Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Πέταξε» δύο βαθμούς και έπεσε από το ρετιρέ

«Πέταξε» δύο βαθμούς και έπεσε από το ρετιρέ
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 - 09:25

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σ’ ένα απ’ τα πολλά ντέρμπι, πριν από τα κλασικά και παραδοσιακά που ‘χει να δώσει κόντρα στην ΑΕΚ (την προσεχή εβδομάδα, εντός έδρας) και στον ΠΑΟΚ (εκτός), ο Ολυμπιακός πέταξε δύο βαθμούς και έπεσε από το ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα. Στη «σκυλομαχία» της Τρίπολης, σ’ ένα ματς με πολύ δυναμισμό και εννέα κίτρινες κάρτες, οι «ερυθρόλευκοι» σε μεγάλο βαθμό «βραχυκύκλωσαν» από την τακτική του Αστέρα, δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και έμειναν στο 1-1. Βρήκε πάλι δίχτυα ο πρώτος σκόρερ της Superleague, Καρίμ Ανσαριφάρντ, είχε δοκάρι ο Κέβιν Μιραλάς, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, οπότε και ο Όσκαρ Γκαρσία τα έπαιξε «όλα για όλα» στο κυνήγι του «διπλού», οι Πειραιώτες είχαν περισσότερες καλές στιγμές, τους έλλειψε όμως η ουσία.

ΜΕ «ΔΕΚΑΡΙ» ΤΟΝ ΜΑΡΙΝ

Στο πλαίσιο του rotation που εφαρμόζει ο Όσκαρ Γκαρθία, τόσο ο Φορτούνης όσο και ο Ταχτσίδης έμειναν στον πάγκο, πλάι στον επανακάμψαντα Οτζίτζα. Ο Προτό υπερασπίστηκε την «ερυθρόλευκα» εστία, η συνήθης τετράδα των Φιγκέιρας, Ένγκελς, Σισέ και Κούτρη βρέθηκε μπροστά του, Ρομαό και Ζιλέ ήταν οι κεντρικοί χαφ, με τον Μάριν μπροστά τους και τους Μιραλάς (αριστερά), Πάρντο (δεξιά) να συνεπικουρούν τον προωθημένο Ανσαριφάρντ. Απέναντί του ο Ολυμπιακός βρήκε τον Αστέρα Τρίπολης σε διάταξη 4-4-1-1, με δύο μπακ επί της ουσίας στην αριστερή πλευρά (τον Κυριακόπουλο μπροστά από τον Γιαννούλη) και τον Τόνσο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον κορυφαίο σκόρερ των Αρκάδων, Μιχάλη Μανιά.

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Τον πρώτο επιθετικό… τόνο έδωσαν οι γηπεδούχοι, με ένα καλό σουτ του Τόνσο από το ύψος της περιοχής στο 8’ που δεν βρήκε στόχο. Ο Ολυμπιακός «απάντησε» στο 10’ με σουτ στην κίνηση από τον Πάρντο μέσα από την περιοχή και όμοια κατάληξη, ενώ στο 12’ ήταν η εντυπωσιακή επέμβαση του Προτό που διατήρησε το μηδέν. Ο Γιαννούλης σέντραρε, ο Τόνσο έπιασε μία φαλτσαριστή και επικίνδυνη κεφαλιά, ο Βέλγος… απογειώθηκε στην αριστερή του γωνία και με τα ακροδάχτυλα απέκρουσε σε κόρνερ. Στο 21’, ωστόσο, δεν μπόρεσε να κάνει το παραμικρό και ο Αστέρας «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό από στατική φάση: ο Τσιλιανίδης εκτέλεσε φάουλ, ο Ιγκλέσιας πήδηξε ανάμεσα σε Ένγκελς και Σισέ στη μικρή περιοχή και με κεφαλιά «έγραψε» το 1-0. Σε μία φάση που θύμισε πολύ την κακή αντίδραση του διδύμου των στόπερ στη Λισαβόνα (τότε ήταν Ένγκελς, Μποτία), στο δεύτερο γκολ που ‘χε σημειώσει ο Μπας Ντοστ…

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ παθητικά στο ματς και παραλίγο να το πληρώσει δεύτερη φορά στο 23’, αλλά ο Προτό αντέδρασε σωστά στον μακρινό «κεραυνό» του Μανιά.

ΤΟ… ΑΓΓΙΞΕ Ο ΚΕΒΙΝ, ΤΟ ΕΒΑΛΕ Ο ΚΑΡΙΜ

Ο Μιραλάς επιχείρησε να ανάψει την «ερυθρόλευκη» σπίθα, αλλά σε διαδοχικές περιπτώσεις στάθηκε άτυχος: στο 29’ απ’ την απευθείας εκτέλεση φάουλ, η μπάλα πέρασε ελάχιστα δίπλα απ’ το δεξί δοκάρι του Αθανασιάδη, που ‘χε μείνει… άγαλμα, ενώ στο 31’ ο Βέλγος εκτέλεσε ξανά απευθείας με φάλτσα από πολύ πλάγια, ο Αθανασιάδης βρήκε λίγο την μπάλα, αρκετά όμως για να την στείλει να προσκρούσει στο οριζόντιο δοκάρι. Ο άλλος… ακραίος ήταν εκείνος, ωστόσο, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις της ισοφάρισης. Ο Πάρντο έκλεψε την μπάλα και σέντραρε στη μικρή περιοχή για τον Ανσαριφάρντ, ο Τριανταφυλλόπουλος τού «μάζεψε» το πόδι από πίσω, στην προσπάθειά του ν’ απομακρύνει και ο Ζαχαριάδης έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ανέλαβε ξανά την εκτέλεση, όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα κόντρα στην Ξάνθη, ισοφαρίζοντας στο 39’ (1-1)…

Πέντε λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο Ολυμπιακός παραλίγο να την «πατήσει» ξανά από την άμυνά του. Η ασυνεννοησία του Ρομαό με τον Σισέ έφερε παίκτες του Αστέρα σε θέση βολής, τελικά η μπάλα στρώθηκε στον Μουνάφο, το σουτ του οποίου απ’ το ύψος της περιοχής εξουδετέρωσε δύσκολα στην αριστερή του γωνία ο Προτό, για να οδηγηθούν οι δύο ομάδες ισόπαλες στην ανάπαυλα.

ΜΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Όσκαρ Γκαρσία πέρασε τον Κώστα Φορτούνη στο ματς, αντί του Μάρκο Μάριν, προσβλέποντας σε καλύτερο έλεγχο του ματς, αποδοτικότερες συνεργασίες και ασφαλώς τη δημιουργία περισσότερων επικίνδυνων καταστάσεων. Μία τέτοια προήλθε από δική του σέντρα στο 53’ και προσωρινή απομάκρυνση, με τον Μιραλάς να υποδέχεται την μπάλα στο ύψος της περιοχής και να σουτάρει με δύναμη, βρίσκοντας τον Αθανασιάδη σε ετοιμότητα. Αυτή, ωστόσο, ήταν και η μοναδική αξιόλογη στιγμή στην εκκίνηση, μιας και ο Ολυμπιακός μπήκε το ίδιο… χλιαρά, απέναντι σ’ έναν καλά διαβασμένο και πολύ αποφασισμένο Αστέρα. Οι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατοχή της μπάλας, είχαν πολλά προβλήματα στον άξονα και δεν μπορούσαν να «βάλουν» στο ματς τον Ανσαριφάρντ. Ο Γκαρσία ανακάτεψε περισσότερο την τράπουλα και στο 70’ έριξε στο ματς τον Οτζίτζα αντί του Πάρντο, με τον Μιραλάς να μετατίθεται στα δεξιά και τον Φορτούνη στα αριστερά. Ένα λεπτό αργότερα, η εντυπωσιακή απόκρουση με το ένα χέρι από τον Αθανσιάδη, σε δυνατό σουτ του Ζιλέ μέσα από την περιοχή, στέρησε από τον Ολυμπιακό το προβάδισμα, ενώ στο 73’ το βολέ του Σισέ από το γύρισμα του Μιραλάς, ήταν πολύ άστοχο.

ΜΕ 4-2-4 ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Ο Σάββας Παντελίδης επιστράτευσε και τρίτο κεντρικό χαφ (Ντουντού) για να αναχαιτίσει την πίεση που θα ασκούσε ο Ολυμπιακός προς το φινάλε, η πληθώρα προσώπων στον άξονα δυσχέρανε τις προσπάθειες των «ερυθρολεύκων», που απείλησαν ξανά στο 81’ με τον Κούτρη. Έπειτα από συνδυασμό Οτζίτζα, Ζιλέ και Φορτούνη, ο αριστερός μπακ έπιασε ένα βολέ μέσα απ’ την περιοχή, με την μπάλα να περνάει πάνω απ’ τα δοκάρια.

Η τελευταία κίνηση του Γκαρσία ήρθε στο 85’ και έδωσε το σύνθημα για… φουλ επίθεση, σε διάταξη 4-2-4: ο Τζούρτζεβιτς αντικατέστησε τον Σισέ, με τον Ρομαό να πηγαίνει στο κέντρο της άμυνας, τον Οτζίτζα να αναλαμβάνει παρτενέρ του Ζιλέ και τους Μιραλάς (δεξιά), Φορτούνη (αριστερά) να βρίσκονται κοντά στους Ανσαριφάρντ, Τζούρτζεβιτς. Ο τελευταίος μπήκε με όρεξη, πήρε την κίτρινη του Σελίν, είχε ένα ψηλοκρεμαστό σουτ μέσα από την περιοχή που δεν ανησύχησε τον Αθανσιάδη στο 90’, αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει κάτι μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Ζαχαριάδη.

Διαιτητής: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας).

Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών) – Νικολαΐδης (Μακεδονίας).

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ. (Σ. Παντελίδης): Αθανασιάδης – Κώτσιρας, Σελίν, Τριανταφυλλόπουλος, Γιαννούλης – Ιγκλέσιας, Μουνάφο – Τσιλιανίδης (64’ Ισνάλντο), Τόνσο, Κυριακόπουλος (74’ Ντουντού) – Μανιάς (84’ Καλτσάς).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όσκαρ Γκαρθία): Προτό – Φιγκέιρας, Ένγκελς, Σισέ (85’ Τζούρτζεβιτς), Κούτρης– Ρομαό, Ζιλέ – Πάρντο (70’ Οτζίτζα), Μάριν (46’ Φορτούνης), Μιραλάς – Ανσαριφάρντ.

Ο MVP

Μπορεί να μην βρήκε το γκολ ούτε στην Τρίπολη, αλλά ορισμένες εξάρσεις και επινοήσεις του Βέλγου αρκούν, αφενός για να καταδείξουν ότι βρίσκεται μία ταχύτητα πάνω από το ποδόσφαιρο που παίζεται γενικότερα στην Ελλάδα, αφετέρου να φανερώσουν την «πάστα» που διαθέτει. Πήγε να βάλει ένα απ’ τα ευρηματικότερα γκολ της σεζόν, με τον Αθανασιάδη και το δοκάρι να του το στερούν, είχε καλές κούρσες και συνδυασμούς και συνολικά δείχνει παιχνίδι το παιχνίδι ότι προσεγγίζει τα γνωστά του στάνταρντ.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Η αδυναμία του Ολυμπιακού να επιβάλλει ρυθμό στο ματς. Οι γηπεδούχοι, γνωρίζοντας κιόλας ότι οι αντίπαλοί τους προέρχονταν από ένα παιχνίδι… φουλ έντασης κόντρα στην ΑΕΚ μεσοβδόμαδα, ανέβασαν τέμπο από το ξεκίνημα και πόνταραν στο έλλειμμα ενέργειας που πιθανώς να εμφάνιζαν οι αντίπαλοί τους. Κάτι που συνέβη, με τους «ερυθρολεύκους» να μην γίνονται απόλυτα κυρίαρχοι σε κανένα σημείο του αγώνα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Οποιαδήποτε απ’ αυτές στο τελευταίο εικοσάλεπτο, που ο Ολυμπιακός «άγγιξε» το γκολ. Το δυνατό σουτ του Ζιλέ στο 71’ που απέκρουσε με το ένα χέρι ο Αθανασιάδης, το άστοχο βολέ του Κούτρη μέσα απ’ την περιοχή δέκα λεπτά αργότερα, ακόμη και η προβολή του Ανσαριφάρντ στο φινάλε των καθυστερήσεων, με την μπάλα να προσκρούει σε πόδια αμυντικών και να απομακρύνεται, ενώ ο γκολκίπερ του Αστέρα ήταν εξουδετερωμένος. Αν ο Ολυμπιακός έκανε το 1-2, θα «αγκάλιαζε» αυτομάτως και το «διπλό».

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ

Το «πεταμένο» πρώτο ημίχρονο, παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός σκόραρε σ’ εκείνο το διάστημα του ματς, μιας και κατέγραψε μόλις τρεις τελικές ευκαιρίες έναντι οκτώ του Αστέρα Τρίπολης. Κυριότερα, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αρκετές ολιγωρίες σε ατομικό επίπεδο, που θα μπορούσαν ν’ αποβούν μοιραίες. Το λάθος του Ρομαό στο πρώτο μέρος κι εκείνα των Μιραλάς, Σισέ στο δεύτερο έθεσαν σε κίνδυνο την εστία του Προτό (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ήταν ξανά σχεδόν αψεγάδιαστος).

Ο ΚΟΟΥΤΣ

Η είσοδος του Φορτούνη αντί του Μάριν με τη συμπλήρωση 45 λεπτών αγώνα έμοιαζε σαν ένα mea culpa του Όσκαρ Γκαρσία, για το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε τον δεύτερο σκόρερ και καλύτερο… «σερβιτόρο» του φετινού Ολυμπιακού. Το δίδυμο Ρομαό-Ζιλέ δεν κατάφερε να ελέγξει τον άξονα, ενώ προς το φινάλε της αναμέτρησης έριξε όλα του τα όπλα στον αγωνιστικό χώρο, ψάχνοντας εναγωνίως το νικητήριο γκολ. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολλή ποιότητα πάνω στο χορτάρι (με Οτζίτζα, Φορτούνη, Μιραλάς, Ανσαριφάρντ, Τζούρτζεβιτς), δεν διέθεταν όμως νηφάλιο σχέδιο για να σπάσουν την καλά σχεδιασμένη αμυντική γραμμή του Αστέρα.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ήθελε να το πάει… λάου-λάου το παιχνίδι ο Ζαχαριάδης, μόλις όμως ξεκίνησε να βγάζει την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι του, σχεδόν δεν σταμάτησε. «Κιτρίνισε» τους Φιγκέιρας (45’), Κυριακόπουλο (45’), Καλτσά (45+), Κώτσιρα (59’), Σισέ (72’), Τριανταφυλλόπουλος (73’), Ρομαό (78’), Ντουντού (78’) και Σελίν (89’).

ΤΡΙΠΟΛΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε επίσης

«Ερυθρόλευκη» και η Τρίπολη (pics, vid)

«Ερυθρόλευκη» και η Τρίπολη (pics, vid)

Ο κόσμος του Ολυμπιακού δημιούργησε φανταστική ατμόσφαιρα στην Τρίπολη, στηρίζοντας την αγαπημένη του ομάδα στο ματς με τον Αστέρα για το ελληνικό πρωτάθλημα.

«Στεναχωρήθηκα για τον κόσμο»

«Στεναχωρήθηκα για τον κόσμο»

Ο Σάββας Θεοδωρίδης δεν έμεινε ευχαριστημένος από την εμφάνιση του Ολυμπιακού στην Τρίπολη και ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο που βρέθηκε στο «Θ. Κολοκοτρώνης».