Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Από «κουτί» σε «κουτί»

Από «κουτί» σε «κουτί»
Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 - 10:11
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Ένας πολυσύνθετος παίκτης, με ιδιαίτερο ρόλο μέσα στην ενδεκάδα του Πέδρο Μαρτίνς, είναι ο Γκιλιέρμε. Ο Βραζιλιάνος άσος έχει αναχθεί, πλέον, σε υπεροπολύτιμη μονάδα, μέσα στην ομάδα, την οποία έχει σχεδιάσει ο Μαρτίνς. Κυριολεκτικά βρίσκεται παντού.

Πρωταρχικός του ρόλος είναι να δημιουργεί το παιχνίδι από τα χαφ και να αναχαιτίζει τις αντίπαλες επιθέσεις. Δεν είναι ούτε καθαρό «εξάρι» ούτε όμως και επιτελικός μέσος. Τον λες «οκτάρι»; Επίσης… όχι ακριβώς. Και είναι αυτή η ιδιαιτερότητα, στον τρόπο με τον οποίο ο Γκιλιέρμε παίζει, που τον κάνει τόσο απαραίτητο για το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς, μέσα σε έναν αγώνα.

Ικανός να πάρει την πρώτη μπάλα και να μοιράσει το παιχνίδι. Ικανός να βγει ανάμεσα στα στόπερ, ως… λίμπερο και να σταματήσει αντίπαλο που ετοιμάζεται να σκοράρει. Ικανός να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, με κεφαλιά, από καλοχτυπημένο κόρνερ συμπαίκτη του. Ικανός να σείσει το δοκάρι του αντιπάλου τερματοφύλακα, με σουτ από τα 25 μέτρα. Ικανός να βρει το… απέναντι εξτρέμ, με 40άρα διαγώνια μπαλιά ακριβείας, η οποία… δεν κόβεται.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Τα έχετε δει, στην πράξη. Ίσως να μην τα προσέξατε, μεμονωμένα, εκείνη τη στιγμή που γίνονταν. Τώρα, όμως, όταν αναφέρονται όλα μαζί, βγάζουν νόημα. Ο Γκιλιέρμε είναι ένας… ελβετικός σουγιάς. Πασπαλισμένος με βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική μαγεία. Τρομερό κοντρόλ, σίγουρη πάσα, ακριβής μακρινή μπαλιά, αποτελεσματικό τάκλιν, εύστοχη κεφαλιά, επικίνδυνο σουτ.

Είναι αυτό που λέμε… box to box. Από… κουτί, σε κουτί… Από περιοχή, σε περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Άρχισε απευθείας τη μελέτη

Άρχισε απευθείας τη μελέτη

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν περίμενε να οριστικοποιηθεί ο αντίπαλος του ζευγαριού Πόρτο-Κράσνονταρ, για να αρχίσει να μελετάει…