Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Χαμένη σε λαβύρινθο επιτροπών η ΕΠΟ

Χαμένη σε λαβύρινθο επιτροπών η ΕΠΟ
Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017 - 19:27

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Και διηγώντας τα, να κλαις! Φαίνεται πως η ΕΠΟ ασχολείται μόνο με θέματα που άπτονται να ικανοποιηθεί ο δικός της (εσωτερικός) κύκλος, αφού έχει γεμίσει με δικές της επιτροπές, χωρίς να έχει ενημερώσει επίσημα τις ενώσεις για το ποιοι στελεχώνουν ποιες, ή με τις προσλήψεις, ή με ζητήματα που αποδεικνύουν την εσωστρέφεια που υπάρχει μεταξύ των δυο αντιπάλων μπλοκ (βορρά και νότου), έχοντας στον… πάγκο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά, παρότι τα περισσότερα έσοδά της, που στηρίζουν και τη λειτουργία της, ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής από το μουντιάλ, προέρχονται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του καταστατικού της ΕΠΟ προβλέπεται η στελέχωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου η οποία απλά συγκροτήθηκε σε σώμα στις 28 Σεπτεμβρίου και μάλιστα υπό το βλέμμα των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA. Όμως, το μεγάλο θέμα είναι ότι έκτοτε δεν συνεδρίασε για να συζητήσει κάποιο πρόβλημα που αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά σε μια εποχή που κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι τα πράγματα, τόσο για τη Superleague, όσο και για την Football League. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιτροπή έχει αρμοδιότητα να εισηγείται σε οποιαδήποτε λήψη απόφασης που αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Τα παραπάνω αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει διοίκηση της ΕΠΟ! Δεν υπάρχει καν προσανολισμός και συγκεκριμένη φιλοσοφία. Κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι μπορεί, πέντε μήνες μετά την εκλογή της, οι παράγοντές της να μαθαίνουν. «Ακόμα και σήμερα ψάχνουμε τα πατήματά μας και δεν θα ήταν έτσι αν η Ομοσπονδία λειτουργούσε ήδη με κανόνες», είχε πει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος στις 20 Νοεμβρίου και μάλλον αυτό εξακολουθεί να ισχύει 40 μέρες μετά!

Αυτή είναι η ΕΕΑ

Προεδρεύων της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου όπως προβλέπεται στο άρθρο 52 του καταστατικού της ΕΠΟ είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευάγγελος Γραμμένος. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετέχουν Νίκος Βακάλης, Κώστας Βρακάς, Παναγιώτης Δημητρίου και Περικλής Λασκαράκης.

Εκ μέρους της Superleague α συμμετέχουν ο πρόεδρός της Γιώργος Στράτος και ως εκλεγμένα μέλη οι Γιώργος Μποροβήλος (φωτό), Γιώργιος Κασναφέρης, Αικατερίνη Κοξένογλου και Σωτήρης Μάρκου. Από τη Football League θα συμμετέχει ο πρόεδρός της Λεωνίδας Λεουτσάκος. Στις συνεδριάσεις της ΕΕΠ θα συμμετέχει ως παρατηρητής και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ στη Super League Αστέριος Αντωνίου.

Μυστήριες αλλαγές

Ένα περίεργο θέμα γράφτηκε στον Τύπο, όμως η ΕΠΟ δεν προχωρά σε εξηγήσεις. Η αναφορά σχετίζεται με προσλήψεις στην Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ σχετικά με τα άτομα που θα εξετάσουν τους φακέλους των ΠΑΕ, ώστε να… ανάψει το πράσινο φως για τη συμμετοχής τους στις διοργανώσεις. Δεν τους έκαναν οι προηγούμενοι; Μάλιστα διατυπώνεται και ερώτημα, αν ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης Γιώργος Δημητρίου ρωτήθηκε σχετικά για τις αλλαγές αυτές ή αν τις μαθαίνει κατόπιν εορτής.

Παράβαση καταστατικού

«Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε δύο μήνες», αναφέρει το καταστατικό της ΕΠΟ σχετικά με την λειτουργία της ΕΕΑ. Και με δεδομένο ότι η προηγούμενη αναγνωριστική, επρόκειτο για συγκρότηση σε σώματα και όχι για ουσιαστική συνεδρίαση, ήταν στις 28 Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι το διάστημα παρήλθε. Κατά τα άλλα υπάρχει Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, η οποία έχει χρέος να επιβλέπει αν τηρείται το καταστατικό. Άλλη μια απόδειξη ότι τα πράγματα στην ΕΠΟ είναι για γέλια και για κλάματα και το ίδιο ισχύει και για την παγκόσμια ομοσπονδία, μαζί και την UEFA αφού ο Γενικός Γραμματέας της Θόδωρος Θεοδωρίδης επέλεξε τον πρόεδρός της, τον Αυστριακό Χέρμπερτ Χούμπελ και τους υπόλοιπους.

Αναλυτικά του άρθρο 52 του καταστατικού της ΕΠΟ για την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου:

1) Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα ασχολείται με θέματα επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ειδικότερα με τη σχέση μεταξύ των ομάδων, των παικτών και των λιγκών καθώς και με θέματα που αφορούν στα γενικότερα συμφέροντα του επαγγελματικού διασυλλογικού ποδοσφαίρου. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. και θα περιλαμβάνει δέκα (10) περαιτέρω μέλη τα οποία κατανέμονται ως εξής: Τέσσερα (4) μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που εκπροσωπούν τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α' Εθνικής Κατηγορίας (Super League), Τέσσερα (4) μέλη που εκπροσωπούν την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α' Εθνικής Κατηγορίας (Super League) τα οποία επιλέγονται από τη Super League, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β' Εθνικής Κατηγορίας (Football League).

2) Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε δύο μήνες.

3) Η Εκτελεστική Επιτροπή θα συμβουλεύεται την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που αφορά ζητήματα επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

4) Σε περίπτωση που η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου αν και έχει κληθεί να εκφέρει γνώμη συναφώς με κάποιο ζήτημα της αρμοδιότητάς της, δεν το πράξει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει χωρίς τη γνώμη της Επιτροπής Επαγγελματικού ποδοσφαίρου συναφώς με το ζήτημα αυτό.

Διαβάστε επίσης

Κουρεύονται… μαζί Σκαφίδας και Ρέτσος

Κουρεύονται… μαζί Σκαφίδας και Ρέτσος

Ο νεαρός τερματοφύλακας της ομάδας Νέων του Ολυμπιακού ανάρτησε μία φωτογραφία με τον πρώην συμπαίκτη και φίλο του Παναγιώτη Ρέτσο στα social media, μαζί με «τον καλύτερο barber».

«Τα πάντα για να πάρουμε τον Μπεν»

«Τα πάντα για να πάρουμε τον Μπεν»

Ο γενικός διευθυντής του Ερυθρού Αστέρα, Ζβέζνταν Τέρζιτς, τόνισε την μεγάλη επιθυμία της διοίκησης να ικανοποιήσει την εισήγηση του Βλάνταν Μιλόγεβιτς.