Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κοίτα τι έκανες σε 8,5 χρόνια

Κοίτα τι έκανες σε 8,5 χρόνια
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 - 09:34
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Όταν το καλοκαίρι του 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό οι ερυθρόλευκοι μετρούσαν 75 ευρωπαϊκές νίκες σε 51 χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την 1η τους συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, την μακρινή 13η Σεπτέμβρη του 1959 απέναντι στη Μίλαν. Παράλληλα, έπεφταν εκείνο το καλοκαίρι από την 33η στην 40η θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ ενώ την ίδια στιγμή το αντίπαλον δέος, ο Παναθηναϊκός, βρισκόταν στην 32η.

Σ' αυτά τα περίπου 8 χρόνια και 5 μήνες που έχουν μεσολαβήσει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο επικεφαλής του Θρύλου η ομάδα του Πειραιά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει καταφέρει πράγματα που μόνο να ονειρευτείς μπορούσες και με τα μάτια κλειστά, δηλαδή στον ύπνο σου.

Από τις 75 νίκες σε 51 χρόνια φτάσαμε στις 111, δηλαδή συνολικά 36 σε 8,5. Κι απ' αυτές τις 36 νίκες, οι 15 είναι σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ (με ομάδες όπως οι: Μαρσέιγ, Άρσεναλ, Μπενφίκα, Άντερλεχτ, Ατλέτικο, Γιουβέντους) κι άλλη 1 σε νοκ-άουτ (Μάντσεστερ) μετά τους ομίλους της διοργάνωσης. Επίσης, άλλες 5 νίκες είναι σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ συν 3 σε νοκ-άουτ μετά τη φάση των ομίλων.

Παράλληλα, η πορεία στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ είχε κάτι ακόμα πιο σημαντικό από μια μεγάλη άνοδο. Είχε (και έχει) σταθερότητα. Είχε (και έχει) συνέπεια. Την 1η χρονιά μετά την ουσιαστική διακυβέρνηση Μαρινάκη ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην 32η θέση ενώ ο Παναθηναϊκός υποχωρούσε στην 40η.

Ύστερα οι ερυθρόλευκοι γλίστρησαν στην 38η, μετά απογειώθηκαν στην 27η (2014), ακολούθως ήταν στην 28η (2015), μετά στην 24η (2016), έπειτα (2017) στην 28η ξανά κι αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός δείχνει ικανός να... τρυπώσει ξανά στο top30 απ' όπου βγήκε πληρώνοντας την περυσινή σεζόν.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι βασικοί ανταγωνιστές του στην Ελλάδα, μη μπορώντας να τον συναγωνιστούν, έβρισκαν αστείες δικαιολογίες αλλά έπαιρναν την απάντησή τους από τα αποτελέσματα του Θρύλου στην Ευρώπη. Τώρα που ο Ολυμπιακός του αμφισβητεί η Ευρώπη έρχεται να τον δικαιώσει και, παράλληλα, να ξεγυμνώσει εκείνους. Όσο για τον Παναθηναϊκό που (συνήθιζε να) ήταν ο βασικός αντίζηλος (και) στις εκτός συνόρων πρωτιές; Ουσιαστικά έχει βγει εντελώς από τον ευρωπαϊκό χάρτη.

Διαβάστε επίσης

«Χρυσή» πρόκριση, ιστορικό ρεκόρ!

«Χρυσή» πρόκριση, ιστορικό ρεκόρ!

Πρώτη φορά που ελληνική ομάδα απέκλεισε την Μίλαν, με τον Ολυμπιακό να φτάνει σε νέα σούπερ επίδοση σκοραρίσματος σε μια σεζόν στην Ευρώπη.