Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Χωρίς πίστωση χρόνου

Χωρίς πίστωση χρόνου
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 - 03:50

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού την τελευταία διετία έχει λιγότερη πίστωση από τους φίλους της από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη. Όχι από οποιαδήποτε άλλη έχει πετύχει ό,τι έχει πετύχει η ίδια, αλλά από οποιαδήποτε άλλη συνολικά. Το 95% των φίλων της που πανηγυρίζουν το βράδυ της Τετάρτης, δεν έκαναν υπομονή ούτε ένα ματς. Ούτε ένα. Από τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, στις 23 Δεκεμβρίου, άρχισε η γκρίνια.

Από το πρώτο ματς. Όσοι παίκτες δεν προσαρμόζονταν από την πρώτη εβδομάδα, άκουγε τα εξ αμάξης. Οι απόντες ήταν οι ιδεατοί παίκτες και η θύμησή τους παρέπεμπε σε ομάδα η οποία δεν ήταν ακόμα στη διεκδίκηση των στόχων της, αλλά είχε αφήσει συντρίμμια. Ελάχιστοι ήταν οι φίλοι του Ολυμπιακού που έκαναν οποιουδήποτε είδους υπομονή με την ομάδα. Μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο του Τοπ 16 της Ευρωλίγκας ένα ποτάμι οργής άρχισε να τρέχει στα έγκατα του Φαλήρου, αν και, για τον πόντο των φίλων του Ολυμπιακού που όντως πήγαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το γυμναστήριο γέμιζε. Στις καλές και στις κακές μέρες.

Αυτή η ομάδα έφθασε ξανά ως την πόρτα του παλατιού. Ανεξαρτήτως τι θα γίνει στον πέμπτο προημιτελικό της Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός έχει μία επιτυχημένη χρονιά. Νίκησε δύο φορές το «τέρας», μία ομάδα με τρομακτικούς περιφερειακούς και παιχνίδι, αποσυναρμολογώντας την: το τέρας δεν σταμάτησε να είναι τέρας, αλλά προϊόντος του χρόνου έγινε σε κόμικ, φεύγοντας από τον κόσμο της πραγματικότητας.

Ο Ολυμπιακός έφθασε στο τέλος του δρόμου. Έχει παίξει, με το ματς της Τετάρτης, 28 παιχνίδια στη φετινή Ευρωλίγκα. Με εκείνο της Παρασκευής θα έχει παίξει 29, δηλαδή 60 την τελευταία διετία στη διοργάνωση! 60 από το τέλειο 62.

Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν την έδρα τους και κυρίως την περηφάνια τους. Καμία ομάδα, ποτέ, δεν έχει γυρίσει από 2-0 σε σειρά, εκτός από το ΝΒΑ που έχει γίνει ακριβώς… μία φορά: στον πρώτο γύρο του 1994, όταν οι Ντένβερ Νάγκετς, νούμερο 8 της Δύσης, απέκλεισαν τους Σιάτλ Σόνικς 3-2 χάνοντας στην αρχή 2-0 στη σειρά. Δεν είναι απίθανο να συνεχιστεί αυτή η παράδοση (των τελευταίων πέντε ετών, δηλαδή από το 2009 που υιοθετήθηκε το σύστημα των 3 νικών σε προημιτελικούς, αν και η πενταετία είναι καλό σημάδι για να σπάσει τουλάχιστον μία φορά˙ πέρυσι για πρώτη φορά μία ομάδα μετέτρεψε το 2-0 σε 2-2 πριν χάσει τελικά 3-2, δηλαδή η Αναντόλου Εφές με τον Ολυμπιακό), παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι η Ρεάλ δεν πέρασε από το ΣΕΦ, ερχόμενη κουνάμενη σινάμενη και σίγουρη για τη «σκούπα» στο Φάληρο, ήταν η απάντηση του Ολυμπιακού.

Αν οι «ερυθρόλευκοι» χάσουν στο ματς της Μαδρίτης, τότε επί της ουσίας χάνουν ένα Παρασκευοσαββατοκύριακο, αυτό από τις 16 έως τις 18 Μαΐου στο Μιλάνο. Εκεί που δεν θα είναι η Αρμάνι, που είχε νικήσει 30 πόντους τον Ολυμπιακό, αλλά που διαλύθηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στους προημιτελικούς.

Αλλά όχι: έπρεπε να πέσει κράξιμο μετά από αυτό το ματς και μετά από όλες τις ήττες. Είναι να αναρωτιέται κάποιος πότε ο φίλαθλος του Ολυμπιακού, ο δημοσιογράφος με το συναίσθημα ακόμα ακόμα, θα είναι περήφανος για την ομάδα του, χωρίς να περιμένει να του δώσει κάτι πίσω.

Αν ωστόσο περάσει ο Ολυμπιακός, τρέμετε: θα φθάσει στο Μιλάνο ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία δεν θα μπορέσει να ανακαλύψει το τελωνείο, ούτε στο «Ελ. Βενιζέλος» ούτε στο «Μαλπένσα».

Διαβάστε επίσης

Με άμυνα που «δαγκώνει»!

Με άμυνα που «δαγκώνει»!

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας για τη χθεσινή νίκη, ήταν η σκληρή άμυνα των πρωταθλητών Ευρώπης.