Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η άκαιρη σύγκριση

Η άκαιρη σύγκριση
Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014 - 22:05

Η αλλαγή του ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν αναγκαστική, διότι αφού έκανε ένα λέι απ το οποίο έφερε για τελευταία φορά τους Μαϊάμι Χιτ στην εμβέλεια των Σαν Αντόνιο Σπερς, τον ξανάπιασαν κράμπες. Ο πρώτος τελικός θύμισε τους τελικούς του 1984 στο Μπόστον Γκάρντεν, ειδικά το έβδομο ματς, καθώς το ΑΤ&Τ δεν είχε κλιματισμό. Αποχώρησε για πρώτη φορά από το παιχνίδι με 7’31’’ για τη λήξη του, στο 84-86, μπήκε ξανά στο παιχνίδι με 4’59’’ για τη λήξη του, με το σκορ στο 94-90, έκανε το μαεστρικό λέι απ για να κάνει το 94-92 και έπειτα βγήκε με 3’59’’ για τη λήξη. Οι Σπερς έκαναν 5-0 σερί, το σκορ πήγε στο 99-92 και μπορεί ο πρώτος τελικός του ΝΒΑ να μην είχε τελειώσει, αλλά το Σαν Αντόνιο βρήκε τον ρυθμό του, άρχισε να κινεί την μπάλα καλύτερα και έφθασε να τελειώσει το ματς με ακόμα ένα σερί 11-2, αφού δύο τρίποντα του Καγουάι Λέοναρντ και ένα του Τόνι Πάρκερ, σε συνδυασμό με το τζαμπ σουτ του Γάλλου, έφεραν τη μέγιστη τιμή της διαφοράς στο 110-95, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.

«Ενημερώνω τους παίκτες των δύο ομάδων ότι σε δύο μέρες θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού ελπίζω ότι θα έχουμε πληρώσει τους λογαριασμούς μας», είπε με μπόλικο χιούμορ- δεν έχει κανένα πρόβλημα υπό αυτήν την έννοια- ο Γκρεγκ Πόποβιτς.

Οι Σπερς σώθηκαν σε ένα ματς που έκαναν 9 λάθη στο τρίτο δωδεκάλεπτο αλλά που δεν βρέθηκαν να χάνουν με πάνω από 7 πόντους διαφορά, πίσω στο σκορ βρέθηκαν 86-79 με 9’38’’ να απομένουν, αλλά μέχρι να πάει τις ανεξέλεγκτες κράμπες ο ΛεΜπρόν είχαν ήδη κάνει ένα 5-0 σερί στο παιχνίδι για να φθάσουν τη διαφορά στο 86-84. Και μπορεί ο κόουτς Ποπ να παραδέχθηκε ότι «με τον τρόπο που παίζει στην άμυνα και στην επίθεση, η απουσία του Τζέιμς ήταν καταλύτης», παρ’ όλα αυτά η ομάδα του έκανε ένα δωδεκάλεπτο στο οποίο σούταρε 14 στα 16 σουτ και 6 στα 6 τρίποντα (σούπερ ντούπερ έξτρα γουάου σε αυτό το στατιστικό στοιχείο), με το έναυσμα να δίνει ο Ντάνι Γκριν και πήρε μία νίκη την οποία εξίσου δικαιούταν με τους Χιτ, επειδή είχε πολλούς ήρωες: ο Τιμ Ντάνκαν είχε 21 πόντους και 10 ριμπάουντ με 9 στα 10 εντός παιδιάς, ο Μάνου Τζινόμπιλι έβαλε τρία τρίποντα στην πρώτη περίοδο και τελείωσε με 16 πόντους και 11 ασίστ, ο Μάρκο Μπελινέλι πρόσφερε 8 γρήγορους πόντους με δύο τρίποντα και ο Τιάγκο Σπλίτερ προσέφερε 9 πόντους στους Σπερς όταν είχαν κολλήσει, δηλαδή στα τέλη του τρίτου δωδεκάλεπτου και στις αρχές του τέταρτου.

Οι Χιτ πέρυσι βρέθηκαν πίσω τρεις φορές στη σειρά των τελικών από το Σαν Αντόνιο, 1-0, 2-1, 3-2, αλλά η μία φορά που κατάφεραν να είναι μπροστά είναι εκείνη που επικράτησαν. Στο Sports Illustrated γράφτηκε ότι ο σούπερ σταρ τέτοιες στιγμές (όπως ήταν ο ΛεΜπρόν με τις κράμπες του), μπορεί να τις αναποδογυρίσει και ο συντάκτης του κειμένου θυμήθηκε το flu game του Μάικλ Τζόρνταν στον πέμπτο τελικό του 1997, όταν είχε προσβληθεί από ίωση και παρ’ όλα αυτά πέτυχε 38 πόντους, μαζί με το τρίποντο που χάρισε στους Μπουλς τη νίκη και τους έδωσε το δικαίωμα να πάρουν το πρωτάθλημα στην έδρα τους, στον έκτο τελικό.

Δεν αφήνουν ούτε στιγμή τον ΛεΜπρόν- ο οποίος ήταν το βασικό θέμα στη νίκη των Σπερς- χωρίς να του υπενθυμίζουν ότι πρέπει να πάει στην κόλαση για να τους ικανοποιήσει, παρ’ όλα αυτά ο Έρικ Σποέλστρα τόνισε ότι «μου είπε ότι θέλει να μπει και του είπα να μην το σκέφτεται καν. Από τη δική μου σκοπιά, δεν μπορούσε να κουνηθεί». Η Gatorade, από τη μεριά της, τρόλαρε ατέλειωτα τον ΛεΜπρόν. Ο αναγνώστης αξίζει να ανοίξει τις κάτωθι της βασικής φωτογραφίες. Το «ο άνθρωπος που έπαθε κράμπες δεν είναι πελάτης μας. Οι αθλητές μας αντέχουν τη ζέστη», είναι μία σπουδαία στιγμή στην ιστορία της κωμωδίας.

Ο ΛεΜπρόν μίλησε για θυμό, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα του να νικήσει το πρώτο ματς. Αυτό σημαίνει ότι υπό την έννοια του κινήτρου του Τζέιμς, ο δεύτερος τελικός θα είναι πολύ ενδιαφέρων.

Διαβάστε επίσης

Τα δεδομένα για τον αρχηγό

Τα δεδομένα για τον αρχηγό

Ο Βασίλης Σπανούλης σκέφτεται να μείνει οριστικά εκτός Εθνικής ομάδας. Ποια τα δεδομένα για το μέλλον του.