Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο ΘΡΥΛΟΣ της Ευρώπης, ξανά στο Champions League!

Ο ΘΡΥΛΟΣ της Ευρώπης, ξανά στο Champions League!
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 - 23:52
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Αυτός είναι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ! Αυτός είναι ο Θρύλος της Ευρώπης και της Ελλάδας! Και είναι στους ομίλους του Champions League! Μόνο ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως πρέπει! Και το έκανε ΞΑΝΑ! Νίκησε και στη Ρωσία, με 2-1 την Κράσνονταρ και μαζί νίκησε και τις ατυχίες (ο Γκερέρο χτύπησε στο ζέσταμα, ο Σεμέδο χτύπησε στο δεύτερο μέρος και λίγο μετά αισθάνθηκε ενοχλήσεις και ο Ελ Αραμπί…). Ο Μαροκινός μπόμπερ πέτυχε δύο γκολ και έστειλε τον Ολυμπιακό στην φάση των ομίλων του Champions League, τη 19η στην ιστορία του!

Σοβαρή ομάδα, ο Ολυμπιακός, με πλάνο, στρατηγική, δεν πτοήθηκε από το ότι έμεινε πίσω στο σκορ (απάντησε μέσα σε… δευτερόλεπτα!) και έδειξε ότι ΟΠΟΙΟΣ και να βρεθεί στον δρόμο του, είναι… εν δυνάμει χαμένος! Συγκλονιστικός ο Βαλμπουενά, απίθανος ο Ελ Αραμπί, κίλερ μέσα στην περιοχή, για άλλη μια φορά εξαιρετική ΟΛΗ Η ΟΜΑΔΑ. Δίκαιη πρόκριση στους ομίλους του Champions League, εκεί όπου μόνο ο Ολυμπιακός αξίζει να βρίσκεται!

Η ενδεκάδα

Η αναγκαστική αλλαγή της -κυριολεκτικά- τελευταίας στιγμής, με τον Γκερέρο να μην καταφέρνει να βγάλει την προθέρμανση και τον Ελ Αραμπί να μπαίνει εκτάκτως στην ενδεκάδα, έφερε μία σχετική αναστάτωση, στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, αλλά στην εξέλιξη του αγώνα, αποδείχθηκε… χρυσή (χωρίς καμία διάθεση να… μειώσουμε τον Γκερέρο, ο οποίος έχει βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, έως τώρα)! Ο Σα ήταν κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα οι Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας. Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης και Βαλμπουενά στον άξονα (ο Γάλλος ελεύθερος) και οι Ποντένσε, Μασούρας και Ελ Αραμπί, στην επίθεση.

Οι Ρώσοι, από την άλλοι παρατάχθηκαν με τους Κρίτσιουκ στο τέρμα, Πετρόφ, Σπάχιτς, Φιόλουσον και Στότσκι στην τετράδα της άμυνας. Τριάδα στα χαφ οι Όλσον, Βιλένα και Ούτκιν, ενώ η τριάδα της επίθεσης στο 4-3-3 ήταν οι Σουλεϊμάνοφ, Βάντερσον και Μπεργκ.

Πίεση, σοκ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πρώτο κομμάτι του αγώνα έγινε… ροντέο! Η Κράσνονταρ μπήκε πολύ δυνατά και πιεστικά στο ματς και προσπάθησε να βάλει πρώτη γκολ. Κατάφερε να πιέσει τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετά το πεντάλεπτο κατάφερε να «καλμάρει» λίγο τον ρυθμό. Εκεί που όλα έδειχναν ότι οδεύουμε προς ισορροπία, ένα ατομικό λάθος στη μεσαία γραμμή έδωσε αντεπίθεση στην Κράσνονταρ. Στο 10’. Ο Βάντερσον, με διπλή προσπάθεια βρήκε τον Ούτκιν μέσα στην περιοχή και εκείνος έκανε το 1-0… σοκάροντας τον Ολυμπιακό.

Ωστόσο, το σοκ διήρκεσε… λίγα δευτερόλεπτα! Ο Θρύλος, σοβαρή ομάδα, όπως είναι, οργανώθηκε άμεσα. Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Και απάντησε! Ισοφάρισε! Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, στο 11’, ήταν εκείνος, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του στην περιοχή του Κρίτσιουκ και με κοντινό σου, έφερε το ματς στα ίσια! Το γύρισμα, από δεξιά, ο Βαλμπουενά! Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, μετά το πρωτάθλημα, άνοιξε λογαριασμό και στην Ευρώπη!

Νωρίτερα, στο 7’, ο Ποντένσε είχε ένα καλό σουτ, το οποίο έδιωξε ο Κρίτσιουκ! Στο 15’, ο Σουλεϊμάνοφ είχε τη δική του ευκαιρία, με ένα καλό φάουλ, ελάχιστα άουτ!

Το παιχνίδι είχε ρυθμο και μέχρι το μισάωρο έγινε αρκετά ισορροπημένο. Ο Ολυμπιακός χτυπούσε την Κράσνονταρ με το δικό της όπλο: Τις αντεπιθέσεις. Ήταν σαφές ότι ο Ολυμπιακός ήταν πολύ σοβαρός, παρατεταγμένος για να πάρει την πρόκριση και είχε πλάνο και σχέδιο. Μετά από μισή ώρα αγώνα, είχε καταφέρει να κουμαντάρει τον ρυθμό και μάλιστα, στάθηκε τυχερός, μέσα στην ατυχία της Κράσνονταρ, καθώς στο 32’ ο Σουλεϊμάνοφ έφυγε από το γήπεδο, λόγω τραυματισμού. Οι Ρώσοι ήθελαν, πλέον, πέντε γκολ ακόμη, για να περάσουν τον Ολυμπιακό…

Δίχως προβλήματα

Ένα πλασέ του Βάντερσον, στο 42’, ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η γηπεδούχος ομάδα, μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Ο Βάντερσον ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ρωσική ομάδα, ειδικά από τη στιγμή που έφυγε από το ματς ο Σουλεϊμάνοφ, ο οποίος ήταν εξίσου επικίνδυνος. Στα μετόπισθεν ο Θρύλος, όμως, δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα, κρατώντας την πίεση της Κράσνονταρ μακριά. Είχε τρομερή οργάνωση στην άμυνα και έβγαινε… φαρμακερά στις αντεπιθέσεις. Είχε φέρει τον κόσμο… ανάποδα, για την Κράσνονταρ, παίρνοντας για δικό του, το ατού των Ρώσων. Παράλληλα, οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς πίεζαν ψηλά. Υπήρχαν περιπτώσεις, κατά τις οποίες έφταναν μέχρι τα όρια της περιοχής και έκλειναν τις επιλογές του Κρίτσιουκ, για την πρώτη πάσα, ή το βολέ.

Ο Βαλμπουενά ήταν εξαιρετικός. Ξανά. Πίεζε, έτρεχε, έκλεβε, σέρβιρε. Και αυτό το γκολ. Ο Ποντένσε από κοντά. Ο Μασούρας, αν και δεν είχε κάνει το «ξεπέταγμα» επιθετικά, τακτικά βοηθούσε πολύ τον Τσιμίκα, αριστερά και έκαναν τον Σουλεϊμάνοφ να μην φαίνεται τρομερά απειλητικός, όσο έπαιξε. Ο Ομάρ τα πήγαινε αρκετά καλά με τον Βάντερσον, αν και το γκολ προήλθε από την πλευρά του, δίχως ωστόσο να φέρει αποκλειστικά την ευθύνη, σε εκείνο το σημείο. Το πρώτο ημίχρονο έφτασε στο τέλος του και το σκορ ήταν στο 1-1. Ο Ολυμπιακός διατηρούσε το πάνω χέρι και είχε ακόμη 45 λεπτά, για να ολοκληρώσει τη δουλειά του.

Απαράλλαχτος και… δεύτερο ο Ελ Αραμπί!

Ο Θρύλος μπήκε στο δεύτερο μέρος με την ίδια ενδεκάδα, με την οποία άρχισε το ματς. Ο Καμαρά, ο Σουντανί και ο Ραντζέλοβιτς άρχισαν άμεσα να κάνουν προθέρμανση. Μάλιστα, ο Θρύλος κατάφερε και να προηγηθεί! Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Ομάρ εκτέλεσε πλάγιο, από δεξιά, ο Ποντένσε γύρισε εντός περιοχής και ο Βαλμπουενά έκανε σέντρα-σουτ, με τον Ελ Αραμπί να κάνει μία απλή προβολή και από τη δύναμη της προσπάθειας του Βαλμπουενά, η μπάλα κύλησε… βασανιστικά στα δίχτυα του Κρίτσιουκ. Στο 48’ ο Ολυμπιακός έφερε το ματς ανάποδα και είχε, πλέον, προβάδισμα, αλλά και την πρόκριση στα χέρια του… Εδικαιούτο αυτό που είχε και έπαιρνε αυτό που εδικαιούτο, από την αρχή της διπλής μάχης!

Ο Μασούρας είχε μία τεράστια ευκαιρία να σκοράρει στο 54’, όμως ο Κρίτσιουκ του είπε «όχι». Με κάθε κατεβασιά-αντεπίθεση που έκανε ο Θρύλος… μύριζε γκολ! Στα μετόπισθεν οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς δεν είχαν πρόβλημα. Καθάριζαν εύκολα τις φάσεις που πήγαινε να βγάλει η Κράσνονταρ και εξουδετέρωνε τους κινδύνους! Ο Βιλένα ανέτρεψε τον Ποντένσε μέσα στην περιοχή του Κρίτσιουκ, στο 58’, όμως, ο Σκόμινα δεν έδειξε την άσπρη βούλα..

Στο 59’ ο Σεμέδο έδειξε να αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού, σε συνεννόηση με τον πάγκο, συνέστησε αλλαγή και ο Σεμέδο θα άφηνε, πολύ σύντομα, την θέση του, στον Σισέ. Κάτι που έγινε στο 64’. Ο Σενεγαλέζος πέρασε δίπλα στον Μεριά και πήγε δεξί στόπερ. Στο 62’ ο Βαλμπουενά άγγιξε το 3-1, με… κεφαλιά, έπειτα από σέντρα του Τσιμίκα! Ο Γάλλος ήταν… συγκλονιστικός και στο 67’ άγγιξε εκ νέου το γκολ, με τρομερό σουτ, με εσωτερικό φάλτσο και την μπάλα να περνάει λίγο άουτ!

Η Κράσνονταρ ανέβασε λιγάκι τον ρυθμό της και προσπάθησε, γύρω στο 70’ να απειλήσει. Πλέον, δεν είχε άλλο στόχο, από το να μην χάσει το ματς. Ο Μαρτίνς σήκωσε τον Σουνταν και τον ετοίμασε να μπει στο ματς. Ο Σα απέκρουσε εκπληκτικά στο φάουλ του Ιγκνάτιεφ και κράτησε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ. Μετά τον Σεμέδο και ο Ελ Αραμπί έδειξε να αντιμετωπίζει πρόβλημα και άφησε στο 73’ την θέση του στον Σουντανί. Ο Αλγερινός πέρασε στο ματς, και πήγε στην κορυφή της επίθεσης.

Τελευταίο κομμάτι… και πρόκριση!

Ο Ποντένσε άφησε την θέση του στον Καμαρά στο 83’ και ο μέσος από τη Γουινέα πήγε στον άξονα, με τον Βαλμπουενά να μένει στο ματς! Ο Ολυμπιακός κρατούσε, όχι απλώς το ματς, αλλά και τη νίκη στα χέρια του και δεν έδειχνε πιθανό, ούτε να ισοφαριστεί. Ο Μαρτίνς έκλεισε τις αλλαγές του και πλέον ο Ο Ολυμπιακός είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα! Ο Σουντανί πήγε να σκοράρει, με κεφαλιά, στο 86’! Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι όχι μόνο κατάφερε να φέρει ανάποδα το ματς, αλλά συνολικά, η εικόνα του σε δύο αγώνες και με τους Ρώσους… προκαλεί ΤΡΟΜΟ σε όλους όσοι θα τεθούν στον δρόμο του!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ομάρ, Σεμέδο (64’ Σισέ), Μεριά, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά, Ποντένσε (83’ Καμαρά), Μασούρας, Ελ Αραμπί (73’ Σουντανί).

Κράσνονταρ: Κρίτσιουκ, Πετρόφ (56’ Σκόπιντσεφ), Σπάγιτς, Φιόλουσον, Στότσκι, Όλσον, Βιλένα, Ούτκιν (67’ Ιγκνάτιεφ), Βάντερσον, Σουλεϊμάνοφ (32’ Ναμλί), Μπεργκ.

Διαβάστε επίσης

Πολλά νεύρα από τους Ρώσους...

Πολλά νεύρα από τους Ρώσους...

Οι ποδοσφαιριστές της Κράσνονταρ ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι, βλέποντας τον Ολυμπιακό να παίρνει εύκολα την πρόκριση για τους ομίλους του Champions League, κλωτσώντας στο… ψαχνό τους παίκτες των «ερυθρόλευκων».