Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όλα αρχίζουν από το «1»

Όλα αρχίζουν από το «1»
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 - 10:31
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Η αρχή της ενδεκάδας γίνεται από τον τερματοφύλακα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Καμιά φορά, δε, το τέρμα είναι… η αρχή και το τέλος. Ο Ζοζέ Σα αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές. Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας, σε ένα ακόμη ματς, απέδειξε γιατί ο Ολυμπιακός έκανε άριστα που απέκτησε τα δικαιώματά του, από την Πόρτο, κάνοντας μία τρομερή επένδυση.

Σε δύο - τρεις επεμβάσεις, τις οποίες χρειάστηκε να κάνει, κατά τη διάρκεια του ματς, έδωσε -ξανά- σιγουριά στους συμπαίκτες του. Τους έκανε να καταλάβουν ότι ακόμη και στην κακή στιγμή τους, στην ολιγωρία τους, εκείνος θα είναι εκεί, για να «καθαρίσει» τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Κάτι που βγαίνει σε όλη την ομάδα, όχι μόνο στους αμυντικούς.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Σα βγάζει ηρεμία. Ακόμη και στη δύσκολη στιγμή, στην κρίσιμη ώρα, στον κίνδυνο, ο Σα παραμένει ψύχραιμος. Όταν ο οποιοσδήποτε αμυντικός μπροστά του θα χάσει τη στιγμή, την φάση, δεν θα διαβάσει σωστά την κίνηση του αντιπάλου, αφήνοντας το τέρμα εκτεθειμένο, ο Σα θα επέμβει, θα σώσει και δεν θα… αρχίσει να ωρύεται! Σπανίως θα βάλει τις φωνές, θα επιπλήξει τους συμπαίκτες του, θα «ξεσπάσει». Αυτή η… ζεν αντίδραση, περνάει στην άμυνα και σε όλη την ομάδα.

Η αρχή και το τέλος της ενδεκάδας είναι το τέρμα. Το «μηδέν» πίσω δίνει πάντα ώθηση μπροστά, για το γκολ. Και ο Ζοζέ Σα εξελίσσεται, με αυτό τον τρόπο, σε κεφάλαιο, για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς.

Διαβάστε επίσης

Προχωράει του Μπομπί Αλέν

Προχωράει του Μπομπί Αλέν

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος τερματοφύλακας βρίσκεται στην Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.