Ντουντούκα
Καλή αρχή! Πρώτο βήμα για το 46ο!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Έτσι μπήκε το γκολ του Ολυμπιακού! (ανάλυση, vid)

Έτσι μπήκε το γκολ του Ολυμπιακού! (ανάλυση, vid)
Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019 - 14:53

Ο Ολυμπιακός έχει την πολυτέλεια να διαθέτει δημιουργούς σε όλες τις θέσεις της επίθεσης! Ακόμη και ο καθαρός επιθετικός του, ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο (αφού ο Ελ Αραμπί δεν έχει πάρει ακόμη θέση βασικού στην ενδεκάδα) έχει, πέρα από το γκολ, την τελική πάσα και τον τρόπο να «φτιάχνει» τους συμπαίκτες του, μέσα στο «κουτί». Εκείνος, όμως, ο οποίος ξεχωρίζει με τις ικανότητές του, όταν έχει την μπάλα στα πόδια, είναι αναμφίβολα ο Ματιέ Βαλμπουενά!

Ο Γάλλος έκανε, για ακόμη μία φορά, το κάτι παραπάνω. Έκανε τη διαφορά. Πήρε την μπάλα, πιο κοντά στην θέση του. Στο 53’, βρέθηκε πιο κοντά σε ένα σημείο, το οποίο γνωρίζει καλύτερα, από την θέση την οποία καλείται να καλύψει, ελλείψει του αρχηγού Κώστα Φορτούνη. Και εκεί αισθάνθηκε πιο άνετα… Πιο οικεία. Έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Έβγαλε μαγεία πάνω στο χορτάρι…

Είναι ένα τρικ, το οποίο το κάνει συχνά ο Πέδρο Μαρτίνς, το συγκεκριμένο. Ο Ποτνένσε με τον Βαλμπουενά να εναλλάσσονται, διαρκώς. Να βγαίνει ο ένας στο άκρο και να έρχεται ο άλλος πιο κεντρικά. Να μπαίνει ο Πορτογάλος πιο κεντρικά και να τραβιέται στο πλάι ο Βαλμπουενά. Ή και αλλιώς… να δημιουργείται υπεραριθμία, στη δεξιά πλευρά. Με Ομάρ να ανεβαίνει, με Ποντένσε να μένει στη θέση του και με Βαλμπουενά να βγαίνει από εκεί και να παίζει τριγωνάκια με τους δύο συμπαίκτες του, μέχρι να βγει κενός χώρος και καλή πάσα, ή σέντρα.

Αυτό ακριβώς γίνεται και στην φάση του γκολ. Ο Βαλμπουενά έχει τραβηχτεί δεξιά, παίζει με τον Ποντένσε, δίπλα είναι και ο Ομάρ. Προσέξτε την κίνηση που κάνει ο Γάλλος. Πως αδειάζει τον αντίπαλό του, πριν βρει με ακρίβεια τον Μασούρα, στο δεύτερο δοκάρι… Με τρομερή άνεση, μάλιστα. Μία μικρή προσποίηση, ήταν αρκετή, για τον Γάλλο, ο οποίος ακολουθώντας το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς και εφαρμόζοντας το τρικ του Πορτογάλου, μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα στο γήπεδο, με το να κινείται ελεύθερα και να αλλάζει θέσεις, βγαίνοντας συχνά στα άκρα, από το να φοράει την ταμπέλα του «δεκαριού» που πρέπει να μένει ντε και καλά στον άξονα.

Έτσι το κάρφωσε

Το τελείωμα του Μασούρα είναι κάτι περισσότερο από υποδειγματικό. Ο Έλληνας εξτρέμ έχει υπολογίσει το πλονζόν του Γκιουνόκ, ο οποίος, φυσιολογικά, τρέχει να κλείσει τη γωνία του. Όπως και ο Βαλμπουενά, στη σέντρα, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν, έτσι και εκείνη τη στιγμή, ο Μασούρας, κάνει το απρόβλεπτο! Στέλνει με το κεφάλι την μπάλα εκεί όπου ο Γκιουνόκ δεν μπορεί να φτάσει, βάσει φοράς σώματος και κίνησης…

Δείτε το. Ξανά και ξανά. Δείτε όλα αυτά που σας περιγράφουμε πιο πάνω να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια σας και θα μπορέστε να αντιληφθείτε -ξανά- πόσο δουλεμένη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός, υπό τον Πέδρο Μαρτίνς. Αλλά και πόσο ταλέντο διαθέτουν οι ποδοσφαιριστές του, προκειμένου να εφαρμόζουν κατά γράμμα όσα ο Πορτογάλος θέλει να κάνουν, μέσα στο γήπεδο.

Διαβάστε επίσης

Ήξερε τι έκανε (ξέρει τι κάνει)…

Ήξερε τι έκανε (ξέρει τι κάνει)…

Μία από τι πιο σημαντικές χειραψίες των τελευταίων ετών, για την ομάδα του Ολυμπιακού. Εκείνη ανάμεσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ζοζέ Σα.