Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η λάθος προσέγγιση και το «αγκάθι» με τα γκολ

Η λάθος προσέγγιση και το «αγκάθι» με τα γκολ
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 - 22:45

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αν κάποιος θέλει να εστιάσει αποκλειστικά στην ουσία όσων συνέβησαν προχθές το βράδυ στο «Ζοσέ Αλβαλάδε», μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα σωρό ζητήματα, που δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να παρουσιάσει σαφές πλάνο νίκης, σ’ ένα παιχνίδι που έψαχνε αποκλειστικά το τρίποντο για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στην πρώτη νοκ άουτ φάση του Europa League. Αν, για παράδειγμα, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ήταν δηλωμένος στην ευρωπαϊκή λίστα ή αν ο Εμάνουελ Εμενίκε ήταν υγιής και ετοιμοπόλεμος, δύσκολα ο Τάκης Λεμονής θα επέλεγε σχηματισμό δίχως καθαρό «εννιάρι» στην ενδεκάδα. Απ’ την άλλη πλευρά, βεβαίως, σέντερ φορ υπήρχε διαθέσιμος. Το γεγονός ότι ο Ούρος Τζούρτζεβιτς ακόμη δεν έχει πάρει μπρος ή δεν απολαμβάνει της τόσο μεγάλης εμπιστοσύνης του προπονητή του, είναι… αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Σ’ ένα παιχνίδι, ωστόσο, που η νίκη είναι το αποκλειστικό ζητούμενο, αυτή μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο να έρθει με τον Κώστα Φορτούνη σε… διπλό ρόλο: αυτόν του «ψευτοεννιαριού» και του «δεκαριού» μαζί. Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε στο «Ζοσέ Αλβαλάδε» με τακτική «Καμπ Νόου», μόνο που ούτε η Σπόρτινγκ είναι Μπαρτσελόνα ούτε η αναζήτηση των «ερυθρόλευκων» ήταν πανομοιότυπη. Στη Βαρκελώνη πήγαν για να αποτρέψουν κάποια… μεγάλη ζημιά, σαν κι αυτές που έχουν υποστεί ακόμη και κολοσσοί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο συγκεκριμένο γήπεδο και δευτερευόντως να κυνηγήσουν το θαύμα κάποιου αποτελέσματος. Στη Λισαβόνα, όμως, στόχευαν αποκλειστικά στο αποτέλεσμα. Και μπορεί να είχε βάση ο συλλογισμός Λεμονή, να διατηρήσει ο Ολυμπιακός το μηδέν και να προσπαθήσει να χτυπήσει όσο το ματς όδευε προς την ολοκλήρωσή του, αλλά ο τρόπος που επέλεξε να τον εφαρμόσει δεν… έβγαινε πρακτικά. Η ομάδα αδυνατούσε να εκδηλώσει επικίνδυνες καταστάσεις, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο Πάρντο ή ο Καρσελά έφταναν έως τα όρια της αντίπαλης περιοχής, απλούστατα επειδή δεν υπήρχε κανείς μέσα στο «κουτί». Ο Φορτούνης, στα λιγοστά πλασαρίσματά του μέσα στην περιοχή, χανόταν απολύτως λογικά ανάμεσα στους θηριώδεις Ματιέ και Πίντο, ενώ απ’ τους τρεις αμυντικούς-κεντρικούς χαφ, μονάχα ο Ζιλέ ανέβαινε σποραδικά, κάνοντας κάθετη κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός βρήκε απειλή απ’ τους κεντρώους του μετά την είσοδο του Βάντις Οτζίτζα-Οφόε, ενός ποδοσφαιριστή δηλαδή που «έχει» αυτήν την κίνηση και μαζί την ευχέρεια να απειλήσει, είτε από μακριά είτε από πιο κοντινή απόσταση…

Ενα ακόμη στοιχείο που ξένισε είναι η απόφαση που έμοιαζε με πρόωρη «παράδοση των όπλων», όπως μεταφράστηκε η αντικατάσταση του Φορτούνη απ’ τον Τζούρτζεβιτς. Ο Σεμπά, που μπήκε στην ανάπαυλα αντί του Καρσελά, δεν προσέφερε τίποτε το ουσιώδες συγκριτικά με τον Μαροκινό, ενώ με σαράντα λεπτά να απομένουν στο παιχνίδι, η επιλογή να βγει απ’ το τερέν ο Φορτούνης αντί να στηριχθεί μ’ έναν κλασικό σέντερ φορ, κατέδειξε αυτό που διαφαινόταν και απ’ τη συνολική στάση του Ολυμπιακού μετά τα δύο μαζεμένα γκολ που δέχθηκε. Oτι, δηλαδή, όχι μόνο δεν πίστευε στην ανατροπή, αλλά αυτή η προοπτική δεν υπήρχε ούτε καν ως αμυδρή σκέψη στο μυαλό του προπονητή και των παικτών…

Τα δύο γκολ που σημείωσε η Σπόρτινγκ σε διάστημα τριών μόλις λεπτών, αρκετά για να διαλύσουν μεμιάς το όνειρο της πρόκρισης, είναι ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση στον φετινό Ολυμπιακό, ο οποίος… ανησυχητικά συχνά «κατεβάζει γενικό» μόλις δεχθεί γκολ σε σημαντικό ματς. Συνέβη προχθές, παρότι η ομάδα στεκόταν με σταθερότητα στα πόδια της μέχρι το 40ό λεπτό. Το γκολ του Μπας Ντοστ ακολούθησε ένα ακόμη, τρία λεπτά αργότερα απ’ τον Μπρούνο Σέζαρ και λόγω και της μηδαμινής αντίδρασης του Ολυμπιακού, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο «Καμπ Ν;oου». Στο δεύτερο γκολ της Μπαρτσελόνα, απ’ τον Λιονέλ Μέσι στο 61’ ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη απ’ τον Ντίνιε ξανά τρία λεπτά αργότερα, με το σκηνικό των δύο συγκεκριμένων αγώνων να ‘ναι τρομακτικά πανομοιότυπο. Παρεμφερής κατάσταση και στο Τορίνο: οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν μέχρι το 69’ απέναντι στη Γιουβέντους, αλλά μετά το άνοιγμα του σκορ απ’ τον Ιγκουαΐν, ήρθε ένα ακόμη «χτύπημα» ένtεκα λεπτά αργότερα απ’ τον Μάντζουκιτς.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ…. ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Στο παιχνίδι της πρεμιέρας απέναντι στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο από δύο γκολ σε διάστημα ξανά ένδεκα λεπτών, αν και τότε μπόρεσε να «ανταποδώσει» με δύο γκολ σε τέσσερα λεπτά, με τον Φελίπε Πάρντο στο φινάλε, τα οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να του χαρίσουν αποτέλεσμα.

Το φαινόμενο με τα διαδοχικά γκολ που δέχονται οι Πειραιώτες έχει παρουσιαστεί και στην Ελλάδα: απέναντι στην ΑΕΚ τούς στέρησε βαθμούς, με τους «κιτρινόμαυρους» να φέρνουν… τούμπα το ντέρμπι με σκόρερ τον Χριστοδουλόπουλο στο 80’ (για το 2-2) και τον Μάνταλο στο 89’ (για το 3-2) και παραλίγο το ίδιο να συμβεί και στη Νέα Σμύρνη. Εκεί όπου ο Πανιώνιος μετέτρεψε το 1-3 σε 3-3 μέσα σε δύο μόλις λεπτά (83’ με τον Μασούντ και 84’ με τον Ντουρμισάι), προτού λυτρώσει την ομάδα του ο Φορτούνης στο 87’.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 24/11/2017)

Διαβάστε επίσης

«Αστείρευτη η δίψα για το 8ο σερί»

«Αστείρευτη η δίψα για το 8ο σερί»

Ο Τάκης Λεμονής έκανε ένα μίνι απολογισμό για την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού και έδωσε το σύνθημα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος - «Θα πρέπει να έχουμε υπομονή κόντρα στην Κέρκυρα», ανέφερε για το ματς της Κυριακής.