Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Ιντέγε έκανε τη διαφορά

Ο Ιντέγε έκανε τη διαφορά
Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016 - 23:48

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Οταν ο Ολυμπιακός αποκτούσε τον Αλφρεντ Φινμπόγκασον, όλοι πιστέψαμε ότι στο πρόσωπό του βρήκε τη βασική επιλογή για την κορυφή της επίθεσης. Μάλιστα, επειδή το «φλερτ» με τον Ισλανδό φορ είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2014, λογικό ήταν να οδηγηθούμε σε αυτό το συμπέρασμα. Μόνο που λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Μάρκο Σίλβα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ζήτησε με επιμονή από τη διοίκηση να κάνει την υπέρβαση και να φέρει στο Λιμάνι τον Μπράουν Ιντέγε. Ο 27χρονος Νιγηριανός φορ που «απογείωσε» την καριέρα του στην Ντιναμό Κιέβου για να «προσγειωθεί» στο αγγλικό πρωτάθλημα και στη Γουέστ Μπρομ, πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Αυτό ήταν. Με το «καλημέρα» πήρε τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του, αποδεικνύοντας με τις εμφανίσεις του πόσο δίκιο είχε ο Σίλβα που επέμεινε για την αγορά των δικαιωμάτων του. Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Ιντέγε έκανε τη διαφορά με την παρουσία του στην κορυφή της επίθεσης, σε σχέση με την αγωνιστική συμπεριφορά των προκατόχων του.

Αμέσως απέδειξε πως ήταν παίκτης ομάδας, βοηθώντας τόσο στο επιθετικό σκέλος του παιχνιδιού όσο και στο αμυντικό. Με διαρκή κίνηση μακριά από την μπάλα, προκαλούσε «πονοκέφαλο» σε κάθε άμυνα. Στην αρχή το μόνο που του έλειπε ήταν τα γκολ. Αν και το έψαξε, δεν το βρήκε στα ματς με τον Πλατανιά, την Ξάνθη και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μάλλον γιατί τα είχε φυλάξει για τα πιο δύσκολα και συνάμα κρίσιμα ματς του πρώτου μισού της σεζόν.

Ετσι, παραβίασε την εστία τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της ΑΕΚ, στα δύο ντέρμπι που ακολούθησαν, ενώ βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στη Βέροια και στις αναμετρήσεις με τον Ηρακλή και τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη. Ο απολογισμός των πέντε γκολ στη Superleague δεν είναι μικρός. Αν και με τις ευκαιρίες που δημιούργησε, θα μπορούσε σίγουρα να είχε πανηγυρίσει περισσότερα. Στην Ευρώπη, το γκολ-τρίποντο κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία ήταν χωρίς αμφιβολία το πιο εντυπωσιακό που πέτυχαν οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Σημάδια κόπωσης
Ο Ιντέγε έπαιξε στα 12 από τα 15 ματς του πρώτου γύρου. Εχασε τα ματς του Αυγούστου με Πανιώνιο και Λεβαδειακό, αφού δεν είχε ενταχθεί στο δυναμικό των «ερυθρόλευκων», ενώ δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο στην Κομοτηνή κόντρα στον Πανθρακικό, προκειμένου να είναι ξεκούραστος στο ματς με την Αρσεναλ στον Πειραιά. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας όποιος υποστηρίξει πως λίγο πριν από τη δύση του 2015, εμφάνισε σημάδια κόπωσης από τα συνεχόμενα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Champions League. Και χρειαζόταν ξεκούραση για να φορτίσει τις μπαταρίες του.

Αν ψάξουμε τους ακρογωνιαίους λίθους στο «οικοδόμημα» του Σίλβα, αναμφίβολα θα τους βρούμε στο πρόσωπο του Ρομπέρτο, του Σιόβα, του Μιλιβόγεβιτς, του Φορτούνη και του Ιντέγε. Από τα 12 ματς του πρωταθλήματος, ο Νιγηριανός επιθετικός έγινε αλλαγή μόλις σε τέσσερα (ΠΑΣ Γιάννινα, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Ηρακλής). Προφανώς, γιατί ο προπονητής του θεωρούσε πως θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει με κάποια ενέργειά του την ομάδα του.

Εχουμε τη βεβαιότητα πως ο Σίλβα θα στηριχθεί στον Ιντέγε και στη διάρκεια του δεύτερου μισού της περιόδου. Να ξέρετε πως εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή του, χωρίς να παρεκκλίνει από το σχέδιο δράσης του. Εχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τους αγώνες του Ολυμπιακού δίπλα από τον πάγκο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα πως έως τώρα ο Πορτογάλος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να του ζητήσει στη διάρκεια κάποιου ματς να αλλάξει την αγωνιστική συμπεριφορά ή να διορθώσει πράγματα στο παιχνίδι του.

Υπόδειγμα επαγγελματία
Από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε ο Μπράουν Ιντέγε στο Ρέντη μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του από τον Ολυμπιακό, κέρδισε τους πάντες με τη συμπεριφορά του. Ο χαμογελαστός και ευγενικός 27χρονος παίκτης άλλαζε εντελώς μόλις πατούσε το πόδι του στο χορτάρι, βγάζοντας πάθος και πείσμα σε κάθε προσωπική μονομαχία. Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για υπόδειγμα επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Αλλωστε, οι ιθύνοντες των «ερυθρόλευκων» δίνουν μεγάλο βάρος στον χαρακτήρα κάθε παίκτη που σκοπεύουν να εντάξουν στο δυναμικό τους.

Ο Ισλανδός θα ήταν η βασική επιλογή
Χωρίς αμφιβολία, ο Αλφρεντ Φινμπόγκασον είναι ένας ποδοσφαιριστής με το ένστικτο του σκόρερ. Το γκολ που πέτυχε στο «Εμιρεϊτς» επί της Αρσεναλ επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο του λόγου το αληθές. Εχουμε δε τη βεβαιότητα πως θα ήταν η βασική επιλογή του Σίλβα σε περίπτωση κατά την οποία ο Ιντέγε δεν είχε ντυθεί στα ερυθρόλευκα. Οι επιλογές για την κορυφή της επίθεσης δείχνουν ξεκάθαρα το βάθος του ρόστερ των Πειραιωτών. Είναι τα «θεμέλια» του εντυπωσιακού σερί επιτυχιών στο πρωτάθλημα που θέλει να διευρύνει ο Ολυμπιακός και στο 2016. Καλή χρονιά σε όλους.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στη 01/01/2016)

Διαβάστε επίσης

Ώρα για νέα ρεκόρ

Ώρα για νέα ρεκόρ

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο και θέλει να κάνει το 16 στα 16. Live από το gavros.gr, 19:30, NS1...