Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Έγραψε ιστορία με τη Λεβερκούζεν! (vids)

Έγραψε ιστορία με τη Λεβερκούζεν! (vids)
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019 - 13:09

Ο Θρύλος συνεχίζει το ταξίδι του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όπου συμμετείχε και τη σεζόν 2002-03. Το Champions League είχε, πλέον, γίνει δεύτερο σπίτι του Ολυμπιακού, ο οποίος βρισκόταν διαρκώς, ανάμεσα στους κορυφαίους, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Κατά την αγωνιστική περίοδο, την οποία θυμόμαστε σήμερα, ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, διαλύοντας, στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, την Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό του Champions League, όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης!

Στον έκτο όμιλο, απέναντι σε Μάντσεστερ και Μακάμπι Χάιφα, ο Θρύλος δεν κατάφερε, συνολικά, να σταθεί στο ύψος του, όμως η εξάρα επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο συγκλόνισε την ποδοσφαιρική Ευρώπη και έδειξε ότι ο Θρύλος είναι ικανός για σπουδαία πράγματα! Φεύγοντας από το ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός είχε μετακομίσει (στο μεταξύ) στη Ριζούπολη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Μπάγερ Λεβερκούζεν 6-2

Τι μαγική βραδιά. Τι υπέροχος Θρύλος. Τι Ολυμπιακή μαγεία… Στις 18/9/2002 ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία. Υποδέχθηκε στη Ριζούπολη την φιναλίστ της προηγούμενης περιόδου, Λεβερκούζεν και την… σκόρπισε! Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, στο 22’ μετά από σουτ του Σνάιντερ, ο Θρύλος γύρισε το ματς ανάποδα… Για τα καλά! Ισοφάρισε με αυτογκόλ του Κλάινε στο 27’ και στο 38’ ο Γιαννακόπουλος έδωσε το προβάδισμα στους Πειραιώτες! Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε… Στο 44’, στο 64’ και στο 73’ ανέλαβε δράση το Τζόλε, κάνοντας το σκορ… 5-1! Παραλήρημα στις εξέδρες, ο κόσμος είχε… μεθύσει, από αυτό τον Ολυμπιακό, τον οποίο έβλεπε σαν σε… παραμύθι μπροστά του! Ο Σνάιντερ απάντησε και μείωσε σε 5-2 στο 78’, με πέναλτι, όμως ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη… Ο Περ Ζέτερμπεργκ έκανε στο 87’ το 6-2, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο και στέλνοντας τους οπαδούς του Ολυμπιακού στον… έκτο ουρανό! Θρύλος, μαγεία…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος (83’ Οφορίκουε), Καρεμπέ, Τζιοβάνι (86’ Αλεξανδρής), Τζόρτζεβιτς (90’ Ντρασένα), Ζε Ελίας, Άντζας, Ζέτερμπεργκ, Ανατολάκης.

Μακάμπι Χάιφα - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-0

Η αρχή ήταν ιδανική. Μετά το 6-2, απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και με τη Μπακάμπι Χάιφα. Ο Θρύλος ταξίδεψε στο ΓΣΠ της Λευκωσίας (εκεί έγινε το ματς) και υπέστη οδυνηρή ήττα, από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έπιασαν τον Θρύλο στον… ύπνο. Μετά την τρομερή νίκη της πρώτης αγωνιστικής, άπαντες περίμεναν ότι ο Ολυμπιακός θα έδινε συνέχεια, απέναντι σε έναν πολύ υποδεέστερο, των Γερμανών, αντίπαλο. Ο Γιακούμπου Αγιεγκμπένι, όμως, με χατ τρικ, στο 27’, στο 60’ και στο 86’, έβαλε τέλος στα όνειρα του Θρύλου για το «2 στα 2» στον όμιλο…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος (80’ Οφορίκουε), Καρεμπέ, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας (55’ Αλεξανδρής), Άντζας, Ζέτερμπεργκ (71’ Νινιάδης), Ανατολάκης.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-0

Στην τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, το πράγμα δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο, για τον Ολυμπιακό… Οι Πειραιώτες ταξίδεψαν στο Μάντσεστερ, όπου και έπρεπε να τεθούν απέναντι στο μεγαθήριο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μετά το… στραπάτσο και την ήττα από τη Μακάμπι Χάιφα, στη δεύτερη αγωνιστική, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο, για τον Ολυμπιακό, να ανακάμψει, απέναντι στη Γιουνάιτεντ, μέσα στο θέατρο των ονείρων. Πράγματι, ο Θρύλος υπέστη βαριά ήττα, ενώ ολοκλήρωσε το ματς και με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Ζε Ελίας. Γκιγκς (19’, 66’), Βερόν (26’) και Σόλσκιερ (77’) υπέγραψαν την ήττα του Θρύλου με 4-0.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Βενετίδης, Αμανατίδης (73’ Πατσατζόγλου), Γιαννακόπουλος (46’ Ντρασένα), Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας, Οφορίκουε (59’ Αλεξανδρής), Άντζας, Ζέτερμπεργκ, Ανατολάκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

Οι ελπίδες του Ολυμπιακού, για να γυρίσει την κατάσταση και να πλησιάσει προς την πρόκριση, στην επόμενη φάση του Champions League, έσβησαν στην τέταρτη αγωνιστική και στο ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη Ριζούπολη. Ο Ολυμπιακός το πάλεψε, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 (Μπλαν στο 21’ και Βερόν στο 59’) και κατάφερε να απαντήσει με δύο γκολ και να φέρει το ματς στα ίσια, στο 70’ με τον Χούτο και στο 74’ με τον Τζόρτζεβιτς. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο, αποδείχθηκε σκληρό καρύδι, όπως αναμενόταν και κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Θρύλου και να του επιβληθεί, χάρη σε γκολ του Σκόουλς στο 84’, με το οποίο έκανε το τελικό 2-3.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Κόλλιας): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Χούτος (24’ Τζιοβάνι), Τζόρτζεβιτς, Μαυρογενίδης, Ντρασένα, Άντζας (63’ Οφορίκουε), Ανατολάκης (46’ Ζέτερμπεργκ).

Μπάγερ Λεβερκούζεν - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0

Δυσκολεύοντας, αρχικά απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την θέση του, σε ό,τι αφορά την πρόκριση στο Champions League, ο Ολυμπιακός έβαλε στον εαυτό του… ακόμη πιο δύσκολα, χάνοντας στη Γερμανία, από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στις 29/10/2002, ο Θρύλος αντιμετώπισε στην έδρα της την φιναλίστ του Champions League, την περασμένη αγωνιστική περίοδο, χάνοντας με 2-0 και ουσιαστικά δυσκολεύοντας τα πράγματα, ακόμη και για πρόκριση στο UEFA. Ο Ζουάν στο 14’ έκανε το 1-0 και αν και ο Ολυμπιακός το πάλεψε, στο υπόλοιπο του ματς, για να το γυρίσει, ήρθε το πέναλτι του Σνάιντερ στο 90’, για το τελικό 2-0 και την… σφραγίδα στη νίκη της Μπάγερ Λεβερκούζεν, επί του Θρύλου…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Κόλλιας): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Χούτος (24’ Τζιοβάνι), Τζόρτζεβιτς, Μαυρογενίδης, Ντρασένα, Άντζας (63’ Οφορίκουε), Ανατολάκης (46’ Ζέτερμπεργκ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Μακάμπι Χάιφα 3-3

Ο Θρύλος μπήκε στον όμιλο του Champions League, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, νικώντας με 6-2 τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, την πρώτη αγωνιστική… Ωστόσο, μέχρι το τέλος της φάσης των ομίλων, χάλασε την εικόνα του και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 4 βαθμούς, μένοντας τέταρτος και δίχως να καταφέρει να προκριθεί, ούτε στο UEFA. Μάλιστα, στο τελευταίο του ματς στον όμιλο, στο οποίο είχε την ευκαιρία να βάλει από κάτω τη Μακάμπι Χάιφα και να περάσει τρίτος, έφερε ισοπαλία 3-3… Το ματς έγινε στις 13/11/2002 και ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει 2-0, με γκολ των Μπαντίρ (9’) και Αγιεγκμπένι (10’). Ο Αλεξανδρής μείωσε στο 37’, αλλά ο Κάταν έκανε το 3-1 στο 41’. Ο Θρύλος δεν το έβαλε κάτω και έσωσε, έστω την τιμή, βάζοντας δύο γκολ και φέρνοντας το ματς στο 3-3, με τους Νινιάδη (51’) και Άντζα (79’). Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σρέτσκο Κάτανετς): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Τζιοβάνι (71’ Οφορίκουε), Τζόρτζεβιτς, Ντρασένα, Άντζας, Ζέτερμπεργκ (46’ Νινιάδης), Αλεξανδρής.

Διαβάστε επίσης