Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ενας νόμος στα σκουπίδια

Ενας νόμος στα σκουπίδια
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 - 21:46

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Σφυρίζει αδιάφορα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, παρότι βλέπει να παραβιάζονται αποφάσεις του περί απαγόρευσης μετακινήσεων οπαδών. Κι όμως, ο νόμος 4049/12 (σ.σ. ψηφίστηκε επί Γερουλάνου) προβλέπει πρόστιμο από 100.000 ευρώ έως 1.000.000 για τις ΠΑΕ, όπου ανήκουν οι οπαδοί.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 με τον τίτλο «Διοικητικά µέτρα κατά της βίας στα γήπεδα»:

1) Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού, που εκδίδεται µετά από εισήγηση της Δ.Ε.Α.Β. και της ΕΛ.ΑΣ., µπορεί για λόγους δηµοσίας τάξης ή δηµοσίου συµφέροντος να αποφασίζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις: α. η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων για οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση ή η χρονική µετάθεση οποιασδήποτε αθλητικής εκδήλωσης, β. η απαγόρευση µετακίνησης οπαδών στην έδρα αντίπαλης οµάδας, διαρκώς ή προσκαίρως, γ. η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής µιας αθλητικής εκδήλωσης, δ. η λήψη κάθε πρόσφορου προληπτικού µέτρου, αν τούτο απαιτείται για την αποτροπή επεισοδίων.

2) Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω διοικητικών µέτρων, καθώς και οποιουδήποτε µέτρου έχει ληφθεί στο πλαίσιο του άρθρου 41Δ του ν. 2725/1999, η οποία πιστοποιείται από τη Δ.Ε.Α.Β. µε κάθε πρόσφορο αποδεικτικό µέσο, επιβάλλεται από τον Υπουργό Πολιτισµού και Τουρισµού σε βάρος της υπαίτιας διοργανώτριας αρχής, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α., πρόστιµο, ποσού από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ έως ένα εκατοµµύριο (1.000.000) ευρώ. Για την άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης κατά της σχετικής πράξης, απαιτείται, επί ποινή απαραδέκτου, η προηγούµενη καταβολή του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του προστίµου που έχει επιβληθεί».

Για τον κ. Βασιλειάδη οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται ή για να ισχύουν, όπως και οι αποφάσεις του περί απαγόρευσης μετακινήσεων, μόνο για τον Ολυμπιακό;

Γίνεται συνέχεια

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε πολύ, παρά μόνο να φτάσουμε μέχρι κάποια πρόσφατα παιχνίδια της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ που οι οπαδοί τους έχουν παραβιάσει περισσότερες από μια φορά. Για παράδειγμα οπαδοί της ΑΕΚ πήγαν και στη Λιβαδειά και στο Αγρίνιο, όπως και οπαδοί του ΠΑΟΚ μετέβησαν οργανωμένα, όπως φάνηκε, τόσο στη Νέα Σμύρνη, όσο και στην Ξάνθη και πολύ πιο πριν στη Λιβαδειά. Τελικά υπάρχει κράτος ή όχι; Ο νόμος Γερουλάνου «εμπίπτει» ή όχι στις παραπάνω περιπτώσεις και αν ναι γιατί δεν εφαρμόζεται από τον κ. Βασιλειάδη;

Θέμα ισονομίας

Από τη στιγμή που μετακινούνται οι οπαδοί της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης δεν αισθάνεται θιγμένος που δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του; Πως δέχεται να τον αγνοούν, παρότι πολιτικός προϊστάμενος της κυβέρνησης στα σπορ; Πως γίνεται να μην εφαρμόζει το νόμο; Η απαγόρευση μετακίνησης γίνεται για να μην υπάρξει βία. Δεν υπάρχει ρίσκο με το… σπάσιμο της απόφασης; Εφόσον μετακινούνται άλλοι πλην των οπαδών του Ολυμπιακού, υπάρχει ή όχι θέμα ισονομίας;

«Απαραίτητο το πρόστιμο»

Κάθε νομοσχέδιο, όταν εισάγεται στη Βουλή συνοδεύεται και από αιτιολογική έκθεση, που αναλύει το σκεπτικό του νομοθέτη για την επιβολή κάθε μέτρου, ώστε να καταλαβαίνουν και οι βουλευτές τι ψηφίζουν. Σύμφωνα λοιπόν με την αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 5 του νόμου Γερουλάνου (4049/12) με τον τίτλο «Αντιµετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοηµένων αγώνων και λοιπές διατάξεις», ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης εκτίθεται περισσότερο. Η αιτιολογική έκθεση δικαιολογεί την επιβολή διοικητικού προστίμου, αφενός για «να επιτυγχάνεται άµεσο αποτέλεσµα τόσο στο κατασταλτικό όσο και στο προληπτικό πεδίο», αφετέρου «κρίνεται εξίσου απαραίτητη και η επιβολή προστίµου, ως διοικητικής κύρωσης, σε περίπτωση παραβίασης των θεσπιζοµένων διοικητικών µέτρων».

Αναλυτικά η αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 5 του αθλητικού νόμου Γερουλάνου για την απαγόρευση της μετακίνησης οπαδών:

«Οι πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για την καταπολέµηση της βίας στα γήπεδα, παρότι εξαντλητικές και λεπτοµερείς, δεν επιφέρουν άµεσα αποτελέσµατα, λόγω της συνήθως µακράς διαδικασίας επιβολής τους. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή διοικητικών µέτρων, έτσι ώστε, σε εξαιρετικές περιπτώσεις διακινδύνευσης της δηµόσιας τάξης ή διακινδύνευσης της κοινωνίας από εγκληµατικές πράξεις, να επιτυγχάνεται άµεσο αποτέλεσµα τόσο στο κατασταλτικό όσο και στο προληπτικό πεδίο. Παράλληλα, ως µέτρο αποτρεπτικό των επεισοδίων βίας στα γήπεδα κρίνεται εξίσου απαραίτητη και η επιβολή προστίµου, ως διοικητικής κύρωσης, σε περίπτωση παραβίασης των θεσπιζοµένων διοικητικών µέτρων».

Να μην ξεχάσουμε και κάτι άλλο. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, πριν τον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη δημιούργησαν επεισόδια με Πακιστανούς στην Ομόνοια. Παρόλα αυτά, παρά την απαγόρευση μετακίνησης, πήγαν κανονικά στην Ξάνθη!

Διαβάστε επίσης