Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ξεκινούν τα ντραφτ...

Ξεκινούν τα ντραφτ...
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 - 03:25

Ξεκινάει σήμερα 26 Ιουνίου ο πρώτος γύρος των ντραφτ του ΝΒΑ με «ερυθρόλευκο» χρώμα. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έχει δηλώσει συμμετοχή στα φετινά ντραφτ. Παρότι υπάρχουν πολλοί φίλοι του ΝΒΑ στην Ελλάδα και σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε κάποιον παίκτη να περνάει αυτή την διαδικασία υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν πως γίνεται αυτή η επιλογή. Ας προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε λοιπόν.

Τι είναι: Το ντράφτ είναι μια ετήσια διοργάνωση κατά την οποία συμμετέχουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες του ΝΒΑ, και οι 30. Σε αυτήν τη διοργάνωση οι ομάδες επιλέγουν από δύο φορές παίκτες, που πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες τους. Ουσιαστικά επιλέγουν τα δικαιώματα χρησιμοποίησης των παικτών όταν και αν αποφασίσουν να αγωνιστούν στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Ποιοι δοκιμάζονται: Στα ντραφτ μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι αθλητές που έχουν συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας τους, με έναν διαχωρισμό. Εάν ο παίκτης είναι Αμερικάνος και όσοι ζουν ή φοιτούν στην Αμερική θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από την αποφοίτηση τους από το Λύκειο και να δηλώσουν οι ίδιοι συμμετοχή.

Όσοι είναι άνω των 22 ετών ή έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την αποφοίτηση τους από το λύκειο μπορούν να επιλεχθούν αυτόματα χωρίς να το δηλώσουν. Για τους μη Αμερικάνους παίκτες τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά αλλά ταυτόχρονα και παρόμοια. Οι παίκτες του εξωτερικού ηλικίας από 19 έως 22 θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή για τα ντραφτ, από 22 έως 23 είναι αυτόματα διαθέσιμοι ενώ από 23 και πάνω δεν χρειάζεται να συμμετάσχουν στα ντραφτ αλλά μπορούν να κλείσουν συμβόλαιο με οποιαδήποτε ομάδα.

Η σειρά της επιλογής: Στο σύστημα των ντραφτ που ισχύει έως τώρα επιλέγονται 60 παίκτες συνολικά σε δύο γύρους. Έτσι η κάθε μια από τις ομάδες του ΝΒΑ επιλέγει δύο φορές. Οι ομάδες πολλές φορές ανταλλάσσουν τα δικαιώματα επιλογής στα ντραφτ είτε ως μέρος κάποιας μεταγραφής είτε για μια καλύτερη θέση στα ντραφτ. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα μπορεί να επιλέξει πάνω από δύο φορές ή και καμία (για παράδειγμα οι Σίξερς φέτος μπορούν να επιλέξουν επτά φορές).

Η σειρά επιλογής καθορίζεται από την θέση της ομάδας στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι φέτος οι Σπέρς που κατέκτησαν το πρωτάθλημα θα επιλέξουν τελευταίοι και οι Μπακς που ήταν από τις χειρότερες ομάδες πρώτοι. Αυτό γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα στις πιο αδύναμες ομάδες να ενισχυθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Η επιλογή: Την ημέρα διεξαγωγής του ντραφτ η κάθε ομάδα ανακοινώνει τον παίκτη που επιθυμεί στον κομισάριο του ΝΒΑ ο οποίος ακολούθως το ανακοινώνει. Φυσικά πριν την ανακοίνωση του παίκτη συνήθως έχουν προηγηθεί μήνες προετοιμασίας και παρακολούθησης.

Τα συμβόλαια: Τα ντραφτ όπως είπαμε δίνουν το δικαίωμα στην ομάδα να χρησιμοποιήσει τον παίκτη που επέλεξε και ο παίκτης μπορεί να εκπροσώπηση μόνο αυτή στο ΝΒΑ, όσο αυτή έχει τα δικαιώματα του. Από εκεί και πέρα το συμβόλαιο που θα υπογράψουν οι παίκτες είναι συγκεκριμένης διάρκειας και ποσού.

Τα ντραφτ είναι ίσως η σημαντικότερη διαδικασία επιλογής παικτών στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, αναλογιστείτε μόνο ότι έχει αναδείξει παίκτες όπως ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο Λάρι Μπέρντ η πιο πρόσφατα ο Κέβιν Ντουράντ και ο Κόμπε Μπράιαντ και σκεφτήτε τι θα είχε γίνει αν είχαν επιδεχθεί από άλλες ομάδες.

Διαβάστε επίσης

Στον σωστό δρόμο ο Θρύλος!

Στον σωστό δρόμο ο Θρύλος!

Στόχος των ιδιοκτητών της ΚΑΕ είναι να έχει πλαισιωθεί το ρόστερ για την επόμενη σεζόν, έως τις 30 Ιουνίου.

Η εμπειρία ξεχειλίζει!

Η εμπειρία ξεχειλίζει!

O Θρύλος έπαθε και έμαθε και πλέον κοιτάει παίκτες με παραστάσεις στα ευρωπαϊκά και όχι μόνο, γήπεδα.