Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το «ντέρμπι των αιωνίων»

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το «ντέρμπι των αιωνίων»
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019 - 13:32

Σε όλες τις χώρες του κόσμου η Αρχαία Ελλάδα κερδίζει τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων. Θεωρείται η κοιτίδα του πολιτισμού και η χώρα της Δημοκρατίας, και ονομάζεται «Η χώρα των θεών»! Η χώρα των αρχαίων θεών που ακόμη και σήμερα εμπνέουν συγγραφείς, ζωγράφους, σκηνοθέτες, δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών όπως το “God of War”, ακόμη και δημιουργούς παιχνιδιών καζίνο όπως το “Legends of Greece”. Η ελληνική μυθολογία είναι παρούσα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Είναι μία μυθολογία γεμάτη με ήρωες και καταπληκτικές ιστορίες. Όμως στην Ελλάδα οι μύθοι και οι ήρωες δεν σταμάτησαν στην αρχαιότητα, αλλά συνεχίζουν να δημιουργούνται και στη σημερινή εποχή. Ένα μέρος όπου μπορούν να δημιουργηθούν νέοι μύθοι και νέοι ήρωες; Σε ένα ντέρμπι των αιωνίων του ποδοσφαίρου, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Ανάμεσα στους δύο μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχει μία ιστορία γεμάτη αντιπαλότητα και μίσος πολλών δεκαετιών. Μία αντιπαλότητα δύο διαφορετικών "πόλεων", της Αθήνας και του Πειραιά, που μπορεί αρκετοί στο εξωτερικό να νομίζουν ότι είναι η ίδια πόλη, όμως είναι δύο ξεχωριστές περιοχές με διαφορετική νοοτροπία. Η κλήρωση έφερε αντιμέτωπες τις δύο ομάδες στις 21 Σεπτεμβρίου 2019 και με αυτή την ευκαιρία θα κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία ανάμεσα στους "ερυθρόλευκους" και το "τριφύλλι".

Η μεγάλη αντιπαλότητα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και σήμερα που το αγωνιστικό επιπεδο των δυο ομάδων απέχει αρκετά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η διακοπή του αγώνα στο ΟΑΚΑ τον Μάρτιο του 2019 μετά από 70 λεπτά, λόγω συγκρούσεων οπαδών του Παναθηναϊκού με αστυνομικούς εκτός του γηπέδου και τη ρίψη δακρυγόνων που λόγω του αέρα έφτασαν μέσα στο γήπεδο, κάνοντας την κατάσταση επικίνδυνη και αποπνικτική. Η FIFA κάνει συνεχείς συστάσεις για το θέμα της βίας στα ελληνικά γήπεδα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί ορισμένους "λίγο" πιο θερμόαιμους Έλληνες οπαδούς. Η τεταμένη ατμόσφαιρα φυσικά είναι και αυτή ένα στοιχείο αυτών των αγώνων και έτσι για πολλούς λάτρεις του ποδοσφαίρου το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός είναι ένα από τα 10 κορυφαία ντέρμπι στον κόσμο.

Κέντρισε ακόμη και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του BBC το 2014, όταν και το ονόμασαν «το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρώπης». Και δεν είχαν και άδικο. Έχουν υπάρξει παιχνίδια με αρκετά επεισόδια μεταξύ των οπαδών, ή που οπαδοί μπήκαν μέσα στο γήπεδο και συνεπλάκησαν με παίκτες και διαιτητές. Όπως είπε και ο πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Luke Steele στο συγκεκριμένο ρεπορταζ: «Το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία για τους Έλληνες οπαδούς».

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχει φυσικά σε όλα τα άλλα αθλήματα, αλλά τα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο είναι κάτι το ιδιαίτερο και κινούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω του πάθους, της έντασης και της όλης ατμόσφαιρας που δημιουργούν οι οπαδοί. Κάτι παρόμοιο με το περσινό ντέρμπι έγινε και το 2012, πάλι στο ΟΑΚΑ, όταν ο τότε διαιτητής Κάκος διέκοψε το παιχνίδι λόγω επεισοδίων με φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα που πετούσαν μέσα στο γήπεδο οπαδοί του Παναθηναϊκού τόσο κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, όσο και στο 83ο λεπτό όταν και έγινε η οριστική διακοπή. Τα βίντεο και οι εικόνες των επεισοδίων που έχουμε δει όλοι μας είναι αρκετές και άσχημες, οπότε δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται να τις αναπαράγουμε και σε αυτό το άρθρο.

Στα πρώτα χρόνια της ιστορίας των ομάδων, ο Παναθηναϊκός θεωρούνταν ως η ομάδα της μέσης και ανώτερης τάξης των Αθηνών, ενώ ο Ολυμπιακός ως η ομάδα της λαϊκής τάξης, όπως ήταν και ο κόσμος τότε στον Πειραιά. Τα χρόνια όμως από τότε άλλαξαν. Οι οπαδοί και των δύο ομάδων είναι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλά η έριδα καλά κρατεί.

Αν το δούμε καθαρά αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός, είναι φυσικά η κυρίαρχη ομάδα έχοντας 44 πρωταθλήματα έναντι 20 του Παναθηναϊκού. Τις τελευταίες 23 αγωνιστικές περιόδους, δηλαδή από την περίοδο 1996-97 έως το 2018-19 ο Ολυμπιακός πήρε 19 πρωταθλήματα και ο Παναθηναϊκός 2.

Ένας ακόμη Άγγλος παίκτης, πρώην του Ολυμπιακού, ο Matt Derbyshire δήλωσε στο BBC: «Την εβδομάδα του ντέρμπι μας πλησιάζουν όλοι και μας λένε πόσο σημαντικό είναι να κερδίσουμε ή τουλάχιστον να μη χάσουμε». Την ημέρα του αγώνα όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στους παίχτες, που κουβαλούν τις ελπίδες και την πίεση όλων των οπαδών για τη νίκη. Προσπαθούν κι αυτοί με τη σειρά τους να αποδείξουν ότι αξίζουν να βρίσκονται στην ομάδα και μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας.

Σίγουρα λοιπόν η δυναμική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί δίνει μία ξεχωριστή νότα στο ντέρμπι των αιωνίων. Όμως κάποιες καταστάσεις που ξεφεύγουν από τα όρια, καθώς και τα κρούσματα βίας, προκαλούν κατα καιρούς ανησυχία τόσο στους υπεύθυνους των ομάδων όσο και στους ίδιους τους παίκτες και τους φιλάθλους. Ας ελπίσουμε ο αγώνας του Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ θα κυλήσει ειρηνικά και θα ολοκληρωθεί ομαλά χωρίς αυτή τη φορά κάτι το μεμπτό. Οι αγώνες αυτοί είναι μια ευκαιρία για πολλούς παίκτες να αποδείξουν το τσαγανό τους και την πάστα από την οποία είναι φτιαγμένοι. Ας μην τους τη χαλάσουν κάποιοι θερμόαιμοι οπαδοί και ας κερδίσει φυσικά η ομάδα μας!

Διαβάστε επίσης