Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Έχει τον τρόπο να σε κερδίσει, θα κάνει… σπίτι του το Ρέντη»

«Έχει τον τρόπο να σε κερδίσει, θα κάνει… σπίτι του το Ρέντη»
Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018 - 11:41

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αν υπάρχει ένας Έλληνας που ξέρει «απέξω κι ανακατωτά» τον Όσκαρ Γκαρθία –όσο μπορεί να ‘ναι εφικτό, για το διάστημα των τεσσάρων μηνών που συνεργάστηκαν- αυτός είναι ο Αλέξανδρος Κατράνης. Ο 19χρονος αριστερός μπακ, που μετακινήθηκε το περασμένο καλοκαίρι απ’ τον Ατρόμητο στη Σεντ Ετιέν, βρήκε στη γαλλική πόλη τον Καταλανό, νέο προπονητή του Ολυμπιακού. Δούλευε μαζί του κάθε μέρα μέχρι και τον περασμένο Νοέμβρη (οπότε ο Γκαρθία… απηύδησε και μάζεψε τα μπογαλάκια του) και μιλώντας στο gavros.gr εξηγεί τα… πάντα όλα για τον νέο «ερυθρόλευκο» τεχνικό. Για τη συμπεριφορά του εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία και τα στοιχεία εκείνα, που θα τον βοηθήσουν να πετύχει στον Ολυμπιακό.

«ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ»

«Αν χρειάζεται να σταθώ σε ένα και μοναδικό, αυτό είναι ο επαγγελματισμός του. Σε τέτοιο βαθμό, που δεν τον συναντάς στην Ελλάδα, δίχως να θέλω να αφήσω οποιαδήποτε μομφή για προηγούμενους προπονητές μου», υποστήριξε αρχικά ο Αλέξανδρος Κατράνης και συνέχισε: «Ειλικρινά, θα… βαρεθούν να τον βλέπουν στις εγκαταστάσεις του Ρέντη! Είναι από τους προπονητές που πηγαίνουν το πρωί και φεύγουν το βράδυ. Ασχολείται με τα πάντα και μάλιστα εξονυχιστικά, λεπτομερέστατα. Απ’ τις συζητήσεις που θα κάνει μέχρι το βίντεο, τα πάντα… Νομίζω ότι διαθέτει και την προσωπικότητα και όλα όσα χρειάζονται για να πετύχει στον Ολυμπιακό. Διότι για τον Ολυμπιακό μιλάμε…».

«ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ»

Για τις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές, ο νεαρός Έλληνας αριστερός μπακ ήταν απόλυτος: «Δεν είναι… φωνακλάς, ούτε στην προπόνηση ούτε μέσα στα αποδυτήρια. Έχει, όμως, τον τρόπο του για να περνάει πάντοτε αυτό που θέλει. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς, αλλά έχει τις μεθόδους για να σε πείσει να κάνεις ακριβώς αυτό που θέλει».

«ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ»

Στην ερώτηση για την αγωνιστική φιλοσοφία του Γκαρθία, ο Κατράνης δεν το σκέφτηκε στιγμή: «Κλασική ισπανική! Θέλει απ’ την ομάδα του να ‘χει κατοχή της μπάλας και να παίζει επιθετικά, κάτι που νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στον Ολυμπιακό. Στη Σεντ Ετιέν δέχθηκε κριτική από τον Τύπο ότι δεν εμφάνισε τόσο επιθετική την ομάδα όσο όλοι περίμεναν, αλλά νομίζω ότι δεν είχε τον χρόνο για να το κάνει. Το προσπάθησε, έτσι ακριβώς δουλεύαμε καθημερινά και ενδεχομένως αν παρέμενε λίγο παραπάνω, θα μπορούσε να αφομοιώσει στο γαλλικό ποδόσφαιρο την ισπανική φιλοσοφία που τον διέπει. Διότι, ας μην ξεχνάμε, ότι άλλο πράγμα η Γαλλία, άλλο η Ισπανία...».

«ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ»

Ο Όσκαρ Γκαρθία έφυγε νωρίς απ’ τη Σεντ Ετιέν κυρίως επειδή τα «τσούγκρισε» γρήγορα με τη διοίκηση. Εκείνη την περίοδο οι ποδοσφαιριστές των «στεφανουά» στάθηκαν στο πλευρό του, ακόμη κι όσοι δεν βρίσκονταν στις πρώτες του επιλογές, όπως ο Αλέξανδρος Κατράνης. Ο ίδιος εξηγεί τα γιατί: «Μας είχε κερδίσει τόσο ως προπονητής όσο και ως άνθρωπος. Ήταν ήρεμος, σωστός, πάνω απ’ όλα δίκαιος. Αυτό το τελευταίο πιστεύω ότι ήταν και το κυριότερο που εκτιμούσαμε: τη δικαιοσύνη του… Γενικότερα, πάντως, ο Γκαρθία ασχολείται με όλους ξεχωριστά. Θα κάτσει μετά την προπόνηση για να σου μιλήσει, να σε συμβουλέψει και να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες σου. Συν τοις άλλοις, δίνει μεγάλη βαρύτητα στα νέα παιδιά. Συχνά “ανέβαζε” ποδοσφαιριστές απ’ τη δεύτερη ομάδα να προπονηθούν μαζί μας, ενώ και ο ίδιος πήγαινε για να παρακολουθήσει από κοντά τα ματς των μικρότερων».

Η κατακλείδα ανήκει ασφαλώς στον ίδιο τον Κατράνη: «Γιατί θα κερδίσει και τον κόσμο του Ολυμπιακού; Για το κυριαρχικό ποδόσφαιρο, την κατοχή μπάλας και την πίεση απ’ το πρώτο λεπτό που θέλει να βλέπει απ’ την ομάδα του. Έτσι θέλουν να παίζει και να νικάει».

Διαβάστε επίσης

Σηκώνει μανίκια ο Γκαρθία!

Σηκώνει μανίκια ο Γκαρθία!

Έτοιμος να πιάσει δουλειά και να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, εμφανίζεται ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού.

Ποιος είναι ο Μπαμπά (vids)

Ποιος είναι ο Μπαμπά (vids)

Δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο πως ο Ζόναθαν Μπαμπά βρίσκεται στο στόχαστρο του Ολυμπιακού - Διαβάστε αναλυτικά στοιχεία για τον παίκτη, που ίσως γίνει ο... μπαμπάς τους.