Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Η προσφορά του κ. Μαρινάκη τιμά την πόλη μας, τιμά τη ναυτοσύνη των Ελλήνων»

«Η προσφορά του κ. Μαρινάκη τιμά την πόλη μας, τιμά τη ναυτοσύνη των Ελλήνων»
Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 - 17:53

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αφανούς Ναυτικού, το οποίο είναι δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στην Ακτή Μιαούλη. Το έργο είναι του γλύπτη Γεωργίου Ρούσση. Ο ίδιος στο σύντομο χαιρετισμό του, μετά τα αποκαλυπτήρια, υπογράμμισε: «Είμαι γεννημένος στον Πειραιά, τρεις γενεές, έχω επιστρέψει στον τόπο μου και έχω μεγάλη διάθεση και αγάπη να δημιουργήσω στον τόπο που γεννήθηκα. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα που ο κ. Μαρινάκης δέχθηκε να συνεργαστώ γι’ αυτό το έργο. Νομίζω ότι κατάφερα να κάνω αυτό που εκφράζει τον αφανή ναυτικό».

Στα αποκαλυπτήρια συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του κ. Μαρινάκη να φέρει τον αφανή ναυτικό εδώ μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο, είναι μία προσφορά η οποία τιμά την πόλη μας, τιμά τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Αυτών που χάθηκαν εξασκώντας το επάγγελμά τους. Τη ναυτοσύνη των Ελλήνων που μας έφερε σήμερα εδώ που είμαστε -όλα αυτά τα χρόνια που οι Έλληνες εφοπλιστές και οι Έλληνες ναυτικοί πάνε μαζί- στην πρωτοκαθεδρία του κόσμου, την οποία διατηρούμε πάνω 100 χρόνια. Κυρίως, όμως, πρέπει να στηρίξουμε τη ναυτοσύνη του αύριο βγαίνοντας έξω από αγκυλώσεις του παρελθόντος που στερούν αυτή τη ναυτοσύνη από τα παιδιά μας. Να ξαναρθούν στα ελληνικά βαπόρια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για την πρωτοβουλία του να τιμήσει τους παππούδες μας, τους γονείς μας, όλους εμάς που πραγματικά απολαμβάνουμε τα οφέλη του πλούτου της θάλασσας, από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν και την ψυχή τους για τη ναυτιλία. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε την προσπάθεια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και του Ευγενιδείου Ιδρύματος να μπορέσουμε πραγματικά να μεταλαμπαδεύσουμε το DNA του Έλληνα ναυτικού και στη νεολαία μας. Τη δεκαετία του 50 είχαμε 1.000 πλοία και 140.000 ναυτικούς. Σήμερα με τα 4.500 ελληνόκτητα πλοία έχουμε 15.500 ναυτικούς. Μάθαμε τη ναυτοσύνη σε πάρα πολλούς λαούς. Πρέπει να τη μεταφέρουμε και στα νέα παιδιά. Το επάγγελμα του ναυτικού είναι επιστήμη και μπορεί να τους φέρει ένα λαμπρό μέλλον».

Όσον αφορά στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Δημήτριος Μηνδρινός, στο χαιρετισμό του τόνισε: «Κύριε Μαρινάκη χειροκροτούμε την απόφασή σας αυτή να στήσετε επιτέλους ένα μνημείο στον Έλληνα ναυτικό, που το είχε στερηθεί το πρώτο λιμάνι της χώρας. Ο ναυτικός έχει προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία, στη χώρα αυτή που λέγεται Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς την ελληνική ναυτιλία. Είναι ο πυλώνας της οικονομίας. Μην ξεχνάτε ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι διάσπαρτοι από τα κουφάρια των Ελλήνων ναυτικών. Θυσίασαν τη ζωή τους για το μεγαλείο της πατρίδας, για να φέρουν την Ελευθερία».

Διαβάστε επίσης

«Η προσφορά του κ. Μαρινάκη αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την πόλη, για μια ακόμη φορά»

«Η προσφορά του κ. Μαρινάκη αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την πόλη, για μια ακόμη φορά»

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, υπογράμμισε πώς ο Πειραιάς αλλάζει και πώς όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν πώς η δημοτική αρχή κάνει ό,τι καλύτερο για να πάει η πόλη μπροστά.