Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μισό ημερολόγιο από Λιουμπλιάνα

Μισό ημερολόγιο από Λιουμπλιάνα
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 - 07:55

Δεν είναι πανηγυρτζίδικο και γίνεται εν μέσω εργασίας. Αλλά τα ματς της Ισπανίας με την Ελλάδα- κυρίως μετά τον ημιτελικό της Μαδρίτης, το 2007- είναι πάντα σημαντικά. Πρέπει να πω εδώ ότι το χθεσινό κείμενο γράφτηκε για το κάρμα, δηλαδή για να σπάσει αυτό το «θα πάμε να τους νικήσουμε, που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες», κάτι που δεν έχει σημασία αν είδαν οι παίκτες, το θέμα ήταν να υπάρχει κάπου με τη λογική του φτερνίσματος της πεταλούδας, που φέρνει σεισμό στην Ασία. Υπάρχει αυτή η αλληλουχία των κινήσεων: όταν το ένα «πάμε να τους νικήσουμε» αθροίζεται με το δεύτερο «πάμε να τους νικήσουμε», τότε μπαίνεις στο γήπεδο νομίζοντας ότι έχεις επικρατήσει. Για όποιον, εν πάση περιπτώσει, δεν πιστεύει ότι αυτός ήταν ο λόγος, με χαρά γίνεται δεκτή και αποδεκτή η γνώμη του. Μόνο το δεύτερο ημίχρονο του ματς, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, μπήκε στον… ημερολογιακό κόσμο.

19.48 Μόνο ότι έχασα το κρεσέντο του Σπανούλη είναι αρκετό για να οικτίρω το τάιμινγκ μου, παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να μη γίνει τίποτα στο δεύτερο ημίχρονο. Στο κάτω κάτω παίζει ο Ρούντι.

19.50 Θα προσλάβω μία μάγισσα της Σμύρνης και θα της πω να αφανίσει το τσουλούφι του Ρούντι. Εδώ και χρόνια όποιο μπινελίκι και κατάρα υπάρχουν εύκαιρα έχουν αποδέκτη τον Ρούντι. Και μετά πάει στο σπίτι, ανοίγει το αέναο γραμματοκιβώτιο, το οποίο ρουφάει όλες τις βρισιές του κόσμου προς το πρόσωπό του και τις τρώει.

19.54 Θυμάσαι το Λονδίνο όμως Ρουντάκο, ε; Για θυμήσου τους 100.

19.56 Ο Ρούντι σκαμπιλίζει την μπάλα από το χέρι του Σπανούλη εκτός φάσης και ο δεύτερος του τη φυλάει, τον σπρώχνει επίσης εκτός φάσης. Αν δεν ήταν το πρώτο καλάθι της Εθνικής στο δεύτερο ημίχρονο με τον Πρίντεζη, τότε θα ήταν Ρουντιάδα το κείμενο.

19.57 Τώρα πετάει χέρι στον Παπανικολάου.

19.58 Πάντως, έφθασε τους 17, με το τρίποντο από τη γωνία. Και μετά γύρισε και κοίταξε τον ελληνικό πάγκο. Τώρα που μιλάμε, του εύχομαι την τύχη του Million Dollar Baby. Ασφαλώς και υπερβάλλω (;;;;;).

20.02 Όμορφη κίνηση από τον Πρίντεζη. 46-46, με 3’28’’. Ο Γκασόλ απαντάει με άνεση και αυτό λειτουργεί σαν ξυπνητήρι.

20.03 Εκπληκτική ευελιξία σε ανάποδο λέι απ και τρίποντο από την ευθεία, για να βάλει την Ισπανία πέντε πόντους μπροστά.

20.04. Ο Καββαδάς απαντάει με σουτάκι στο ταμπλό και μετά κάνει αντιαθλητικό φάουλ στον Γκασόλ. Μπορεί να θυμώνει (και μαζί του και ο Ρούντι, που τον φαντάζεσαι σουβλισμένο το Πάσχα), αλλά βάζει δύο βολές και μετά ψαρώνει τον Καββαδά, για να φθάσει στο κάρφωμα. 11 σερί πόντοι από τον μακράν πιο έξυπνο σέντερ στον κόσμο.

20.08 Στην τελευταία άμυνα δεν φάγαμε καλάθι, χατιρικά. Η κάμερα δείχνει τον Ρούντι. Ο Ρούντι πάει φουρκισμένος προς τον πάγκο. Ετοιμαστείτε για πτώσεις στο τερέν και μεγάλη γκάμα από καραγκιοζιλίκια.

20.10 Βάζει τρίποντο και βγάζει τη γλώσσα του. Να του την κόψεις με τον μπαλτά. Οι Ισπανοί είναι 8 μπροστά, 60-52.

20.11 Και να πούμε ότι δεν έχει σημασία η ήττα από τους Ισπανούς. Σημασία έχει ότι παίζουν καλά. Θα πετσοκόψουν Σλοβένους και Κροάτες και θα μπουν στα προημιτελικά και μετά θα φτάσουν στον τελικό. Υπογραμμίστε αυτά τα λόγια.

20.14 Ωραίο και λίγο παράξενο τζαμπ σουτ του Σλούκα. Μπαίνει ο ιερωμένος Σέρχιο Ροντρίγκεθ.

20.14 Κάποιος κάποτε είχε γράψει τον Σέρχιο «Ευρωπαίο Τζέισον Γουίλιαμς» και ήταν αρκετό για να τον συμπαθήσω.

20.16 Αλλά εντάξει, σκέφτομαι πλέον πως δεν έπρεπε να το αφήσω να περάσει έτσι. Έπρεπε να κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την ιεροσυλία.

20.17 Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι παρά το γεγονός ότι είναι ωραία να μισείς και να σιχτιρίζεις ανθρώπους που δεν σε ξέρουν, πλην του Ρούντι, δεν έχει η Ισπανία παίκτες που να είναι όντως γελοίοι και προβοκάτορες.

20.18 Ααααχ (βλέμμα ασπρομάλλη Δημήτρη Παπαμιχαήλ). Πού είναι εκείνα τα χρόνια, με Γκαρμπαχόθα, Ναβάρο, Πάου Γκασόλ, Φελίπε Ρέγες. Α, και Σπανούλης πορ τρες, 60-61.

20.19 Σπανούλης, αριστερό λέι απ, 62-61 η Εθνική. Απαντάει με τρίποντο ο Σέρχιο.

20.21 Ισοφαρίζει 64-64 ο Σλούκας, 4’48’’ για τη λήξη. Με βολές.

20.22 Πρέπει να ρισκάρουν τα σουτ του Ρούμπιο. Ο Κλαβέρ δεν είναι ακόμα παλιά ισπανική πουτάνα. Λείπει ο Ναβάρο και η γνώση για το πώς να είσαι βρώμικος είναι σκόρπια. Έφυγε με πέντε φάουλ, 9 πόντους και 11 ριμπάουντ.

20.23 Προβάδισμα με Μπουρούση, που έχει 6 στις 6 βολές. Αν υπήρχε πρόβλημα με εκείνον και τον προπονητή, φαίνεται ότι έχει μείνει πίσω. Πάντως, ο Φώτσης δεν έχει παίξει λεπτό.

20.24 Τάπα του Μπουρούση στον Σέρχιο. Ο ψηλός τελειώνει με λέι απ τη φάση. Το προσωπικό κίνητρό του είναι ζωογόνο για την Εθνική. Κάποιος που βουτάει για την μπάλα, απέχοντας 212 δευτερόλεπτα για τη λήξη, μπορεί να με κάνει να τον συμπαθήσω.

20.26 Ο Ρούμπιο χάνει τα σουτ, αλλά κάνει μαγική πάσα στον Μαρκ Γκασόλ για το 68-66. Μαγική. Μετά ο Μάικ Μπράμος βάζει ένα πολύ κρίσιμο σουτ.

20.28 Για τον Ρούμπιο το ματς είναι εκατόμβη. Το φόλοου δεν του κάνει τη χάρη. Τέτοιες διοργανώσεις σου δημιουργούν τα ψυχολογικά. Δεν θυμάστε τον Μπέργκαμπ που έπαθε το ψυχολογικό με τα αεροπλάνα στο δρόμο για το Μουντιάλ του 1994;

20.29 Με 1’35’’, Καϊμακόγλου μπροστά στον Μαρκ, 72-66. Αυτήν τη στιγμή είμαι αναίσθητος, διότι όταν συνειδητοποιώ ότι μπορεί, μπορεί, να νικήσουμε τους Ισπανούς, τότε νιώθω σαν να βρίσκεται ο Ναδάλ ενώπιον match point. Ότι κάτι θα γίνει, θα το σώσει και μετά θα πάρει το ματς.

20.32 Σπανούλης. Σπανούλης. Σπανούλης. Για τρεις ο Μπράμοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοος, 75-68! Μάλλον θα νικήσει η Εθνική.

20.33 Μένουν 59’’. Το ματς γίνεται να χαθεί. Ο Καλντερόν σκοράρει από κάτω, αλλά πρέπει να έκανε βήματα ο Γκασόλ.

20.34 Φάουλ του Ρούμπιο στον Σπανούλη, με 40.6’’ να απομένουν. Του έκαναν το χατίρι τα φάλτσα στην πρώτη, τη χλάτσωσε τη δεύτερη, 77-70.

20.35 Ο Μουμπρού βάζει το τρίποντο. Έκανε και το φάουλ στον Σπανούλη, με 23,3’’ να απομένουν. Το σκορ 77-73.

20.36 Έχει 4 στις 4 ο παικταράς. Νικήσαμε μάλλον. Με 13,5’’, η μπάλα της Ελλάδας.

20.37 Δεν είναι ότι δεν τους πιστεύαμε… Τα λέγαμε εμείς ότι θα νικήσουν. Ήμασταν σίγουροι από πριν, το ξέραμε. Ελληνική ξερολίαση, όπως έγραψε και μία δημοσιογράφος σε ένα στάτους της, «ένα θα πω πριν το ματς: Δεν ξέρω αν θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε, αλλά ένα είναι σίγουρο... Η συντριπτική πλειοψηφία (όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα) θα το έχει προβλέψει!!!». Τάιμ άουτ ο Τρινκιέρι. Ο Μπουρούσης θα δώσει οδηγίες για το πώς θα βρίσουν μετά εκείνους που κριτίκαραν την ομάδα.

20.38 Αυτό είναι το Ευρωμπάσκετ. Χάνεις τη Φινλανδία, νικάς την Ισπανία.

20.39 Τελείωσε 79-75. Περίμενα υπομονετικά, από το 2007 και μετά, να τους πάρουν σε ένα ματς, και τώρα είμαι πιο χαλαρός και από το Ζα Ζα Γκαμπόρ ενώπιον διαζυγίου. Θέλω να πω, έπρεπε να τρέχω σαν να μου έχουν βάλει νέφτι ξέρετε-πού. Πάνω κάτω. Όπως ο Μπιπ Μπιπ.

20.42 Η Εθνική μπήκε ιδανικά στον β’ όμιλο. Από τη στιγμή που νίκησε την Ισπανία, θα νικήσει και τη Σλοβενία και την Κροατία. Αν δεν τις νικήσει, θα τις νικήσει ούτως ή άλλως.

Διαβάστε επίσης

Σούπερ Μπέγκιτς!

Σούπερ Μπέγκιτς!

Ο Σλοβένος ήταν πολύ καλός στη νίκη της Εθνικής του ομάδας επί της Ιταλίας με σκορ 84-77.