Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα ήξερες αυτά για τον Μαρτίνς;

Τα ήξερες αυτά για τον Μαρτίνς;
Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019 - 19:34
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Πέδρο Μαρτίνς. Θυμάστε πόσος θόρυβος είχε γίνει στο άκουσμα της πιθανής σύναψης συνεργασίας (και μετά την επισημοποίηση) του Ολυμπιακού μαζί του; Και δεν ήταν καλός θόρυβος, μουρμούρα ήταν για τον... καρπουζά. Σήμερα ποιά είναι η γνώμη όλων (των περισσότερων έστω, μην χαρακτηριστούμε απόλυτοι ή υπερβολικοί) για τον Πορτογάλο τεχνικό;

Τη δική μου τη γνώμη, προφανώς, την ξέρω. Και είναι μια καθαρή γνώμη. Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ένας προπονητής που υπηρετεί το άθλημα και μαζί μ' αυτό την εκάστοτε ομάδα με την οποία συνεργάζεται. Δεν φαίνεται να έχει τυχοδιωκτικές λογικές. Τον 48χρονο Πορτογάλο λοιπόν αρκετός κόσμος δεν τον έκρινε, απλά, πριν καν τον δει. Τον (επ)έκρινε δίχως καν να ρωτήσει για 'κείνον. Να κάνει μια έρευνα αγοράς.

Γιατί στο «πακέτο» ενός τεχνικού δεν είναι, μόνο, η εικόνα της ομάδας και τα αποτελέσματα. ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι πρωτίστως αυτά. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα στο πακέτο. Και ειδικότερα στις εποχές που ζούμε, είναι άκρως απαραίτητο ένας τεχνικός να μπορεί να... γεννάει αυριανούς αστέρες. Το σκάουτινγκ για παράδειγμα μπορεί να κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, όμως αν ένας τεχνικός αδυνατεί να... υποστηρίξει και να αναδείξει τις επιλογές, πάνε στράφι. Ο Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν, για να μην το κουράζουμε, είναι και αυτό.

Πόσοι ξέρουν ότι επί των ημερών του οι προηγούμενες ομάδες του έκαναν ρεκόρ σε τιμή πώλησης παικτών τους; Και δεν μιλάμε για ομάδες σαν την Πόρτο, τη Μπενφίκα ή τη Σπόρτινγκ που το έχουν ήδη κάνει... επιστήμη αυτό. Μιλάμε για τις Μαριτίμο, Γκιμαράες και Ρίο Άβε. Ο Τικίνιο Σοάρες για παράδειγμα που ήταν το ρεκόρ του με 10 εκατ.ευρώ από την Γκιμαράες στην Πόρτο (κι ας γράφει το transfermarkt 5,6 εκάτ.). Ή τον Έλντον από την Μαριτίμο στην Σπόρτινγκ. Πουλήθηκαν κι άλλοι που αναδείχθηκαν επί των ημερών του σ' αυτές τις τρεις ομάδες και πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ευρώπη. Μέχρι την Αλ Αχλί και τους La Galaxy έφτασαν παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκε.

Και μάλλον το πιο λαμπερό... διαμάντι της δουλειάς του στην ανάδειξη παικτών ήταν η επιλογή να χρησιμοποιήσει εκείνος για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό ματς έναν 21χρονο παίκτη. Στις 6/11/2014, ως κόουτς της Ρίο Άβε, ο Μαρτίνς χρησιμοποίησε τον άσημο τότε Βραζιλιάνο τερματοφύλακα, Έντερσον, κόντρα στη Βιτορούλ. Και μπορεί το 2015 να πουλήθηκε μόλις 500 χιλ. στην Μπενφίκα, ωστόσο πια είναι στη Μάντσεστερ Σίτι ως μεταγραφή 40 εκατ.ευρώ! Και η Ρίο Άβε είχε την εξυπνάδα να κρατήσει 20% ποσοστό μεταπώλησης στο deal της με τη Μπενφίκα...

Για... καρπουζάς, καλά τα έχει πάει.

ΥΓ: Προφανώς άπαντες κρίνονται στο φινάλε της όποιας διαδρομής τους. Καλώς ή κακώς το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει. Όμως, υπάρχουν και πράγματα που δεν γίνεται να τα προσπερνάς έτσι. Το ποδόσφαιρο, στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είναι μόνο αυτό που γράφει ο φωτεινός πίνακας. Για τον αγώνα της Κυριακής μια ομάδα δουλεύει όλη την εβδομάδα. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία μέχρι να φτάσουμε σ' αυτό. Μια υπέροχη διαδικασία είναι το άθλημα από μόνο του.

Διαβάστε επίσης