Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Θρύλος από ατσάλι, αλύγιστος στην πρεμιέρα!

Θρύλος από ατσάλι, αλύγιστος στην πρεμιέρα!
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 - 21:52

Ο Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν… λυγίζει έτσι εύκολα! Δεν υποκύπτει και δεν το βάζει κάτω! Αυτό που έκανε, το βράδυ της Τετάρτης, στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Champions League, μαρτυρά, με τον καλύτερο τρόπο το τι εστί αυτή η ομάδα. Το πόσο μεγάλη είναι και συνεχίζει να γίνεται, ακόμη περισσότερο, χρόνο με τον χρόνο, ματς με το ματς! Γύρισε το ματς, από το 2-0, απέναντι στην σπουδαία Τότεναμ, φιναλίστ του περσινού Champions League και πήρε ισοπαλία… χρυσάφι! Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι μία ομάδα, η οποία πάντοτε στοχεύει στη νίκη, αλλά επιστρέφοντας από το 2-0 και μην επιτρέποντας στην Τότεναμ να φύγει νικήτρια, από το Καραϊσκάκη, έδειξε το μέταλλο της μεγάλης ομάδα, το οποίο τον χαρακτηρίζει, από την πρώτη ημέρα που γεννήθηκε! Ποντένσε και Βαλμπουενά τα γκολ για τον Ολυμπιακό, Κέιν και Μόουρα για την Τότεναμ. Από ένα πέναλτι εκτέλεσαν οι δύο ομάδες.

Οι ενδεκάδες και το πρώτο τέταρτο

Ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι «τράβηξαν» το κουπί στα προκριματικά, για την ενδεκάδα. Ο Σα ήταν στο τέρμα. Στην άμυνα, από τα δεξιά προς τα αριστερά, ήταν οι Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά και Τσιμίκας. Ο Μπουχαλάκης με τον Γκιλιέρμε ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, ενώ μπροστά τους, σε ελεύθερο ρόλο, έπαιζε ο Βαλμπουενά. Ο Ποντένσε άρχισε αριστερά, δεξιά ήταν ο Μασούρας και στην κορυφή άρχισε ο Γκερέρο.

Η Τότεναμ, από την άλλη, παρατάχθηκε με τον Γιορίς στο τέρμα, τους Αντερβάιρελντ, Σάντσεζ, Φερτόνχεν και Ντέιβις στην άμυνα, τους Εντομπελέ και Γουίνκς στα χαφ και τους Μόουρα, Άλι και Έρικσεν, πίσω από τον Χάρι Κέιν. Σπουδαία ομάδα, με τρομερούς παίκτες…

Το ματς άρχισε και από το πρώτο σφύριγμα θύμισε αγώνα προκριματικών! Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά, με ενέργεια, αλλά όχι δίχως λογική, στο παιχνίδι του. Η Τότεναμ προσπάθησε να ισορροπήσει, αλλά ο Ολυμπιακός διατήρησε ελαφρά υπεροχή. Έχασε, μάλιστα, μια καλή ευκαιρία, με ένα σουτ του Ποντένσε, στο 6’, το οποίο μπλόκαρε ο Γιορίς. Ακολούθησε ακόμη μία, καλή προσπάθεια, από τον Πορτογάλο, αλλά δεν έκανε την καλύτερη επιλογή και έτσι η ευκαιρία χάθηκε… Ο Γκιλιέρμε είδε κάρτα νωρίς στο ματς, στο 14’, για ένα μαρκάρισμα στο κέντρο και θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικός, για τη συνέχεια. Γεγονός, το οποίο θα δυσκόλευε το έργο του.

Πρώτη τρομερή ευκαιρία, αλλά… και σοκ!

Ο Ολυμπιακός άγγιξε το γκολ, εις διπλούν, στο 18’! Ο Τσιμίκας έκανε προσπάθεια από αριστερά, γύρισμα στον Ποντένσε, ο οποίος έστρωσε στον Γκερέρο. Εκείνος σούταρε και η μπάλα προσέκρουσε στο δοκάρι του Γιορίς! Στην εξέλιξη της φάσης ο Γκιλιέρμε σούταρε και η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

Την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να ανεβάζει ρυθμό, ήρθε το σοκ. Ο Γιασίν Μεριά υπέπεσε σε παράβαση, μέσα στην περιοχή, ανατρέποντας τον Χάρι Κέιν και ο διαιτητής Τζιανλούκα Ρόκι, έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Κέιν ανέλαβε την εκτέλεσε της εσχάτης των ποινών και ευστόχησε, βάζοντας δύσκολα στον Ολυμπιακό, για τη συνέχεια του ματς.

Μάλιστα, δεν πρόλαβε να περάσει ένα πεντάλεπτο και η Τότεναμ έριξε τον Θρύλο στα… σχοινιά. Με τον Λούκας Μόουρα, ο οποίος τόσες μέρες… αποθέωνε τον Ολυμπιακό και το Καραϊσκάκη, έφτασε σε ένα δεύτερο γκολ, έπειτα από απώλεια της μπάλας από τον Ποντένσε, στη μεσαία γραμμή. Στο 30’ ο Θρύλος βρέθηκε να κυνηγά σκορ 2-0 και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, η ομάδα δεν έπαιζε… παράλογα. Το σκορ δεν έλεγε απολύτως την αλήθεια, του ματς, όμως μετά το 2-0, ο Θρύλος έδειχνε, λιγάκι αποδιοργανωμένος. Ήθελε να βρει, ξανά τα πατήματά του. Ο Μασούρας έκανε δύο προσπάθειες, στο 33’ και στο 38’, αλλά δεν βρήκε στόχο. Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να επανέλθει στην κανονικότητα του παιχνιδιού του. Να αναπτυχθεί από τα άκρα και να βγάλει φάσεις, για να φτάσει σε ένα γκολ και να ξαναμπεί στο ματς.

Μίλησε ο Ποντένσε!

Το πρώτο μέρος πλησίαζε προς το τέλος του, όμως ο Θρύλος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο Ντανιέλ Ποντένσε έδωσε μία ηχηρή απάντηση, σε μία τρομερή αντεπίθεση, στο 44’ και με κοντινό σουτ, μετά από «ένα-δύο» με τον Βαλμπουενά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έβαλε… φωτιά στο Καραϊσκάκη! Τρομερή γκολάρα, από τον Πορτογάλο, ο οποίος μπορεί μέχρι εκείνο το σημείο να μην είχε καταφέρει να αποδώσει, βάσει των στάνταρ, τα οποία όλοι γνωρίζουμε, αλλά το έκανε και πάλι το… θαύμα του! Έβαλε τον Ολυμπιακό ξανά στο παιχνίδι. Δύο λεπτά μετά, ο Ρόκι έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια και το 2-1, όπως είχε διαμορφωθεί σε εκείνο το σημείο, επέτρεπε στον Ολυμπιακό να βγει στην επανάληψη, με καλύτερη ψυχολογία.

Δίχως αλλαγή και άμεση ισοφάριση!

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, για το δεύτερο ημίχρονο, με τους ίδιους έντεκα, με τους οποίους τελείωσε το πρώτο. Η ομάδα του Μαρτίνς δεν άλλαξε το πλάνο της και προσπάθησε να κοντρολάρει το ματς, για να επιτεθεί με κάθε ευκαιρία, η οποία της δινόταν. Η Τότεναμ είχε το σκορ υπέρ της και περίμενε. Σωστό οφσάιντ του Ντέλε Άλι, απέτρεψε το 3-1, το οποίο έκανε ο Άγγλος.

Ο Ολυμπιακός βγήκε με λογική και ηρεμία στην επίθεση και λίγο μετά το 50’ ανταμείφθηκε! Σε επίθεση διαρκείας, ο Φερντόνχεν ανέτρεψε τον Βαλμπουενά, μέσα στην περιοχή και ο Ρόκι έδειξε την άσπρη βούλα, ισοφαρίζοντας τα πέναλτι! Ο ίδιος ο Βαλμπουενά ανέλαβε την εκτέλεση, στο 54’ και δεν… λάθεψε! Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει, με δύο γκολ, στο τέλος του πρώτου μέρους και στην αρχή του δευτέρου, να ισοφαρίσει! Είχε, πλέον, μπροστά του, 35 λεπτά, για να γυρίσει το ματς ανάποδα και να φύγει νικητής!

Ο Μαρτίνς σήκωσε Μπενζιά, Καμαρά και Ραντζέλοβιτς, την ώρα που ο κόσμος ξεσπούσε, στις εξέδρες, σε ιαχές θριάμβου. Το ματς είχε ακόμη δρόμο και ο Ολυμπιακός όφειλε να μείνει συγκεντρωμένος, για να φτάσει στον στόχο του και να κάνει το… απίστευτο! Είχε, ήδη, κάνει πολλά, επανερχόμενος από το 2-0 εις βάρος του και δείχνοντας τρομερή αντοχή και σθένος.

Άρχισαν να… μιλούν οι πάγκοι

Η Τότεναμ έκανε την πρώτη αλλαγή της στο 62’, με τον Σισοκό να μπαίνει στο κέντρο, αντί του Εντομπελέ. Η Τότεναμ απείλησε στο 65’ με τον Ντέλ Άλι, αλλά ο Σα είπε όχι, στο σουτ του Άγγλου. Ο Μαρτίνς απάντησε, με αλλαγή, λίγο μετά το 65’. Ο Γιασίν Μπενζιά ετοιμάστηκε να περάσει στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ματιέ Βαλμπουενά αποχώρησε, καταχειροκροτούμενος, από το γήπεδο, ανταποδίδοντας και ο Μπενζιά μπήκε στην θέση του. Πέρασε στον άξονα, φτιάχνοντας τριάδα με Μπουχαλάκη και Γκιλιέρμε. Ο Ποκετίνο απάντησε με Σον, αντί Ντέλε Άλι, στο 73’. Μία κίνηση, η οποία έδειχνε ότι ο τεχνικός της Τότεναμ ήθελε τη νίκη. Ο Μαρτίνς σήκωσε και τον Ελ Αραμπί, για προθέρμανση.

Σταδιακά η Τότεναμ άρχισε να πιέζει περισσότερο και ο Ολυμπιακός προσπάθησε να παίξει έξυπνα. Ο Μπενζιά βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στο 75’, αλλά το σουτ του ήταν άστοχο. Ο Ποκετίνο ολοκλήρωσε τις αλλαγές του, στο 76’, με τον Λαμέλα να μπαίνει στο γήπεδο, αντί του… ΓΑΥΡΟΥ Λούκας Μόουρα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς κάλεσε κοντά του τον Λαζάρ Ραντζέλοβιτς και τον έριξε στο ματς, στο 78’, αντί του Μασούρα. Και ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε να «χτυπήσει» το ματς, με τον Σέρβο. Ο Ραντζέλοβιτς πέρασε δεξιά, αριστερά πήγε ο Ποντένσε.

Τελευταίο δεκάλεπτο

Οι Άγγλοι αύξησαν, στο τελευταίο δεκάλεπτο, ακόμη περισσότερο την πίεσή τους! Ο Ολυμπιακός, όμως, έδειχνε τρομερό σθένος, στην άμυνα και με Σεμέδο, Σα, Τσιμίκα, να καθαρίζουν τρομερά δύσκολες καταστάσεις, άντεχε! Και έψαχνε μία επίθεση, που θα του έδινε μία… τρομερή νίκη. Και το 2-2 ήταν, σαφώς, ένα σούπερ αποτέλεσμα, απέναντι στην περσινή φιναλίστ του Champions League, ωστόσο, ο Ολυμπιακός έψαχνε το… κάτι παραπάνω! Ο Πέδρο Μαρτίνς σήκωσε τον Ελ Αραμπί και τον φώναξε κοντά του, για να τον ρίξει στο ματς. Ήθελε φρεσκάδα, πίεση ψηλά, αλλά και μία… ενέργεια, που μπορεί να έδινε τη νίκη! Ο Γκερέρο αποχώρησε στο 89’ και πέρασε ο Μαροκινός.

Πάμε για άλλα

Στις καθυστερήσεις οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο Ολυμπιακός βγήκε μπροστά, για να σκοράρει! Πίεσε, κέρδισε κόρνερ και παραλίγο να ολοκληρώσει το θαύμα του. Δεν τα κατάφερε και έτσι κρατά την σπουδαία, αντρίκια επαναφορά του στον αγώνα, αλλά και το γεγονός ότι δεν το έβαλε κάτω, όταν είδα τα… σκούρα. Με αυτό τον τρόπο, ο Ολυμπιακός έχει ακόμη πολλά να κάνει, στον όμιλο… Πάμε για άλλα, με δύναμη και Ολυμπιακό σθένος!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Σεμέδο, Μεριά, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά (69’ Μπενζιά), Ποντένσε, Μασούρας (78’ Ραντζέλοβιτς), Γκερέρο (89’ Ελ Αραμπί).

Τότεναμ (Μαουρίτσιο Ποκετίνο): Γιορίς, Αλντερβάιρελντ, Σάντσεζ, Φερντόνχεν, Ντέιβις, Εντομπελέ (62’ Σισοκό), Γουίνκς, Μόουρα (76’ Λαμέλα), Ντέλε Άλι (73’ Σον), Έρικσεν, Κέιν.

Διαβάστε επίσης

Αυτός είναι ο Θρύλος!

Αυτός είναι ο Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός δεν τα παράτησε κόντρα στην πανίσχυρη Τότεναμ, παρά το γεγονός ότι έχανε με 2-0, πανηγυρίζοντας μία σπουδαία ισοπαλία (2-2) ενόψει και της συνέχειας του ομίλου.

«Κάναμε καλή δουλειά»

«Κάναμε καλή δουλειά»

Ικανοποιημένος έμεινε ο Ρούμπεν Σεμέδο από την εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στην Τότεναμ.

«Κάτι μαγικό…» (pic)

«Κάτι μαγικό…» (pic)

Το μήνυμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά το γκολ του Ματιέ Βαλμπουενά, με το οποίο ο Θρύλος έφερε το ματς ξανά στην ισοπαλία (2-2).

Αποθέωση για Βαλμπουενά!

Αποθέωση για Βαλμπουενά!

Ο κόσμος του Ολυμπιακού καταχειροκρότησε τον Γάλλο άσο, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, αναγνωρίζοντας την τεράστια συνεισφορά του και στο ματς με την Τότεναμ…