Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Βαλμπουενά: Ο… πωλητής που «μάγεψε» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη! (pics, vids)

Βαλμπουενά: Ο… πωλητής που «μάγεψε» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη! (pics, vids)
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 - 19:27

Μια… ανάσα από την πραγματοποίηση μιας σπουδαίας μεταγραφής βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος ετοιμάζεται να εντάξει στο δυναμικό του τον παιχταρά Ματιέ Βαλμπουενά. Με τον Γάλλο άσο να είναι έτοιμος να μετακομίσει στην Ελλάδα για να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα!

Πρόκειται για παίκτη από το «πάνω ράφι», που θα προσδώσει τεράστια ποιότητα και εμπειρία στην ομάδα του Πειραιά.

Ποδοσφαιριστής, που μπορεί να κάνει για… πλάκα τη διαφορά, με την ταχύτητα και την ντρίμπλα του και, γενικότερα, με τις επιθετικές αρετές του. Το έχει αποδείξει, άλλωστε, στην μεγάλη έως τώρα καριέρα του, μετρώντας συνολικά 570 συμμετοχές με 76 γκολ και 114 ασίστ, σε εθνική Γαλλίας, Λίμπουρν, Μαρσέιγ, Ντιναμό Μόσχας, Λυών και Φενέρμπαχτσε!

Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός, λοιπόν, έδειχνε από πιτσιρίκι ότι θα «μάγευε» τον ποδοσφαιρικό κόσμο, στον οποίο ήρθε πριν από 34 περίπου χρόνια. Γεννήθηκε το 1984 (28/9) στην κοινότητα της Μπρυζ, στον γαλλικό νομό της Ζιρόντ και μεγάλωσε κοντά στο Μπλανκφόρ. Εκεί, όπου οι γονείς του, Κάρλος και Μπριζίτ, κατοικούν ακόμα.

Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την «στρογγυλή Θεά», ο νεαρός τότε Βαλμπουενά εργαζόταν ως πωλητής σε ένα κατάστημα με αθλητικό ρουχισμό και, ταυτόχρονα, σπούδαζε.

Πάντα όνειρο του ήταν το ποδόσφαιρο. Το οποίο έκανε, τελικά, πραγματικότητα και μάλιστα, με τον καλύτερο τρόπο! Κοντά στο άθλημα τον έφερε ο πατέρας του, ο οποίος τον πήγαινε σε ματς της Μπαρτσελόνα στο «Camp Nou», στη διάρκεια των σχολικών του διακοπών.

Ο Βαλμπουενά κλώτσησε για πρώτη φορά την μπάλα στην ομάδα της γενέτειράς του, την Μπλανκφόρ. Σε ηλικία εννέα ετών, όμως, υπέστη ατύχημα ενώ κολυμπούσε και του έκαναν 50 ράμματα στο πόδι. Ωστόσο, μετά την αποθεραπεία από τον τραυματισμό του, επέστρεψε πιο δυνατός και εντυπωσίασε με το… καλημέρα τους προπονητές του!

Το 1998, μάλιστα, έλαβε το βραβείο του καλύτερου παίκτη, σε ένα τοπικό τουρνουά Εφήβων, στο προπονητικό κέντρο της Παρί Σεν Ζερμέν.

Και αφού ξεχώρισε την επόμενη τριετία, το 2001, μετακόμισε στην Μπορντό. Για δύο χρόνια, έπαιξε με την ομάδα Κ18 μαζί με έναν από τους καλύτερούς του φίλους, τον Ριό Μαβουμπά, καθώς και τον Μαρουάν Σαμάκ. Ωστόσο, αγωνίστηκε μόλις δύο φορές με τη δεύτερη ομάδα, καθώς τον άφησαν ελεύθερο. Ειπώθηκε, τότε, ότι αυτό συνέβη λόγω του ύψους του.

Ο Βαλμπουενά απογοητεύτηκε με αυτή την εξέλιξη κι έβαλε σε… αναμονή τα όνειρά του. Και έτσι, μετακόμισε στην ερασιτεχνική ομάδα Λανγκόν Καστέ, με την οποία προπονούνταν μονάχα τρεις φορές την εβδομάδα. Για αυτό και έπιασε ξανά δουλειά ως πωλητής σε κατάστημα με αθλητικά ρούχα. Στη μοναδική του σεζόν στον σύλλογο, «έκλεψε» την παράσταση και έκανε τους πάντες να… παραμιλούν, χάρη στην εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση.

Έτσι, στη συνέχεια, μεταγράφηκε στην Λιμπούρν, η οποία τον «τσέκαρε» οκτώ φορές στην Λανγκόν-Καστέ. Στην Λιμπούρν βελτιώθηκε αισθητά. Τον χαρακτήριζαν, τότε, «αρχιτέκτονα» της ομάδας! Με τον Βαλμπουενά να καταγράφει 57 συμμετοχές και να σκοράρει 10 γκολ.

Με τις εμφανίσεις του, λοιπόν, στην Λιμπούρν, «ανάγκασε» την Μαρσέιγ να τον κάνει δικό της για 800.000 ευρώ, το 2006. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του, συνολικής διάρκειας τριών ετών. Στην ομάδα της Μασσαλίας λατρεύτηκε από τους οπαδούς και έγινε ο ηγέτης της! Φόρεσε τη φανέλα της Μαρσέιγ ως το 2014, την οποία «ίδρωσε» 330 φορές, σκοράροντας 38 τέρματα και «φτιάχνοντας» 59 ακόμα, αλλά και το… όνομα του! Ενώ απέκτησε το παρατσούκλι «μικρό ποδήλατο», λόγω του ύψους και της ταχύτητας του.

Το 2008, μάλιστα, κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Γαλλίας, με την οποία «έλαμψε» σε κάθε διοργάνωση. Ενώ, όπως τονίσαμε και παραπάνω, πέρασε και από τις Ντιναμό Μόσχας, Λυών και Φενέρμπαχτσε.

Να σημειωθεί, ότι τον Δεκέμβριο (23/12) του 2010, βιώσε την πιο άσχημη εμπειρία της ζωής του. Και αυτό, διότι στην διαδρομή μέχρι το Μπλανκφόρ, προκειμένου να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με τους γονείς του, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος στο Μπορντό, όντας στο τιμόνι μιας Lamborghini Murciélago. Ο Βαλμπουενά έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, εξαιτίας του βροχερού καιρού. Ωστόσο, ήταν «τυχερός στην ατυχία του», καθώς κατάφερε να βγει σώος…

Αυτός είναι, λοιπόν, ο σπουδαίος Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος όπως φαίνεται, θα φορέσει την ένδοξη ερυθρόλευκη φανέλα…

Γ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Στην εθνική Ισραήλ ο Νάτχο

Στην εθνική Ισραήλ ο Νάτχο

Ο μέσος του Ολυμπιακού βρίσκεται στους 23 παίκτες της αποστολής της εθνικής Ισραήλ για τα προκριματικά του Euro 2020.

«Δεν ήταν ποτέ εύκολο…» (pic)

«Δεν ήταν ποτέ εύκολο…» (pic)

Το ξεχωριστό κολλάζ του Ζιλ Ντίας με όλες τις ομάδες όπου έχει αγωνιστεί και το μήνυμα του Πορτογάλου εξτρέμ στα social media.