Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αλησμόνητη η «μάχη» με τη Ρεάλ! (vids)

Αλησμόνητη η «μάχη» με τη Ρεάλ! (vids)
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019 - 12:30

Μετά την εξαιρετική του παρουσία στο Champions League της αγωνιστικής περιόδου 1998-99, ο Θρύλος συνέχισε να εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και την επόμενη περίοδο. Από τον Σεπτέμβρη του 1999, μέχρι και τον Δεκέμβριο, της ίδιας χρονιάς, ο Ολυμπιακός έδωσε, στον πέμπτο όμιλο, δυνατά ματς, με Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο (ξανά!) και Μόλντε!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Ρεάλ Μαδρίτης 3-3

Στις 15/9/1999 ο Ολυμπιακός έδωσε στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε περισσότερους από 70.000 φιλάθλους του, ένα από τα πιο σημαντικά ματς της ιστορίας του! Στην πρώτη αγωνιστική του Champions League της σεζόν, ο Θρύλος τέθηκε αντιμέτωπος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Το Ολυμπιακό στάδιο έβραζε, η ατμόσφαιρα ήταν μαγική! Και ο Θρύλος, με αστέρια όπως ο Τζιοβάνι και ο Ζάχοβιτς, στη σύνθεσή του, έδειχνε έτοιμος για μεγάλα πράγματα… Το ματς αρχίζει και στο 10’ ο Τζιοβάνι βάζει… φωτιά στο ΟΑΚΑ! 1-0 ο Ολυμπιακός και το γήπεδο σείεται…

Αλλά απέναντί του ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Γρήγορη, σχετικά, απάντηση, με τον Σάβιο, στο 24’ και… ανάποδα το ματς, με τον Ρομπέρτο Κάρλος, στο 32’… Ο Ολυμπιακός βρέθηκε, από τον παράδεισο, στην κόλαση, αλλά ο κόσμος του ήταν εκεί. Ωθεί την ομάδα σε νέο γκολ! Στο δεύτερο ημίχρονο, πλέον. Ο Τζιοβάνι, ξανά, στο 64’ ισοφαρίζει και ο Ζάχοβιτς στο 67’ βάζει ξανά τον Θρύλο σε θέση οδηγού! Το ΟΑΚΑ οδεύει προς… κατεδάφιση! Ο κόσμος ξεσπά, η ατμόσφαιρα παραμένει μαγική… Ο Ραούλ, όμως, κόβει τα φτερά του Θρύλου, ισοφαρίζοντας στο 80’ και κάπως έτσι διαμορφώνεται το τελικό αποτέλεσμα…

Ο Ολυμπιακός παίρνει αυτό το 3-3, απέναντι στην ομάδα, η οποία έφτασε μέχρι το τέλος και σήκωσε την κούπα. Οι Πειραιώτες έδειξαν, έτσι, ότι μόνο… αμελητέα ποσότητα δεν είναι…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος (60’ Γκόγκιτς), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Μαυρογενίδης (46’ Αμπονσά), Οφορίκουε, Ζάχοβιτς (86’ Νινιάδης), Ανατολάκης.

Πόρτο - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0

Επόμενη στάση, για τον Ολυμπιακό, στον πέμπτο όμιλο, το Ντας Άντας. Απέναντί του η Πόρτο, με την οποία είχε αρχίσει να… φτιάχνει παράδοση συναντήσεων! Στις 21/9/1999 ο Θρύλος προσπάθησε να φύγει με κάτι θετικό, από την Πορτογαλία, αλλά δεν κατάφερε να πάρει κάτι. Η Πόρτο αποδείχθηκε σκληρό καρύδι και με δύο γκολ, από ένα σε κάθε ημίχρονο, του Εσκερντίνια στο 6’ και του Ζαρντέλ στο 47’, νίκησε τον Θρύλο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Νινιάδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς (90’ Αλεξανδρής), Αμπονσά (59’ Γκόγκιτς), Οφορίκουε, Ζάχοβιτς (75’ Λουτσιάνο), Ανατολάκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Μόλντε 3-1

Ο Θρύλος επιστρέφει στο ΟΑΚΑ και τίθεται αντιμέτωπος με την Μόλντε. Στην τρίτη αγωνιστική του ομίλου, στις 28/9/1999, ο Ολυμπιακός νικά 3-1 τη νορβηγική ομάδα και κάνει ένα σημαντικό βήμα, στη βαθμολογία του ομίλου. Μπροστά σε περισσότερους από 40.000 ΓΑΥΡΟΥΣ, ο Τζιοβάνι ανοίγει το σκορ, στο 16’ και ο Λουντ ισοφαρίζει στο 58’. Ο Ολυμπιακός, όμως, διατηρεί την υπεροχή και δεν δέχεται να φύγει από το ματς, με κάτι λιγότερο, από τη νίκη! Ο Τζιοβάνι αναλαμβάνει εκ νέου δράση και στο 70’ δίνει το προβάδισμα ξανά στον Θρύλο! Ο Λουτσιάνο, στο 77’, ολοκληρώνει την προσπάθεια των Πειραιωτών, οι οποίοι νικούν και μετά την ισοπαλία με τη Ρεάλ, στο πρώτο ματς, φτάνουν τους 4 πόντους, στον όμιλο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Πασσαλής, Καραπιάλης (62’ Γκόγκιτς), Οφορίκουε (67’ Λουτσιάνο, 79’ Άντζας), Ζάχοβιτς, Ανατολάκης.

Μόλντε - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2

«Αυτοκτονία»… Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του Ολυμπιακού στη Νορβηγία και η ήττα από τη Μόλντε, στην τέταρτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League της σεζόν 1999-2000… Ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί με 2-0, μέσα στην έδρα των Νορβηγών και όμως… κατάφερε να χάσει! Ο Μαυρογενίδης άνοιξε το σκορ στο 36’ και έβαλε σε θέση οδηγού τον Θρύλο… Ο Ζάχοβιτς έκανε το 2-0 στο 40’ και έδειξε να… κλειδώνει το ματς. Ωστόσο, οι Νορβηγοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και άρχισαν μία αντεπίθεση, η οποία έφερε το ματς… ανάποδα. Ο Λουντ, με δύο γκολ σε 5 λεπτά, στο 54’ και στο 59’, ισοφάρισε και ο Χέσταντ στο 72’… ολοκλήρωσε την ανατροπή για τη Μόλντε και την… κατάρρευση για τον Ολυμπιακό, σε ένα δεύτερο ημίχρονο-εφιάλτη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης (58’ Άντζας), Μαυρογενίδης, Αμανατίδης, Τζόρτζεβιτς, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Πασσαλής (77’ Γιαννακόπουλος), Ζάχοβιτς, Τζιοβάνι, Καραπιάλης (46’ Οφορίκουε).

Ρεάλ Μαδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-0

Η βραδιά του Μάρκους Μέρκ. Στις 26/10/1999 γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες, στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καταφανούς εύνοιας υπέρ του… φαβορί και αδικίας του αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε ενδεχομένως να φύγει με κάτι καλύτερο από το Μπερναμπέου, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, αν στο 27’ και με το σκορ στο 1-0, υπέρ των Ισπανών (21’ Ραούλ) ο Γερμανός οδοντίατρος Μερκ, δεν έκανε… χειρουργείο στον Θρύλο, χωρίς αναισθητικό! Πέραν του Μπιτσάρι, σε αυτή τη φάση η Ρεάλ είχε και δεύτερο τερματοφύλακα. Τον Ρομπέρτο Κάρλος, ο οποίος παρότι έδιωξε με το χέρι το σουτ του Γκόγκιτς, πάνω στη γραμμή και -πέραν του πέναλτι- έπρεπε να αποβληθεί, ο Μερκ έδειξε… «παίζετε»! Κανείς δεν λέει ότι ο Ολυμπιακός θα έβαζε… τέσσερα στη Ρεάλ, αλλά με παίκτη παραπάνω και το σκορ στο 1-1, μπορεί να διεκδικούσε κάτι καλύτερο, από το τελικό 3-0 (66’ Μοριέντες, 82’ Ρομπέρτο Κάρλος).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Γκόγκιτς, Τζόρτζεβιτς, Αμπονσά (62’ Γιαννακόπουλος), Μαυρογενίδης (76’ Νινιάδης), Πασσαλής, Ζάχοβιτς, Ανατολάκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Πόρτο 1-0

Ο Ολυμπιακός κλείνει στις 3/11/1999 με νίκη τις υποχρεώσεις του στον πέμπτο όμιλο και στο Champions League της αγωνιστικής περιόδου εν γένει. Απέναντι στην Πόρτο, την τελευταία αγωνιστική, στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει τη δεύτερη νίκη του, με 1-0, χάρη σε ένα φάουλ του Στέλιου Γιαννακόπουλου, στο 56’. Μία… γλυκόπικρη γεύση, για τον Θρύλο, ο οποίος θα μπορούσε, με μία νίκη στην έδρα της Μόλντε (την οποία κρατούσε στα χέρια του κιόλας) και ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη Ρεάλ, να συνέχιζε στη διοργάνωση και να προχωρούσε, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη σεζόν. Ο Θρύλος ολοκλήρωσε τρίτος τον όμιλο, με 7 βαθμούς, αφήνοντας τέταρτη τη Μόλντε με 3. Η Πόρτο είχε 12 και η Ρεάλ 13, η οποία πέρασε ως πρώτη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης (46’ Γκόγκιτς), Γιαννακόπουλος, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Μαυρογενίδης, Πασσαλής, Οφορίκουε (46’ Καραπιάλης), Ζάχοβιτς, Άντζας (79’ Αμπονσά).

Διαβάστε επίσης

«Ταΐστε» τον… να τα βάζει!

«Ταΐστε» τον… να τα βάζει!

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί δείχνει, ήδη, μετά από ελάχιστα ματς, ότι πρόκειται για βαρβάτο σέντερ φορ, ικανός να σκοράρει με κάθε τρόπο!