Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Φωτογραφική» διάταξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για Μελισσανίδη!

«Φωτογραφική» διάταξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για Μελισσανίδη!
Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 - 16:15

Τελικά όλα τώρα αποκαλύπτονται. Σε μια φάση που έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνει τις πραγματικές τις διαθέσεις. Να κάνει ό,τι μπορεί για να μην έχουν κανένα παράπονο αυτοί που… συμπαθεί! Με «φωτογραφικές» διατάξεις που δείχνουν ξεκάθαρα πώς βλέπουν τα κυβερνητικά στελέχη ορισμένους επιχειρηματίες. Εν προκειμένω τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Το «αφεντικό» της ΑΕΚ όσο κι αν στα… χαρτιά δεν είναι.

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο για 9 ημέρες στη Βουλή. Νομοσχέδιο που εισήγαγε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο υφυπουργός Αθλητισμού. Και τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο. Μια «φωτογραφική» και άκρως ευνοϊκή διάταξη για τον Μελισσανίδη. Να νομιμοποιούνται οι ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών να είναι και μεγαλομέτοχοι ομάδων! Άρα να καταργήσουν το ασυμβίβαστο που υπήρχε μέχρι τώρα και να μην έχει το «αφεντικό» της ΑΕΚ πρόβλημα να φανεί και με τη βούλα πώς είναι αυτός που έχει τους «κιτρινόμαυρους».

Όπως και να το κάνουμε, αυτή τη στιγμή, αυτή η διάταξη στο νομοσχέδιο που πάει προς διαβούλευση είναι «φωτογραφική»! Από τη στιγμή που μέσα στο άρθρο του σχεδίου νόμου περιγράφεται ξεκάθαρα και ο ΟΠΑΠ, όχι μόνο τις στοιχηματικές εταιρείες ανεξαρτήτως ονόματος. Ξεκάθαρα για το «αφεντικό» της ΑΕΚ. Με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δείχνει τις… διαθέσεις της, στην προεκλογική περίοδο. Να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, τώρα που μπορεί, για να μην αφήσει με το… παράπονο επιχειρηματίες που είναι στους… συμπαθούντες! Μια διάταξη που θα επιτρέψει στον «επώνυμο φίλαθλο» της ΑΕΚ να είναι πλέον και μέτοχος, να φαίνεται δηλαδή, και δημόσια. Να μην είναι… αφανής όπως συμβαίνει μέχρι τώρα! Κοινώς να μην εμποδίζεται βάσει νόμου ο Δ. Μελισσανίδης να συμμετέχει και στο μετοχικό σχήμα μιας ΠΑΕ, την ώρα που κατέχει μετοχές του ΟΠΑΠ. Τώρα εάν αυτό δεν είναι προεκλογικό μέτρο με ξεκάθαρο σκοπό, τι είναι;

Η συγκεκριμένη διάταξη είναι στο Άρθρο 82 – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 2725/1999 (Α΄ 121) του σχεδίου νόμου που παρουσίασε ο Βασιλειάδης, για να έχει δικαίωμα κάποιος που είναι «βασικός μέτοχος ή εταίρος αα) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε» (ΟΠΑΠ Α.Ε.) ή εταιρείας που παρέχει παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης», να κατέχει μετοχές ή οποιαδήποτε άλλη θέση σε μία ΠΑΕ, θα πρέπει να κατέχει ποσοστό μικρότερο του 15% του συνολικού μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου μίας, οποιασδήποτε, στοιχηματικής εταιρείας!

Το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι πώς ο Μελισσανίδης με αυτή τη διάταξη δεν θα χρειάζεται πλέον να… κρύβεται, αλλά θα είναι όλα φανερά και ξεκάθαρα. Κι αν αυτή η διάταξη δεν αποτελεί… πραξικοπηματική «φωτογραφική» διάταξη, τότε τι είναι; Δεν υπάρχουν άλλα λόγια να την χαρακτηρίσει κανείς. Όχι τίποτα άλλο, μα αποδεικνύεται πώς ο Μελισσανίδης είναι ιδιαίτερα… αγαπητός στην κυβέρνηση, σε πολλά ζητήματα. Πρώτα με το γήπεδο και τώρα για να φαίνεται παντού!

Απλά μια ακόμα παράμετρος που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Με αυτή τη διάταξη μπαίνει το στοίχημα, και επίσημα, στο χώρο του αθλητισμού. Όταν έχουν γίνει τόσα και τόσα, με την UEFA και την FIFA να προσπαθούν να διώξουν και την παραμικρή… σκιά, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το νομιμοποιεί! Την ώρα που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει καταπολέμηση του φαινομένου, στην Ελλάδα κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν το στοίχημα για τα καλά μέσα στον αθλητισμό. Νομιμοποιώντας τους μετόχους στοιχηματικών εταιρειών να ασχολούνται με αυτό! Μια κυβέρνηση που έλεγε πώς θα ήταν αντίθετη με πολλά θέματα, τώρα κάνει η ίδια ό,τι μπορεί για να γίνουν πραγματικότητα! Το σίγουρο είναι ένα… Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθημερινά βρίσκουν κάτι για να εκπλήξουν ξανά με το χειρότερο τρόπο.

Άρθρο 82 – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 2725/1999 (Α΄ 121)

Στο άρθρο 3 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121), μετά την παρ. 7, προστίθεται παρ. 8 ως εξής: «Δεν επιτρέπεται να είναι (α) μέλος ή μέλος του δ.σ. ή άλλου διοικητικού ή εποπτικού οργάνου αθλητικού σωματείου που διατηρεί Τ.Α.Α ή μέτοχος Α.Α.Ε που συμμετέχει σε αγώνες για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (β) μέλος του δ.σ. ή άλλου διοικητικού ή εποπτικού οργάνου αθλητικής ένωσης ή αθλητικής ομοσπονδίας που καλλιεργεί άθλημα για το οποίο διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (γ) διαχειριστής Τ.Α.Α που συμμετέχει σε αγώνες για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (δ) μέτοχος, διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος, μέλος του δ.σ. ή διευθυντικό στέλεχος Α.Α.Ε που συμμετέχει σε αγώνες για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (ε) μέλος του δ.σ. ή άλλου διοικητικού ή εποπτικού οργάνου ή διευθυντικό στέλεχος επαγγελματικής ένωσης του άρθρου 96 ή άλλου φορέα διοργάνωσης αγώνων για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (στ) διαιτητής, βοηθός διαιτητή, παρατηρητής, επόπτης, κριτής, σημειωτής, χρονομέτρης, κομισάριος ή μέλος του δ.σ. ή άλλου διοικητικού ή εποπτικού οργάνου συνδέσμου ή ομοσπονδίας διαιτητών αθλήματος για το οποίο διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης ή (ζ) αθλητής, τεχνικός διευθυντής, προπονητής, βοηθός προπονητή, μέλος του προπονητικού ή του ιατρικού επιτελείου ή του υποστηρικτικού προσωπικού αθλητικής ομάδας Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε που συμμετέχει σε αγώνες για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει μία ή περισσότερες από τις εξής ιδιότητες :

(α) είναι βασικός μέτοχος ή εταίρος αα) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε» (ΟΠΑΠ Α.Ε.) ή εταιρείας που παρέχει παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης σύμφωνα με τα άρθρα 45 έως 50 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180) ή ββ) εταιρείας συνδεδεμένης με τις εταιρείες της περ. αα΄, κατά την έννοια του άρθρου 32 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) ή γγ) άλλης εταιρείας, στην οποία οι εταιρείες της περ. αα΄ έχουν αναθέσει, με σύμβαση, τη διεξαγωγή των παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης ή την επιλογή των γεγονότων στοιχηματισμού ή τον προσδιορισμό των ποσοστών απόδοσης αυτών ή τη διαχείριση του οικονομικού κινδύνου του στοιχηματισμού.

Για τους σκοπούς του παρόντος, βασικός μέτοχος ή εταίρος θεωρείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι κύριος ή συγκύριος μετοχών ή εταιρικών μεριδίων που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το δεκαπέντε τοις εκατό (15 %) του συνολικού μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου ή κατέχει δικαιώματα ψήφου σε ποσοστό μεγαλύτερο από το δεκαπέντε τοις εκατό (15 %) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στη γενική συνέλευση της εταιρείας.

(β) είναι μέτοχος ή εταίρος σε άλλα νομικά πρόσωπα που είναι βασικοί μέτοχοι ή εταίροι εταιρείας της περ. α΄ ή μέτοχοι ή εταίροι των νομικών αυτών προσώπων ή των μετόχων ή εταίρων τους, απεριόριστα μέχρι του τελευταίου φυσικού προσώπου, και το οποίο κατέχει τόσες μετοχές ή εταιρικά μερίδια ή δικαιώματα ψήφου, τα οποία, συνυπολογιζόμενα και αναγόμενα σε μετοχές ή εταιρικά μερίδια ή δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία της περ. α΄ υπερβαίνουν σε ποσοστό το δεκαπέντε τοις εκατό (15 %)

(γ) είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος, διαχειριστής, μέλος του δ.σ. ή διευθυντικό στέλεχος εταιρείας της περ. α΄

(δ) είναι σύζυγος ή συγγενής μέχρι δεύτερου βαθμού προσώπου που έχει μία από τις ιδιότητες των περ. α΄, β΄ και γ΄.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού του δεκαπέντε τοις εκατό (15 %) των περ. (α) και (β) λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή των δικαιωμάτων ψήφου που ανήκουν ή κατέχονται από κάθε είδους παρένθετα πρόσωπα, ιδίως από συζύγους, συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, συνδεδεμένες επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 32 του ν. 4308/2014 και από κάθε άλλο οικονομικά εξαρτημένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο».

Διαβάστε επίσης