Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Πάτησε» την Ενισέι, έκανε το πρώτο βήμα!

«Πάτησε» την Ενισέι, έκανε το πρώτο βήμα!
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 - 15:34

Ο Ολυμπιακός πέρασε αέρα από την έδρα της Ενισέι (70-85) και έκανε πιο εύκολο το έργο του για πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του Eurocup, διαλύοντας την ομάδα που διέλυσε πρόσφατα τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ με 96-71. Η ομάδα του Ζίμπαρτς ανέκτησε νωρίς το προβάδισμα και δεν το έχασε ποτέ, χτίζοντας σταδιακά και διαφορά, μέσα στο ματς!

Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε δυνατά στο ματς και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 6-0. Δεν είχε αποτελεσματικότητα στις πρώτες επιθετικές του προσπάθειες, από μέση απόσταση. Σε αντίθεση με την Ενισέι, η οποία μπήκε δυνατά και βρίσκοντας στόχο στις δικές της. Γρήγορα ισορρόπησε το ματς, όμως, με τον Θρύλο να πατάει γκάζι και να δείχνει ότι δεν πήγε στη Σιβηρία για… τουρισμό.

Απόλυτη ισορροπία, 12-12 στα μισά του πρώτου 10λέπτου και με όπλο την άμυνα, η οποία ανάγκαζε την Ενισέι να πάει σε μακρινά σουτ, αλλά και την ευστοχία στην επίθεση, ο Θρύλος πέρασε μπροστά με 12-16. Η Ενισέι έμεινε κοντά στο σκορ και συνέχισε να απειλεί την ομάδα του Ζίμπαρτς, η οποία όμως με τρίποντο της Πλουφ στα 3’ πριν το φινάλε του δεκαλέπτου, έδωσε προβάδισμα ξανά με 4 πόντους!

Όσο περνούσε η ώρα, ο Ολυμπιακός αύξανε την πίεσή του στην άμυνα, ωθώντας σε μακρινά σουτ τις παίκτριες της Ενισέι. Και όσο αυτά δεν μπαίνουν, η άμυνα… σφίγγει και άλλο! Νέο τρίποντο για τον Θρύλο στο 15-22 και επιστροφή Σταμάτη στο παρκέ! Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να ανοίξει και άλλο τη διαφορά! Αλλά δεν έπρεπε να χαλαρώνει στην άμυνα και να καθαρίζει τα αμυντικά ριμπάουντ, για να μη δίνει δικαίωμα στην Ενισέι για δεύτερες επιθέσεις. Καθοριστική Πλουφ με 5/5 και 14 πόντους στο πρώτο 10λεπτο και 20-27 για τον Θρύλο!

Κουμάντο και έλεγχος

Έχοντας πιάσει ρυθμό και μπαίνοντας δυνατά και στο 2ο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός ανέβασε τη διαφορά μέχρι και στο +10. Στο 22-32 η Ενισέι έβγαλε αντίδραση και με τρίποντο μείωσε, για να έρθει η Δίελλα και να κρατήσει τη διαφορά ψηλά, στο 25-34. Η επιστροφή της Πλουφ στο παρκέ βοήθησε και στην άμυνα. Η Καναδή ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Ωραία συνεργασία είχε η Πλουφ και με τη συμπατριώτισσά της, την Χάμπλιν, παίζοντας εναλλάξ στη ρακέτα και δίνοντας πόντους στον Ολυμπιακό και από εκεί.

Στο +11 για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός, στο 25-36! Ήταν δεδομένο ότι η Ενισέι θα έβγαζε αντίδραση και ο Ολυμπιακός όφειλε να κρατήσει ψηλά την ενέργειά του. Κάτι που ζητούσε επιτακτικά από τον πάγκο ο Μάρτινς Ζίμπαρτς! Με το σκορ υπέρ του και τα χέρια «λυμμένα», ο Ολυμπιακός συνέχισε να βλέπει το καλάθι… βαρέλι. Και τα σουτ έμπαιναν, ανεβάζοντας τη διαφορά στο +13 (27-40) και δίνοντας ακόμη περισσότερη ψυχολογία στις «ερυθρόλευκες».

Στην άμυνα, η Χάμπλιν σκέπαζε το καλάθι και η τάπα στη Ναρέντ ήταν μία ένδειξη αυτού! Στο +10 ο Ολυμπιακός στο 30-40, στο 32-42, στο 34-44 και στο 36-46. Διατηρώντας τη διαφορά του και παίζοντας αρκετά καλό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός έκανε κουμάντο στο ματς. Έδειχνε ότι… το έχει! Όσο η πίεση αύξανε για την Ενισέι, δεν έρχονταν και τα σουτ από μακριά, γεγονός που διευκόλυνε το έργο του Ζίμπαρτς, στις οδηγίες του για την άμυνα. Η Χάμπλιν έδινε ολοένα και περισσότερες λύσεις στην επίθεση. Στο 38-46 το σκορ ημιχρόνου και ο Ολυμπιακός είχε το… κουμάντο!

Ημίχρονο σταθερά μπροστά

Πρώτο καλάθι στο 2ο ημίχρονο για τον Θρύλο, δείγμα του ότι μπήκε εκ νέου δυνατά, στο παρκέ, για να πάρει το ματς με την Ενισέι! Και η διαφορά σταθερά υπέρ του. Στο 40-55 και το +15 με την Πλουφ, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει το ματς υπό έλεγχο και στο 2ο μέρος. Ο Ζίμπαρτς έκανε και ροτέισον, αλλάζοντας αρκετά την ομάδα του και δείχνοντας ότι έχει και βάθος στον πάγκο. Η φροντλάιν πήγαινε καλά, έδινε πόντους κοντά στο καλάθι, ενώ ο Ζίμπαρτς ζητούσε από την ομάδα του να μη χαλαρώσει την άμυνά του.

Στα μισά του 3ου δεκαλέπτου η Ενισέι έβγαλε αντίδραση και μείωσε σε 46-55, ρίχνοντας ξανά τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό. Ο Ζίμπαρτς έκανε αλλαγές, για να φρεσκάρει την ομάδα του, η οποία είδε τη διαφορά να μαζεύεται και το σκορ να «κλείνει» στο 49-55. Σε εκείνο το σημείο ο Θρύλος δεν είχε καθαρό μυαλό στην επίθεση, ενώ δεν έβγαζε ενέργεια και στην άμυνα, με αποτέλεσμα να βλέπει την Ενισέι να πλησιάζει… Η γηπεδούχος είχε το σκορ στο 14-9 υπέρ της, στο 3ο δεκάλεπτο και στο 2’29’’ πριν το φινάλε ο Ζίμπαρτς κάλεσε τάιμ άουτ, για να ηρεμήσει την ομάδα του και να δώσει πιο αναλυτικές οδηγίες.

Ο Ολυμπιακός βρήκε ξανά σκορ και πήγε τη διαφορά στο +9 (52-61). Και στο +11 (52-63). Η ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης επανήλθε στον Θρύλο, ο οποίος έδειξε να αντέχει, στο καλό σημείο της Ενισέι και να κρατά τη διαφορά του κοντά σε διψήφια επίπεδα.

Το φινάλε

Με τρίποντο και καλή άμυνα άρχισε το τελευταίο δεκάλεπτο ο Θρύλος, στη Σιβηρία και… 55-66 με το καλημέρα! Μάλιστα, η ομάδα του Ζίμπαρτς έβγαλε περισσότερη ενέργεια, στο παρκέ, με αποτέλεσμα να κερδίσει μπάλες, να βγάλει ξανά ψυχολογία στην επίθεση και να ανεβάσει εκ νέου τη διαφορά στο 55-69, στο +14! Ασταμάτητη πλέον η ομάδα του Ζίμπαρτς, συνέχισε να ανεβάζει τη διαφορά και την έφτασε και στο 55-74, κόβοντας τον ρυθμό της Ενισέι και δείχνοντας ότι θα φύγει νικήτρια από τη Σιβηρία. Όπως και έκανε, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για να προχωρήσει στο Eurocup και να πάει πιο ψηλά. Το τελικό 70-85 έδειξε ότι έχει όλα τα φόντα να προχωρήσει!

Τα δεκάλεπτα: 20-27, 38-46, 55-63, 70-85

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρτινς Ζίμπαρτς): Νικολοπούλου 10 (2/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 4 κλεψίματα), Πλουφ 29 (8/12 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/4 βολές, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Σταμάτη 5 (1/3 τρίποντα), Σταμολάμπρου 5, Βιτόλα 15 (2/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Αλεξανδρή 1, Διέλα 2, Χάμπλιν 4, Τόλφρι 14 (4/5 τρίποντα, 5 ασίστ)

Ενισέι Κρασνογιάρσκ (Όλγα Σουνεϊκίνα): Μπρατσίκοβα 9, Κριμόβα 2, Λάτσγκαλ 12, Πασκοβσκάια 1, Σετίνα, Τζόουνς 6, Ματβέεβα 9, Νάρεντ 4, Πατσουρίνα 14, Βανλού 13

Διαβάστε επίσης