Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δείξε μου τα χαφ σου...

Δείξε μου τα χαφ σου...
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 - 10:03
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

«Δείξε μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις», λέει μια γνωστή ποδοσφαιρική ρήση αγνωστού «πατρός». Είναι φανερό ότι στην προσπάθειά του ο... ποιητής να αναδείξει τη σημασία των παικτών σε θέσεις-κλειδιά όπως το «6», το «8» και φυσικά το «10» έγινε λίγο απόλυτος. Γιατί καταλαβαίνουμε όλοι πως πολύ σημαντική είναι και η επιθετική γραμμή αλλά, φυσικά, και η αμυντική. Κάθε παίκτης της 11άδας έχει τον (σημαντικό) ρόλο κι αν δυσλειτουργεί ένας ή περισσότεροι, τότε η ομάδα γίνεται ευάλωτη και εν τέλει καταρρέει.

Ας μιλήσουμε όμως για τον άξονα και δη τις θέσεις «6» και «8» οι οποίες πράγματι είναι κλειδιά για την σωστή λειτουργία ενός συνόλου. Οπως λένε οι πληροφορίες ο Πέδρο Μαρτίνς επιθυμεί ένα 6άρι κι ένα 8άρι για να τα προσθέσει στο σύνολο που ετοιμάζει. Μοιάζει πολύ πιθανό (με βάση τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών και ωρών) το 8άρι να είναι ο Πιερ Κουντέ. Ενας παίκτης 22 ετών και με ύψος 1.80μ. που έχει καλά πνευμόνια, χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και είναι ικανός να δημιουργήσει αλλά και να εκτελέσει.

Για να μην το κουράζουμε, αποτελεί ένα σύγχρονο χαφ απ' αυτά που ανεβάζουν επίπεδο τον άξονα μιας ομάδας. Θα προστεθεί λοιπόν στους υπάρχοντες, για τις θέσεις «6» και «8», τον 34χρονο (1.80μ.) Αλεξί Ρομαό, τον 25χρονο (1.86μ.) Ανδρέα Μπουχαλάκη, τον 21χρονο (1.82μ.) Θανάση Ανδρούτσο και τον επίσης 21χρονο (1.82μ.) Μαντί Καμαρά.

Θέλετε να θυμηθούμε μαζί ποιοί παίκτες συνέθεταν τον (μάλλον) καλύτερο άξονα της εποχής Μαρινάκη, τη σεζόν 2011/12; Οι Γιάννης Μανιάτης (25χρ) 1.76μ, Φρανσουά Μοντέστο (33χρ) 1.83μ. Πάμπλο Ορμπάιθ (32χρ) 1.79μ. Αριέλ Ιμπαγάσα (34χρ) 1.66μ. και Ζαν Μακούν (28χρ) 1.73μ. Υπήρχαν λοιπόν και εμπειρία και κλάση και νεανικά πνευμόνια (Μανιάτης).

Κάτι ανάλογο πάει να δημιουργήσει φέτος ο Ολυμπιακός, ίσως λίγο πιο νεανικό και με περισσότερο μέλλον. Για διαφόρους λόγους εξάλλου πιο έμπειροι παίκτες είτε έθεσαν εαυτόν εκτός ομάδας (Οφόε, Ταχτσίδης) είτε απλά δεν θεωρούνται αρκετά καλοί (Μαρτίνς) γι' αυτό που χτίζει ο συνεπώνυμός (του τελευταίου) του τεχνικός. Πολύ σημαντική, όπως καταλαβαίνουμε άπαντες, θα είναι και η επιλογή του 2ου χαφ που αναζητείται, αν υποθέσουμε ότι ο 1ος βρέθηκε στο πρόσωπο του Κουντέ.

*** Τον Ιμπαγάσα τον συμπεριλάβαμε στην κατηγορία της θέσης «8», ωστόσο ξέρουμε όλοι πως ήταν τέτοια η κλάση του και η οργανωτική ικανότητα που αν και έπαιζε, τυπικά, στη θέση «8» πολλές φορές, έμοιαζε με 10άρι. Μια κατηγορία μόνος του ο Αριέλ...

Διαβάστε επίσης