Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Γεμάτη η Superleague με κόκκινα «προϊόντα»

Γεμάτη η Superleague με κόκκινα «προϊόντα»
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 - 22:43

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Τάκης Λεμονής, ως άριστος γνώστης της δουλειάς που γίνεται εδώ και χρόνια στον Ολυμπιακό, έθεσε τα πράγματα στη ρεαλιστική τους βάση, κατά την πρόσφατη ομιλία του στο επιμορφωτικό σεμινάριο των «ερυθρόλευκων» Σχολών. «Ολοι μας μιλάμε εδώ και χρόνια για τις Ακαδημίες, αλλά αυτά ήταν σε θεωρητικό επίπεδο… Η περσινή χρονιά έδειξε πώς μία ομάδα που κατακτά τίτλους μπορεί να στηριχθεί και σε νέα παιδιά. Είδαμε στην πράξη ένα παιδί που μεγάλωσε από 9 χρόνων στον Ολυμπιακό και έκανε μία τόσο σπουδαία μεταγραφή», υποστήριξε ο προπονητής των Πειραιωτών, αναφερόμενος φυσικά στη μετακίνηση του Παναγιώτη Ρέτσου στην Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η δουλειά σε βάθος και με συνέπεια που γίνεται στα «ερυθρόλευκα» τμήματα υποδομής, ωστόσο, φαίνεται και απ’ τα «προϊόντα» αυτής που «ευδοκιμούν» στο πρωτάθλημα της Superleague. Διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, 15 ποδοσφαιριστές που μεγάλωσαν στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, αυτήν τη στιγμή αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας!

Αρχής γενομένης ασφαλώς από τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος έμαθε τα βασικά στην Ακαδημία του Ολυμπιακού, προτού πάρει τον δρόμο του προς τον Αστέρα Τρίπολης και την Καϊζερσλάουτερν, για να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να επανέλθει, έτοιμος παίκτης πλέον και προϊόντος του χρόνου και ως αρχηγός, στο Μεγάλο Λιμάνι. Οι δύο που δεν έχουν βγάλει ούτε λεπτό τα ερυθρόλευκα από πάνω τους είναι ο Θανάσης Ανδρούτσος και ο Δημήτρης Νικολάου. Ο πρώτος, που είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα Νέων του συλλόγου, παίζοντας αρκετά ως επιτελικός μέσος, κατέγραψε πέρσι 30 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ και φέτος υπολογίζεται πολύ από τον Τάκη Λεμονή. Ο δεύτερος πήρε κάποια 90λεπτα πέρσι σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας, την τρέχουσα σεζόν πραγματοποίησε (εντυπωσιακό) ντεμπούτο στο Champions League και μάλιστα στην έδρα της πανίσχυρης Γιουβέντους, με τους «ερυθρόλευκους» να διακρίνουν στις ικανότητές του έναν αριστεροπόδαρο στόπερ με τρομερά περιθώρια βελτίωσης. Κοντά σ’ αυτούς και ο Ανδρέας Γιαννιώτης, που μπορεί να μην ξεκίνησε απ’ τα φυτώρια της ομάδας, αλλά εντάχθηκε σ’ αυτά σε μικρή ηλικία, προερχόμενος από τον Εθνικό Γαζώρου και ο Ολυμπιακός διατηρεί τον πρώτο «λόγο» στην απόκτησή του εκ νέου από τον Ατρόμητο, στον οποίο προσχώρησε ως ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι.

Αντιθέτως, «γέννημα-θρέμμα» του κλαμπ είναι ο Γιώργος Μανθάτης, που μαζί με Ρέτσο, Ανδρούτσο και Νικολάου ξεπετάχτηκε πέρσι, παίζοντας 27 ματς και σκοράροντας δύο φορές (με Ξάνθη για το πρωτάθλημα και Σπάρτη για το Κύπελλο). Φέτος μετακόμισε στον ΠΑΣ Γιάννινα και ήδη έχει παίξει πέντε φορές. «Παιδί» του Ολυμπιακού είναι και ο Μανώλης Σιώπης, που μετά τον Πλατανιά και τον Πανιώνιο γύρισε στα γνωστά του λημέρια, για να πάει ξανά προσωρινά στη Νέα Σμύρνη και να πάρει… φουλ χρόνο, προκειμένου να διατηρήσει και τη θέση του στην Εθνική ομάδα…

«Ερυθρόλευκο» σχολείο για ουκ ολίγους παίκτες

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που προήλθαν από τη «μήτρα» του Ολυμπιακού και συνεχίζουν να κάνουν σταθερή καριέρα στη Superleague. Ο Χρήστος Λισγάρας ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας Νέων που κατέκτησε το πρωτάθλημα στα Τρίκαλα και μπορεί να μη βρήκε δίοδο προς τους «μεγάλους», αλλά η καριέρα του μπήκε σε σταθερή τροχιά (Παναχαϊκή, Βύζας, Λεβαδειακός, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη). Ενας άλλος κεντρικός αμυντικός, που ενίοτε παίζει και ως αμυντικός μέσος, ο Ανταμ Τζανετόπουλος, «αποφοίτησε» από τον Ολυμπιακό και κίνησε προς τη Νίκη Βόλου, απ’ όπου τον απέκτησε η ΑΕΚ, εκεί όπου συνυπάρχει με δύο ακόμη πρώην «ερυθρόλευκα» φυντάνια: τον Παναγιώτη Κονέ, ο οποίος μετά τους Πειραιώτες πήγε… μέσω Λανς στην ΑΕΚ, ακολούθησε ο Ηρακλής και μία μακρά καριέρα κατά βάση στην Ιταλία, προτού επιστρέψει την τελευταία ημέρα του Αυγούστου στην ΑΕΚ, και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, που επίσης άλλαξε πολλές ομάδες (Απόλλων Καλαμαριάς, Αστέρας Τρίπολης, Ηλιούπολη, Εθνικός Αστέρας, Πανιώνιος) μετά τη φυγή του από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008.

Στην ΑΕΚ αγωνιζόταν μέχρι και το καλοκαίρι του ’16 ο Αρης Σοϊλέδης, που προήλθε από τα τμήματα υποδομής και αποχώρησε το 2011 από τον Πειραιά, παίζοντας διαδοχικά σε Δόξα Δράμας, Νίκη Βόλου, ΑΕΚ, Ομόνοια και φέτος στην Κέρκυρα. Μερικές… φουρνιές πιο πριν είχε αναδειχθεί από τα τμήματα υποδομής των «ερυθρόλευκων» ο Κώστας Μενδρινός, ο οποίος κατέγραψε 43 συμμετοχές με τη φανέλα των πρωταθλητών, προτού φύγει το 2009 για ΠΑΣ Γιάννινα, Αρη, Παναχαϊκή, Πανιώνιο, Πλατανιά και πλέον βρίσκεται στον Απόλλωνα Σμύρνης.

Την εστία της Λαμίας υπερασπίζεται ο Νίκος Παπαδόπουλος, που πήγε το 2012 από τον Ολυμπιακό στη Γερμανία και τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για τον Πανιώνιο και μέχρι πέρσι ήταν στον Ατρόμητο. Ο Μιχάλης Καλλέργης μετακινήθηκε απ’ την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού στον Απόλλωνα Σμύρνης το 2013 όπου βρίσκεται ακόμα, ενώ ο μεγαλύτερος ηλικιακά «σπόρος» των φυτωρίων του συλλόγου είναι ο 38χρονος Λουίτζι Τσέναμο. Σήκωσε άγκυρα από τον Πειραιά το 2001 με προορισμό την Αγγλία και την Μπέρνλι, έπαιξε ακολούθως σε έξι ελληνικές ομάδες, μία κυπριακή και μία ισραηλινή, για να βρεθεί φέτος στο Αγρίνιο για λογαριασμό του Παναιτωλικού.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 13/10/2017)

Διαβάστε επίσης

Έπεσαν οι μάσκες για την... εξυγίανση που κάνουν

Έπεσαν οι μάσκες για την... εξυγίανση που κάνουν

Γελάνε και τα τσιμέντα! Κατά σύμπτωση η διοίκηση Γραμμένου, η οποία ως γνωστόν εξελέγη στη διοίκηση της ΕΠΟ με τη στήριξη των ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ προχώρησε στην πρόσληψη των Αλέξη Δέδε, Νίκου Μπάρτζη, Ζήση Βρύζα και Ιάκωβου Φιλιππούση.

Δίπλα στην Ελπίδα Προσφύγων ο Ολυμπιακός (pics+vid)

Δίπλα στην Ελπίδα Προσφύγων ο Ολυμπιακός (pics+vid)

Οι «ερυθρόλευκοι» παραχώρησαν στην Ελπίδα Προσφύγων τις εγκαταστάσεις δίπλα στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου διεξήχθησαν ανοιχτά δοκιμαστικά για τη στελέχωση της ομάδας των προσφύγων.

Χωρίς Εμενίκε κόντρα στον Πανιώνιο

Χωρίς Εμενίκε κόντρα στον Πανιώνιο

Ο Νιγηριανός στράικερ κρίθηκε ανέτοιμος και δεν βρίσκεται στην αποστολή για τον αγώνα στη Νέα Σμύρνη - Ποιοι βρίσκονται στην 20αδα για την αναμέτρηση της 7ης αγωνιστικής.