Ντουντούκα
Γεμίζουμε το Καραϊσκάκη, φοράμε την ερυθρόλευκη και ξεκινάμε για την επιστροφή του ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ στην κορυφή!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

«Κόκκινη κάρτα» της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε Κοντονή, Βασιλειάδη

«Κόκκινη κάρτα» της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε Κοντονή, Βασιλειάδη
Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 - 14:51
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Άστραψε και βρόντηξε κατά της Κυβέρνησης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕ, αφενός αφήνει αιχμές κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, επειδή στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν προηγήθηκε διάλογος σχετικά με τη διάταξη που μειώνει το ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Επίσης, θεωρεί «μεγαλύτερο ολίσθημα» το γεγονός ότι η τροποποίηση γίνεται πριν από τις προαγωγές και ζητεί την απόσυρσή της «ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής».

Παράλληλα, όσον αφορά στο «αθλητικό μέρος» της ανακοίνωσης, η ΕΔΕ παίρνει θέση και για την τροπολογία Βασιλειάδη, με την οποία έδωσε το δικαίωμα στους νυν αθλητικούς δικαστές των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ και Superleague) και στους νυν ποδοσφαιρικής εισαγγελείς να είναι εκ νέου υποψήφιοι, στη ΓΣ της ΕΠΟ που γίνεται την άλλη Δευτέρα, αν και αρχικά προβλέπονταν τριετή θητεία, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. «Η Ε.Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιες λογικές που καθιστούν άνευ αξίας τους καταλόγους που αποστέλλονται στην Ε.Π.Ο. από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΕ:

Παρατηρήσεις στο νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το άρθρο 15 του νέου Σχεδίου Νόμου, που εισάγει, προχωράει σε αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και συγκεκριμένα μειώνει το ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Της απόφασης αυτής του Υπουργείου δεν προηγήθηκε και πάλι κανένας διάλογος με τις Δικαστικές Ενώσεις, μια παγιωμένη πλέον πρακτική εδώ και αρκετό διάστημα. Αυτό που ωστόσο θεωρούμε μεγαλύτερο ολίσθημα είναι ότι τροποποιείται μία διάταξη λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο Υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο Σχέδιο Νόμου. Η Ένωση ζητά στην παρούσα φάση την άμεση απόσυρση της διάταξης και την επιλογή των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής.

Επίσης προβληματίζει ιδιαίτερα η σκοπιμότητα νομοθέτησης του άρθρου 7 παρ. 1 και 2 του ίδιου Σχεδίου Νόμου, με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως λόγος μειώσεως της καταγνωσθείσας ποινής η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου. Κάτι τέτοιο εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

Επίσης με τροπολογία και χωρίς να έχει αναφανεί κάποιος ιδιαίτερος λόγος παρατάθηκε η θητεία των αθλητικών δικαστών, παρά το γεγονός ότι με το ν. 4326/2015 οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της. Η Ε.Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιες λογικές που καθιστούν άνευ αξίας τους καταλόγους που αποστέλλονται στην Ε.Π.Ο. από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Διαβάστε επίσης