Ντουντούκα
Και τώρα το μυαλό μόνο στην Τούμπα...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Ακολουθώντας τη λογική του ποδοσφαίρου

Ακολουθώντας τη λογική του ποδοσφαίρου
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 - 13:59
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, το οποίο, όπως και τα πάντα σε αυτή τη ζωή, διέπουν κανόνες. Είναι ένα άθλημα, στο οποίο η λογική είναι κυρίαρχη και το ρίσκο αποφέρει, πιο σπάνια (αν και εκκωφαντικά) καρπούς. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ολυμπιακός κινείται με τρόπο απολύτως λογικό, τόσο στο μεταγραφικό παζάρι, όσο και στον γενικότερο σχεδιασμό του.

Δεν είναι μόνο οι παίκτες που έχουν αγοραστεί, τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι και εκείνοι που πουλήθηκαν, αλλά και κυρίως, εκείνοι, οι οποίοι έμειναν. Οι ανανεώσεις συμβολαίων, η στήριξη σε αυτούς που έχουν προσφέρει και… προσωρινά βρίσκονται στα «πιτς», αλλά και οι αρνήσεις σε προτάσεις, οι οποίες ήρθαν, για ποδοσφαιριστές τους οποίους ο Πέδρο Μαρτίνς υπολόγιζε και υπολογίζει.

Ένα κομμάτι, σημαντικό, είναι η στήριξη στον Πέδρο Μαρτίνς. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, στο ποδόσφαιρο. Πολλώ δε μάλλον στον Ολυμπιακό, όπου η πίεση για αποτελέσματα, νίκες, τίτλους, είναι πολλαπλάσια, από άλλους συλλόγους, οι οποίοι δεν έχουν… μάθει με αυτό τον τρόπο και μπορεί να θεωρούν τις σποραδικές διακρίσεις, ως μεγάλη επιτυχία… Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκλεισε τα αυτιά του στα παράπονα, τα οποία ακούγονταν από διάφορες μεριές, όταν ο Ολυμπιακός έχανε πέρυσι στην Τούμπα, ή αποκλειόταν από την Ντιναμό Κιέβου. Στήριξε τον Πορτογάλο, ο οποίος, από πέρυσι κιόλας, είχε αρχίσει να παρουσιάζει έργο. Και φέτος συνεχίζει, με ακόμη καλύτερο τρόπο.

Άλλο σημαντικό στοιχείο, το οποίο η Διοίκηση του Ολυμπιακού έχει να παρουσιάσει, είναι η στήριξη σε παίκτες, όπως για παράδειγμα ο Φορτούνης. Η μέγιστη ατυχία, την οποία βιώνει ο Έλληνας άσος, αλλά και ολόκληρος ο οργανισμός του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, θα τον κάνουν πιο δυνατό, στην επιστροφή του. Πριν γίνει, όμως, το απρόοπτο, ο Θρύλος τον είχε επιβραβεύσει με νέο συμβόλαιο και κάνοντας πράξη την επιθυμία του αρχηγού του: Να συνεχίσει να φορά την φανέλα του Ολυμπιακού. Παράλληλα, η Διοίκηση στήριξε και στηρίζει τον Λάζαρο, επίσης μεγάλο άτυχο, της περσινής περιόδου, ο οποίος πλησιάζει, βήμα-βήμα, προς την επιστροφή του, στην ενεργό δράση.

Οι μεταγραφές των Σα και Σεμέδο, δείχνουν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, το σωστό διάβασμα των αναγκών της ομάδας. Από τον Πέδρο Μαρτίνς, αρχικά, αλλά και από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, στη συνέχεια, ο οποίος φυσικά έχει τον τελευταίο λόγο, για να γίνονται πράξη τα «θέλω» του προπονητή του Ολυμπιακού. Μεταγραφές χωρίς ρίσκο δεν υπάρχουν, αλλά ποιος μπορεί να το ισχυριστεί αυτό, στην περίπτωση του Ζοζέ Σα; Ο Πορτογάλος είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά του, από την περσινή περίοδο και η κίνηση αγοράς των δικαιωμάτων του, πληρώνοντας την Πόρτο, αναδεικνύει τη λογική, ποδοσφαιρική προσέγγιση, που είχε (και έχει) ο σχεδιασμός του φετινού Ολυμπιακού. Ακόμη και ο Ματιέ Βαλμπουενά. Αν και σε προχωρημένη, ποδοσφαιρικά, ηλικία, ο Γάλλος είναι… σούπερ σταρ. Φαίνεται ότι έχει πολλά να δώσει, ακόμη και, όσο ρίσκο και αν είχε η απόκτησή του, η αξία του δεν επέτρεπε… πολλή σκέψη, γύρω από την υπόθεση. Το αποδεικνύει, ο ίδιος, σε κάθε ματς.

Τέλος, οι πωλήσεις. Ή οι… μη πωλήσεις. Σισέ, Κούτρης, Ομάρ, Γκερέρο. Ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί σωρεία προτάσεων, για τους προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές. Και όχι μόνο. Ποτέ δεν… βιάστηκε να τους πουλήσει. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει όνομα στο μεταγραφικό παζάρι. Σε μία εποχή κρίσης και σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο οι... δήθεν εξυγιαντές έχουν βυθίσει στην ανυποληψία, ο Θρύλος διατηρεί ψηλά το στάτους του, διατηρεί ανέπαφο το πρεστίζ του, τις επαφές του με τις ομάδες και τους ατζέντηδες, ανά την Ευρώπη. Και, πέρα και πάνω από όλα, διατηρεί ανέπαφη την ικανότητά του, να αναδεικνύει παίκτες! Αυτό το… άγγιγμα του Ολυμπιακού, που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης, τόσες και τόσες φορές, τα τελευταία χρόνια, με τις πωλήσεις αστεράτων ερυθρόλευκων σε… εξωπραγματικές τιμές!

Ο Ολυμπιακός δεν έτρεξε να… ξεπουλήσει τον Γκερέρο, γιατί ο Μαρτίνς τον υπολογίζει. Δεν έτρεξε να… σκοτώσει (από πλευράς τιμής) τον Κούτρη, γιατί ο Μαρτίνς θα τον χρησιμοποιήσει, όταν κρίνει ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα, από αυτά που προσφέρει τούτη τη στιγμή ο Τσιμίκας. Σε αυτό τον Ολυμπιακό, της ποδοσφαιρικής λογικής, κανείς δεν περισσεύει. Ακόμη και εκείνοι, οι οποίοι δεν λογίζονται, άμεσα, ως βασικοί. Ο Ολυμπιακός αξιολογεί σωστά όλες τις υποθέσεις παικτών, δικών του και… υποψηφίων δικών του και αναλόγως πράττει! Και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει, έως ότου ο Θρύλος βρεθεί ξανά στην κορυφή στην Ελλάδα και πετύχει αυτό που ονειρεύεται στην Ευρώπη.

We keep on dreaming…

Διαβάστε επίσης

Η χαρά στα… ύψη! (pic)

Η χαρά στα… ύψη! (pic)

Άπαντες στον Ολυμπιακό είναι ακόμη… μεθυσμένοι, από την τεράστια χαρά, την οποία πρόσφερε χθες η ομάδα!