Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Οι πιστωτές της Aegean Marine κατηγορούν για απάτη τον Μελισσανίδη»

«Οι πιστωτές της Aegean Marine κατηγορούν για απάτη τον Μελισσανίδη»
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 - 11:07

Το θέμα με τον Μελισσανίδη και την απάτη των 300 εκατομμυρίων είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Στο εξωτερικό τα δημοσιεύματα είναι πολλά. Με το «tradewindsnews.com», το μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο που ασχολείται με την ναυτιλία, να έχει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την ιστορία.

Αναφέροντας ως οι πιστωτές της εταιρίες Aegean Marine Petroleum κατηγορούν τον Μελισσανίδη για απάτη πολλών εκατομμυρίων, εκατοντάδων εκατομμυρίων, τον ιδρυτή της εταιρείας. Κατηγορώντας τον για χρήματα που… χάθηκαν, αφού διοχετεύτηκαν σε άλλες εταιρίες και… αγνοούνται! Μια νέα εξέλιξη σε αυτή την ιστορία, με τα στοιχεία να είναι πολλά και να εμφανίζονται διαρκώς.

Με το σχετικό δημοσίευμα του «tradewindsnews.com» να αναφέρει: «Οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές του δικτύου της Aegean Marine Petroleum έχουν κατηγορήσει τον ιδρυτή Δημήτρη Μελισσανίδη ότι κατάρτισε το υποτιθέμενο σχέδιο απάτης εκατομμυρίων δολαρίων που ίσως να βοήθησε στην πτώχευση της εταιρείας. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου 11 της εταιρείας, οι πιστωτές αναζητούν τα δικαιώματα των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία λέγεται ότι έχουν διοχετευθεί σε επιχειρήσεις.

Η Aegean Marine, προμηθευτής καυσίμων που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, έχει περιγράψει προηγουμένως τις εν λόγω οντότητες ως ελεγχόμενες από μια «ανώνυμη πρώην θυγατρική», αλλά τα δικαστικά έγγραφα που καταθέτουν οι πιστωτές συνδέουν άμεσα τον Μελισσανίδη για πρώτη φορά. Ένας εκπρόσωπος του Μελισσανίδη δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε συγκεκριμένη θέση στην Aegean Marine, ενώ και η εταιρεία δεν μοιράστηκε με κανένα από τα ευρήματα της έρευνας που έγιναν από τις Αρχές.

«Στην πραγματικότητα, δεν ήταν αξιωματικός, υπάλληλος ή ακόμη και μέτοχος της εταιρείας για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Όταν βγαίνει ολόκληρη η ιστορία, θα είναι σαφές ότι ο κ. Μελισσανίδης δεν έχει κάνει τίποτα λάθος. Εν τω μεταξύ, στέκεται στη βοήθεια των συνεργατών του για την επιτυχία της εταιρείας και τους ευχαριστεί, καθώς περνάει από την αναδιάρθρωσή της».

Ο Έλληνας ναυτικός εφοπλιστής αποχώρησε από το ρόλο του ως επικεφαλής της εταιρικής ανάπτυξης της Aegean Marine το 2016, αλλά ποτέ δεν ήταν πολύ μακριά από την εταιρεία που ίδρυσε το 1995.

Μετά την πώληση των μετοχών του παρέμεινε ως σύμβουλος μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να αναγράψει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια από τον ισολογισμό του. Τρεις μήνες νωρίτερα, η πρόταση της Aegean Marine για συγχώνευση ύψους 367 εκατομμυρίων δολαρίων με την HEC Europe, που ανήκει στον Μελισσανίδη, εξαφανίστηκε από ακτιβιστές.

Ισχυρισμοί

Τον Νοέμβριο, η Aegean Marine ισχυρίστηκε ότι η «ανώνυμη πρώην θυγατρική» είχε εκφοβίσει υπαλλήλους για τη διαιώνιση ενός συστήματος που περιλάμβανε πλαστά τραπεζικά δελτία, συμβόλαια και άλλα έγγραφα, καταβάλλοντας έως και 300 εκατομμύρια δολάρια στις εταιρείες που κατείχε και λειτουργούσαν ως κάλυψη. Η εταιρεία επισήμανε πώς τα δύο τρίτα αυτής σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τα κεφάλαια που υπεξαιρέθηκαν στην OilTank Engineering & Consulting, μια άλλη εικαζόμενη εταιρεία που ανήκε στον Μελισσανίδη και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή πετρελαϊκού τερματικού σταθμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εν τω μεταξύ, η Aegean Marine, που έσπειρε από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, τη συρρίκνωση των γραμμών πίστωσης και των τερματικών που ήταν… στεγνά, σχεδόν εκκαθαρίστηκε το καλοκαίρι. Η εταιρεία πήρε μια ανάσα… ζωής από την Ελβετική Mercuria Energy Group και υπέβαλε πτώχευση τον περασμένο μήνα. Η Mercuria είχε προτείνει πωλήσεις για να ρυθμιστούν οι απώλειες. Οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο πτώχευσης ότι η Mercuria προσπάθησε να αποκτήσει την Aegean Marine σε μια συμφωνία. Ακόμα πώς τα έσοδα από τις αξιώσεις απάτης ήταν από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Επίτευξη συμφωνίας

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία νωρίτερα αυτό το μήνα και μια κοινή προσφορά από την Oaktree Capital Management και την Hartree Partners ώθησαν την Mercuria να αυξήσει την προσφορά της. Στη βελτιωμένη προσφορά, που περιμένει την έγκριση ενός δικαστή, η Aegean Marine θα αναδιοργανωθεί και οι πιστωτές θα λάβουν 40 εκατομμύρια δολάρια μαζί με όλα τα έσοδα από τις αξιώσεις απάτης.

Σε ένα δελτίο που περιγράφει τη συμφωνία, οι πιστωτές θα λάβουν αξιώσεις και αιτίες για τη διαγραφή των εισπρακτέων απαιτήσεων, την απάτη, τις άλλες απαιτήσεις που απορρέουν από την κατασκευή του πετρελαϊκού σταθμού και την «δόλια υπεξαίρεση των κεφαλαίων του Δημήτρη Μελισσανίδη» κατά των ελεγκτών.

Η Aegean Marine και οι πιστωτές της ελπίζουν να εγκρίνουν το νέο σχέδιο στα μέσα Ιανουαρίου, με την αναδιοργάνωση να ολοκληρώνεται τον Μάιο».

Διαβάστε επίσης