Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οδός ονείρων και ερυθρόλευκης «τρέλας»!

Οδός ονείρων και ερυθρόλευκης «τρέλας»!
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 - 16:59

Κάθε φορά που πλησιάζουμε στο τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού επικρατεί μια... τρέλα. Με την καλή έννοια. Βλέπετε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει συνηθίσει τους ΓΑΥΡΟΥΣ στις υπερβάσεις, στα δώρα που κάνει ο ηγέτης του Θρύλου στον κόσμο. Πάντα τέτοια εποχή γίνονται «μπαμ» με τις κινήσεις ενίσχυσης των «ερυθρολεύκων». Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, έχει χαθεί η... μπάλα.

Όχι με όσα ακούγονται, αλλά με τα ονόματα που ακούγονται. Παίκτες που όπως και να το κάνουμε δεν είναι εφικτό να αποκτήσει μια ελληνική ομάδα, ακόμα κι αν είναι αυτή ο Ολυμπιακός. Είναι λιγοστές οι ομάδες στην Ευρώπη που μπορούν να κάνουν ανάλογες κινήσεις κι αυτές γιατί έχουν τα έσοδα που τους επιτρέπουν, βάσει και του Financial Fair Play, να εντάξουν τέτοιους ποδοσφαιριστές στο δυναμικό τους.

Ζούμε ημέρες ποδοσφαιρικής «ερυθρόλευκης» τρέλα με όσα κυκλοφορούν, ακούγονται, διαδίδονται ως φήμες για το τέλος των μεταγραφών. Αλλά καλύτερα θα είναι να έχουμε μια επαφή με την πραγματικότητα. Να προσγειωθεί ο κόσμος του Ολυμπιακού. Υπό την έννοια ότι τα ονόματα που έχουν ακουστεί δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα...

Οι ομάδες πρέπει να τηρούν κανόνες σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους. Δεν μπορούν να έχουν ένα συγκεκριμένο ποσό από έξοδα και πολλαπλάσια έξοδα. Η UEFA έχει θεσπίσει κανόνες για να είναι ισορροπημένοι οι ισολογισμοί. Οπότε όλες οι ομάδες πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς! Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Καλό να ονειροπολεί ο κόσμος, αλλά πρέπει να παραμείνει και προσγειωμένος...

Οι μεταγραφές δεν έχουν τελειώσει, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με ό,τι είναι να γίνει. Θα γίνει η υπέρβαση, αλλά στο μέτρο του λογικού, όχι του παράλογου...

Θα αναφέρουμε ορισμένα ονόματα και τα οικονομικά δεδομένα για να αντιληφθούν όλοι πώς έχουν τα πράγματα. Διότι έχει χαθεί εν μέρει η... μπάλα αυτές τις ημέρες και πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Μην δημιουργούνται ελπίδες για παίκτες που δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. Καλή η... τρέλα των οπαδών, αλλά πρέπει να έχουμε και επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς...

Δεν είναι θέμα δυνατοτήτων, αλλά ρεαλιστικών καταστάσεων. Αυτό να έχετε όλοι σας κατά νου...

Όλα αυτά τα ονόματα ακούστηκαν...

Αυτό που διακρίνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού είναι η υπερβολή. Ας δούμε πώς έχει η κατάσταση και να υπάρχει μια επαφή με την πραγματικότητα, γιατί όλα αυτά είναι μεν όνειρα, αλλά πρέπει να παραμείνει ο κόσμος προσγειωμένος.

Εζεκίελ Λαβέτσι... Ο 33χρονος Αργεντινός που είναι στην Κίνα, στην Χεμπέι Φόρτσιουν. Με ετήσιο συμβόλαιο που κυμαίνεται ανάμεσα στα 15.000.000€ και τα 20.000.000€ το χρόνο καθαρά. Ένας εκ των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών του πλανήτη στο ποδόσφαιρο. Πήγε στην Κίνα και πλέον είναι ελάχιστες οι ομάδες στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το συμβόλαιο! Διότι αυτές που αναφέραμε παραπάνω είναι οι καθαρές απολαβές του. Με την εφορία στην Ελλάδα το ποσό διπλασιάζεται! Η χρηματιστηριακή του αξία, βάσει του transfermarkt είναι 5.500.000€.

Μάριο Μπαλοτέλι... Πόσες φορές δεν έχει ακουστεί το όνομα του Ιταλού επιθετικού; Η χρηματιστηριακή του αξία είναι 24.000.000€ σύμφωνα με το transfermarkt. Το όνομά του ακούστηκε πολύ, αλλά θα παραμείνει στη Νις. Έχει ετήσιο συμβόλαιο με αποδοχές πάνω από 5.000.000€ (σ.σ.: καθαρά) και μετά από μείωση αποδοχών, με το... μηνιάτικό να φτάνει στα 450.000€. Άρα στην Ελλάδα θα κόστιζε τα διπλάσια και βάλε...

Χατέμ Μπεν Αρφά... Ένα ακόμα όνομα που ακούστηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες. Ήταν στην Παρί Σεν Ζερμέν και οι απολαβές του έφταναν στα 6.000.000€, δηλαδή μισό εκατομμύριο ευρώ το μήνα! Με χρηματιστηριακή αξία που φτάνει τα 5.000.000€. Όλα όσα αναφέρουμε στην Ελλάδα θα σήμαιναν διπλασιασμό στα χρήματα αν συνυπολογίσουμε τους φορολογικούς συντελεστές.

Γιάγια Τουρέ... Το όνομα του Ιβοριανού, παλαιού παίκτη του Ολυμπιακού, ξανακούστηκε και φέτος. Πριν μιλήσουμε για τις απολαβές του, να πούμε ότι έχει πρόταση από τη Ρωσία που αγγίζει τα 9.000.000€ το χρόνο, ενώ εκεί ο φορολογικός συντελεστής είναι κάτω από 10%. Στην Ελλάδα, το ποσό αυτά θα ήταν παραπάνω από το διπλάσιο. Και κάτι ακόμα. Στην Μάντσεστερ Σίτι είχε συμβόλαιο 13,4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ή από μια άλλη ματιά... 1,03 εκατομμύρια το μήνα! Ναι καλά διαβάσατε, κάθε μήνα λίγο πάνω από εκατομμύριο.

Το μέτρο χάθηκε...

Κάποιοι άρχισαν να είναι ήδη στον... ουρανό και να ονειροπολούν! Προσέξτε γιατί το αναφέρουμε αυτό...

Αντρές Ινιέστα... Ο πρώην αρχηγού της Μπαρτσελόνα. Πήγε πριν από μερικούς μήνες στην Ιαπωνία, στην Βίσελ Κόμπε έναντι 30.000.000€ για 3ετές συμβόλαιο. Καθαρά κάθε χρόνο 10.000.000€ στο λογαριασμό του, χωρίς να αναφέρουμε τα έξτρα χρήματα από πριμ και εμπορικές συμφωνίες για τον 34χρονο. Με χρηματιστηριακή αξία 8.000.000€. Άφησε την Μπαρτσελόνα για να πάει στην Ιαπωνία και θα μείνει ως το 2020.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς... θα έλειπε το όνομα του Σουηδού όταν έχουμε να κάνουμε με «ερυθρόλευκη» τρέλα... Αγωνίζεται στους Γκάλαξι του Λος Άντζελες, στο MLS, το αμερικανικό πρωτάθλημα. Η χρηματιστηριακή του αξία έχει πέσει στα 4.000.000€ λόγω ηλικίας, καθώς σε λίγο καιρό θα κλείσει τα 37 και θα μπει στο 38ο έτος της ζωής του. Πήγε στην Αμερική με 5.000.000€, ενώ ανανέωσε πρόσφατα ως το 2020. Παίρνει 16.000€ την εβδομάδα, δηλαδή 1,2 εκατ. το χρόνο, αλλά έχει μεγάλα έσοδα από άλλες εμπορικές συμφωνίες.

Διαβάστε επίσης