Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δεν ξανάγινε τέτοιο «μαγειρείο»!

Δεν ξανάγινε τέτοιο «μαγειρείο»!
Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021 - 23:39

Η ιστορία με όσα έγιναν στο τέλος της περασμένης σεζόν στο Μπάσκετ Γυναικών μέχρι και σήμερα, με τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του ΑΣΕΑΔ, είναι να τη διηγείσαι και να γελάς. Και να μην σε πιστεύουν κιόλας με όσα έχουν γίνει. Τι άλλο να κάνουν, πια, για να πάρει ένα πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, μέσα στα τόσα χρόνια κυριαρχίας του Ολυμπιακού στο Μπάσκετ Γυναικών. Ε, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, συνέβη. Και όλα υπέρ του Παναθηναϊκού. Και εις βάρος του Ολυμπιακού.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε που ο Παναθηναϊκός κατέθεσε αίτημα στην ΕΟΚ για να εκδοθεί δελτίο στην Όλγα Χατζηνικολάου. Κι ενώ ήταν σε ισχύ η ποινή τετραετούς αποκλεισμού της από την WADA/CAS για παραβάσεις του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ. Μάλιστα, την 1η Ιανουαρίου του 2021 τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4791/2021 περί Κύρωσης Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ, ενώ στις 5/3 έληξε η προθεσμία εγγράφων και μεταγραφών. Για την ιστορία, προ κορονοϊού, οι ομάδες μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεταγραφές μέχρι τις 31/12, αλλά με τις νέες συνθήκες, η ΕΟΚ άλλαξε τον κανονισμό και έδωσε δίνει διορία μέχρι τις 5/3. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών - Μεταγραφών της «Ε.Ο.Κ.» (άρθρο 4 παρ. Β, περ. 7), «…επίσης αθλητής ερασιτέχνης η επαγγελματίας που δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα των εν ΄ενεργεία αθλητών των σωματείων και κατά την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική περίοδο δεν είχε καμία συμμετοχή σε αγώνα πρωταθλήματος η κυπέλλου θεωρείται σαν νέος αθλητής και κατά συνέπεια δικαιούται να εγγραφεί σε σωματείο έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που η εγγραφή του συντελεσθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία ο αθλητής αποκτά δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη αγωνιστική περίοδο».

Το ξεπερνάμε και αυτό και φτάνουμε στις 7 Μαΐου, τότε που ο ΕΟΚΑΝ αποφάσισε την άρση της ποινής της Όλγας Χατζηνικολάου, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, όπως προκύπτει από τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, ενώ πέντε μέρες αργότερα (12/5) η ΕΦΙΠΗΔ αποφάσισε την απόδοση της φίλαθλης ιδιότητας στην Όλγα Χατζηνικολάου, με την ΕΟΚ την ίδια ημέρα να εκδίδει το δελτίο της Η ΕΟΚ έβγαλε δελτίο, παρότι είχε παρέλθει η προθεσμία (5/3). Το δελτίο της Ελληνίδας γκαρντ βγήκε εκπρόθεσμα και κατά παράβαση του Κανονισμού Μεταγραφών/εγγράφων της ΕΟΚ. Έγινε και αυτό, ναι!

Την ίδια ημερομηνία, στις 12 Μαΐου, δηλαδή, ήταν προγραμματισμένοι να αρχίσουν οι τελικοί, με τον πρώτο αγώνα στο ΣΕΦ. Όμως, ο Παναθηναϊκός δήλωσε κώλυμα στην αλλαγή ώρας και έτσι ο αγώνας μετατέθηκε για την επόμενη (13/5). Οι τελικοί ξεκίνησαν στις 13 Μαΐου, με τον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια του πρώτου τελικού να κάνει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή της Όλγας Χατζηνικολάου, κάτι που έγινε σε όλη τη σειρά των τελικών. Ο Ολυμπιακός πήρε το παιχνίδι, μιας και το εκπρόθεσμο καλάθι της Ριντ ακυρώθηκε σωστά, αλλά η ΕΟΚ σκανδαλωδώς αποφάσισε να ορίσει εκ νέου τον αγώνα! Το παιχνίδι έγινε ξανά και ο Ολυμπιακός κέρδισε ξανά!

Ενάμιση μήνα μετά την ολοκλήρωση των τελικών, στις 9 Ιουλίου, το ΑΣΕΑΔ έβγαλε απόφαση για τις ενστάσεις που είχε καταθέσει ο Ολυμπιακός, με το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο να απορρίπτει τις προσφυγές των Πειραιωτών. Και έχουμε ακόμα!

Στις 3 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε η τροπολογία για τον κώδικα Αντιντόπιγκ, που είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και σήμερα (7/9) δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ για την προσφυγή του Ολυμπιακού. Ένα σκεπτικό, που όπως αναφέραμε και νωρίτερα, «τρακάρει» με πολλούς εγχώριους και διεθνείς κανονισμούς.

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μερικούς μήνες. Και όλα αυτά «οδήγησαν» σε μία σειρά εξελίξεων που αποδείχθηκαν ευνοϊκές για τον Παναθηναϊκό.

Μιλάμε για ΤΟ «μαγειρίο»! Τι άλλο να έκαναν, πια, για να πάρουν ένα πρωτάθλημα;

Διαβάστε επίσης