριν) είτε ακόμα και με κρεμασμένο παίκτη πάνω του. Να τον βρεις στατικό πλέον κάπως δύσκολο, καθώς οι άμυνες δεν γίνεται να μην προσαρμοστούν πάνω του. Οταν εγκλωβιστεί βέβαια ή οι συνθήκες για τον ίδιο δεν είναι ιδανικές, σαφέστατα και θα ψάξει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για την ομάδα του, κυρίως να περάσει την μπάλα στη (δυνατή) φροντ λάιν των «μπλαουγκράνα».

Μειονέκτημά του; Η άμυνα… Δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στο πίσω μέρος του παρκέ, με συνέπεια να έχει ένα αβαντάζ ο αντίπαλος όταν επιτεθεί από την πλευρά του.

ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το γεγονός ότι χρειάζεται μόλις 11 πόντους ακόμα ώστε να φτάσει τους 3.000 συνολικά στην Ευρωλίγκα τα λέει όλα… Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι ο πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με 2.989 πόντους συνολικά σε 218 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, κάτι που σημαίνει ότι σκοράρει όλα αυτά τα χρόνια περίπου 13,71 πόντους ανά παιχνίδι. Αποτελεί μάλιστα σε σύνολο μονάδων στο σύστημα αξιολόγησης (2.854) τον δεύτερο πολυτιμότερο παίκτη στη διοργάνωση συνολικά (πρώτος ο Νίκολα Βούισιτς), ωστόσο φέτος στο σύστημα index βρίσκεται στην 51η θέση με 12,20 κατά μ.ό.

Το DNA του

Ονομα: Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Φανέλα: # 11

Θέση: Γκαρντ

Ημ. Γέννησης: 13 Ιουνίου 1980

Υψος: 1,91 μ.

Εθνικότητα: Ισπανός

Ο ΝΑΒΑΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Αγώνες: 218

Τίτλοι: 2 (2003 και 2010)

Final 4: 6 (2000, 2003, 2006, 2009, 2010, 2012)

MVP: 2008-09 Euroleague MVP, 2010 Final 4 MVP

Πόντοι: 2.989

Περισσότεροι πόντοι σε ένα ματς: 32 (Ζαλγκίρις Κάουνας - 2006)

Περισσότερες ασίστ σε ένα ματς: 9 (ΠΑΟ - 2007)

Δύο παραδείγματα απλά και καμία άλλη… υπερβολή: Οι αντίπαλοι προπονητές και παίκτες, ιδίως αυτοί που καλούνται να τον μαρκάρουν, υποκλίνονται στην ευφυΐα και στην ηγετική του ικανότητα. Για τους τρόπους που διαθέτει να σκοράρει, για την ικανότητά του να «διαβάζει» τις αντίπαλες άμυνες και να δημιουργεί το καλύτερο δυνατό για την ομάδα του. Ασίστ ή προϋπόθεση για τον ίδιο. Το δεύτερο τώρα: Συγκαταλέγεται στους δέκα (10) υποψήφιους Ευρωπαίους παίκτες από τη FIBA Europe, ώστε να ανακηρυχθεί και με τη… βούλα ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης για το 2012. Το ωραίο όμως της υπόθεσης είναι ότι οι υπόλοιποι εννιά (9) διεκδικητές αγωνίζονται στο ΝΒΑ κι όχι στην Ευρώπη. Αυτά είναι δύο απλά παραδείγματα για τον Βασίλη Σπανούλη, τον μοναδικό που μπορεί να συγκριθεί και να ξεπεράσει σε σύγκριση ενδεχομένως τον «Λα Μπόμπα» Ναβάρο.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ

Να τον ξεπεράσει, όχι στην εκτελεστική του δεινότητα και στη συχνότατη επαφή του με το αντίπαλο καλάθι -αν και εδώ που τα λέμε, ο Σπανούλης δεν σουτάρει και άσχημα, έχοντας 50,7% στα δίποντα και 41,3% στα τρίποντα- αλλά σε συνολική προσφορά στην ομάδα. Γιατί ο αρχηγός του Ολυμπιακού μπορεί να σκοράρει φέτος στην Ευρωλίγκα 16,3 μ.ό. πόντους όντας στην 5η θέση των πρώτων σκόρερ στη διοργάνωση, ωστόσο οι αρμοδιότητές τους επεκτείνονται όπως είπαμε και στη δημιουργία. Στο να οργανώσει σωστά τον Ολυμπιακό και να του δώσει ρυθμό, στο να «διαβάσει» την αντίπαλη άμυνα σωστά και να πάρει σε κλάσματα του δευτερολέπτου την καλύτερη δυνατή απόφαση για την ομάδα του. Ο Σπανούλης θα προσπαθήσει να πάρει το σουτ ή θα αναλωθεί στο αγαπημένο του ντράιβ -εκεί όπου με τις προσποιήσεις και την πρώτη γρήγορη ντρίμπλα έχει το πλεονέκτημα-, ωστόσο στις προτεραιότητές του είναι να βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη του. Εξ ου λοιπόν και οι 5,5 ασίστ που μοιράζει φέτος ανά παιχνίδι, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 4η θέση του σχετικού πίνακα. Στην άμυνα είναι σαφώς καλύτερος και πιο αποτελεσματικός από τον Ναβάρο, καταφέρνοντας μάλιστα και ένα κλέψιμο περίπου ανά ματς. Ολα αυτά τον έχουν φέρει στη 2η θέση στον πίνακα με τους πολυτιμότερους παίκτες στην Ευρωλίγκα στη φετινή διοργάνωση με 214 μονάδες συνολικά (17,83 μ.ό.) στο σύστημα αξιολόγησης.

ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εχοντας αγωνιστεί σε 129 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα μέχρι τώρα, ο Βασίλης Σπανούλης γράφει τη δική του ιστορία στη διοργάνωση. Εχει σκοράρει μέχρι στιγμής συνολικά 1.733 πόντους, επίδοση που τον κατατάσσει στη 15η θέση όλων των εποχών στους σκόρερ της Ευρωλίγκας. Κάτι που σημαίνει ότι πετυχαίνει κατά μέσο όρο όλα αυτά τα χρόνια 13,43 πόντους. Παράλληλα, ο Σπανούλης χρειάζεται μόλις μία ασίστ ακόμα ώστε να φτάσει στη 10η θέση όλων των εποχών ξεπερνώντας τον Τζιανλούκα Μπαζίλε που έχει μοιράσει 478.

Το DNA του

Ονομα: Βασίλης Σπανούλης

Φανέλα: # 7

Θέση: Γκαρντ

Ημ. Γέννησης: 7 Αυγούστου 1982

Υψος: 1,93 μ.

Εθνικότητα: Ελληνας

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Αγώνες: 129

Τίτλοι: 2 (2009 και 2012)

Final 4: 2 (2009, 2012)

MVP: 2009 και 2010 Final 4 MVP

Πόντοι: 1.733

Περισσότεροι πόντοι σε ένα ματς: 29 (Μπιλμπάο - 2011)

Περισσότερες ασίστ σε ένα ματς: 10 (Σιένα - 2009)

Διαβάστε επίσης

Με οδηγό τον Μος

Με οδηγό τον Μος

Η Σιένα επικράτησε χωρίς να ιδρώσει της Μοντεγκρανάρο με 93-79 στο πλαίσιο του ιταλικού πρωταθλήματος.

Νίκη και... Σερμαντίνι

Νίκη και... Σερμαντίνι

Ο Θρύλος επικράτησε με 94-76 του Πανελευσινιακού, για την 11η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ ανδρών.