Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Θέλω τίτλους με τον Ολυμπιακό»

«Θέλω τίτλους με τον Ολυμπιακό»
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 - 11:13

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε σε ιστοσελίδα της πατρίδας του ο Ματιέ Βαλμπουενά, στην οποία υπογράμμισε τη δίψα του για να κατακτήσει τίτλους με τον Ολυμπιακό και να προσθέσει στο παλμαρέ του και άλλες διακρίσεις. Παράλληλα, μίλησε για πάρα πολλά ζητήματα, εξαίροντας, μεταξύ αυτών, την παρουσία του στον Πειραιά και τον Θρύλο.

Αναλυτικά μίλησε:

Για το ξεκίνημα της σεζόν: «Είναι εξαιρετικό. Είχαμε πολλά ματς στα προκριματικά και πετύχαμε τον στόχο της πρόκρισης στους ομίλους. Είχαμε μια ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό και την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά γενικά αρχίσαμε πολύ καλά τη σεζόν».

Για το γεγονός ότι έμεινε στον πάγκο στο Βελιγράδι: «Είχα μείνει εκτός στο ματς που είχε προηγηθεί, με την Λαμία, λόγω μιας ενόχλησης στον προσαγωγό και ο κόουτς δεν ήθελε να ρισκάρει, ήθελε να με προστατεύσει. Ήταν επιλογή του περισσότερο αυτό, παρά μία απόφαση τακτικής».

Για την άποψή του για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν είναι εύκολο. Όπως και στην Τουρκία, δεν είναι εύκολο να παίζεις σε αυτές τις χώρες. Τον Ολυμπιακό τον περιμένουν παντού σε όλη την Ελλάδα και είναι δύσκολο να παίζεις σε μικρά γήπεδα. Υπάρχουν ντέρμπι με ένταση και δεν έχουμε παίξει ακόμη με τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ. Είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα που θα πρέπει να είσαι πάντα προσεκτικός. Ακόμη και στην έδρα μας, αν δεν σκοράρουμε γρήγορα, δεν είσαι ασφαλής και μπορείς να ισοφαριστείς. Θα πρέπει να είσαι σοβαρός πάντα».

Για την ατομική του παρουσία: «Είναι ωραία, έχω προσαρμοστεί καλά. Εδώ είναι όλα ευρωπαϊκά, μεσογειακά και μου θυμίζει τη Μασσαλία. Ήξερα πού θα έρθω, ήμουν σε επαφή με τον Ζοσέ Ανιγκό από τον Οκτώβριο του 2018. Όσα μου είπε ταίριαζαν με την προσωπικότητά μου και όσα ήθελα σε αυτή την ηλικία: να απολαύσω το ποδόσφαιρο έχοντας φιλοδοξίες και βραχυπρόθεσμους στόχους. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία στην ηλικία μου, από άποψη ποιότητας υποδομών και συνθήκες ζωής. Όλα ήταν όπως έπρεπε για να υπογράψω».

Για το πάθος που υπάρχει στις ομάδες που παίζει: «Είναι ένα κίνητρο σε όλη την καριέρα μου, γιατί έχω πάθος με το ποδόσφαιρο και τα μεγάλα ματς. Γι’ αυτό και ανέλαβα αυτή την πρόκληση και πήγα στον Ολυμπιακό και τα πράγματα πάνε καλά. Με βοήθησαν ο Μοντέστο και ο Καρεμπέ, που είναι συμπατριώτες μου και βρίσκονται στην ομάδα. Και από στατιστικής άποψης τα πάω καλά, έχω οκτώ ασίστ και τέσσερα γκολ σε δώδεκα ματς».

Για το αν διάγει δεύτερη νεότητα: «Ναι, νομίζω πως μετά την πρώτη μου σεζόν είναι η καλύτερη. Έχει ενδιαφέρον, υπάρχουν μεγάλες φιλοδοξίες στην ομάδα. Γι’ αυτό ήρθα εδώ, νιώθω καλά στα πόδια μου, νιώθω καλά με τον εαυτό μου και αισθάνομαι σαν να περνάω μια δεύτερη ζωή».

Για το ότι χρησιμοποιείται ως 10άρι: «Έπαιζα στη Λιόν και τη Φενέρμπαχτσε κυρίως αριστερά, αλλά μετά τον τραυματισμό του Φορτούνη πέρασα σε ρόλο δεκαριού. Είναι μια θέση που είχα καιρό να αγωνιστώ, αλλά μου αρέσει. Έπρεπε να βρω αυτοματισμούς που δεν είναι οι ίδιοι όπως όταν παίζεις στα άκρα. Όμως τους βρήκα και μου αρέσει γιατί βρίσκομαι πιο κοντά στην περιοχή και στο γκολ».

Για τη σχέση του με τους φιλάθλους: «Με υποδέχτηκε πολύς κόσμος όταν ήρθε, ήταν χαρούμενοι, αλλά πάντα θα πρέπει να δείχνεις την αξία σου στο γήπεδο για να αποδείξεις ότι μπορούν να σε εμπιστευτούν κι όχι να τους απογοητεύσεις. Η σχέση μου με τον κόσμο είναι πολύ καλή, δείχνω στο γήπεδο πως μπορώ να βοηθήσω με την ποιότητα, την ωριμότητα και την εμπειρία μου. Όταν γίνομαι αλλαγή με χειροκροτούν θερμά κι αυτό μου δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο. Θέλω να με αγαπούν οι φίλαθλοι και να νιώθω σημαντικός».

Για τους ανθρώπους που τον αμφισβήτησαν: «Πάντα στην καριέρα μου είχα να αντιμετωπίσω τέτοιες καταστάσεις, στην Μαρσέιγ, στην εθνική ομάδα, παντού. Όμως όλες αυτές τις καταστάσεις τις ξεπέρασα και είμαι περήφανος, είναι μια νίκη για μένα. Ξέρω πως με αμφισβήτησαν πολλοί, πως κάποιοι περίμεναν να αποσυρθώ στα 35, αλλά εμένα μου αρέσει να τους διαψεύδω. Όσο τα ακούω αυτά νευριάζω. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν σήμερα, αλλά μου αρέσει να το κάνω όταν ακούω να με αμφισβητούν».

Για το αν έχει αντιμετωπιστεί άσχημα από τα ΜΜΕ: «Όχι, έχει συμβεί να μην είμαι χαρούμενος με τον τρόπο που με αντιμετωπίζουν, αλλά δεν έπεσα από τα σύννεφα. Ξέρω πως ο κόσμος αυτός είναι σκληρός, ξέρω πως δεν είχα την στήριξη που έπρεπε και άξιζα. Κάποιες φορές με έχουν λοιδορήσει για το τίποτα, αλλά έτσι συμβαίνει. Έχω εκπροσωπήσει την εθνική Γαλλίας με περηφάνια, αλλά το ξεχνάνε αυτό. Θυμόμαστε μόνο πράγματα που είναι εκτός ποδοσφαίρου και είναι ντροπή. Γι’ αυτό ήθελα να φύγω από την Γαλλία, γιατί στο εξωτερικό με σέβονται περισσότερο. Μου μιλούν μόνο για ό,τι βλέπουν από μένα ως ποδοσφαιριστή. Στη Φενέρμπαχτσε είχα αγάπη και σεβασμό, το ίδιο και στον Ολυμπιακό. Στη Γαλλία έχεις μια εικόνα από την οποία είναι δύσκολο να απαλλαγείς και εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και όχι στις καλές στιγμές στην καριέρα σου. Είμαι περήφανος που είμαι Γάλλος, αυτό δεν αλλάζει».

Για τα όσα γράφονταν για εκείνον στη Γαλλία: «Όσα περισσότερα γράφουν για σένα, τόσο πιο σημαντικός είσαι. Εμένα λόγω του μικρού ύψους μου από την αρχή της καριέρας μου ποτέ δεν με έπαιρναν στα σοβαρά. Όμως όλα αυτά με έκαναν πιο δυνατό σαν χαρακτήρα. Από την εποχή που ήμουν στην Μαρσέιγ θωρακίστηκα. Στην αρχή ήταν δύσκολα, αλλά σκλήρυνε ο χαρακτήρας μου. Πάντα πίεζα τα όριά μου και κάθε φορά τα κατάφερνα. Για μένα αυτές είναι οι μεγαλύτερες νίκες. Κατάφερα να πετύχω όπου έπαιξα και είμαι περήφανος γι’ αυτό».

Για το κρεμασμένο ομοίωμά του στο Βελοντρόμ από οπαδούς της Μαρσέιγ: «Με πλήρωσε που πρόσφερα τόσα πολλά και με αντιμετώπισαν έτσι, αλλά πιστέψτε με, είναι μόνο μια μικρή μερίδα. Ζω στη Μασσαλία και ποτέ κάποιος δεν με έβρισε στον δρόμο. Όλοι μου λένε ‘ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στην Μαρσέιγ, πρέπει να επιστρέψεις’. Μου λένε μόνο καλά λόγια και πως σημάδεψα την ιστορία της Μαρσέιγ. Αυτό το ομοίωμα δείχνει ότι με αγαπούσαν κι εκείνοι. Υπήρχε κάτι παραπάνω από αγάπη από την πλευρά τους, αλλιώς δεν θα ενεργούσαν έτσι».

Για το sex-tape που τερμάτισε την καριέρα του στην εθνική Γαλλίας: «Θα ήθελα να είχα σταματήσει υπό άλλες συνθήκες από την εθνική και να είχα επιλέξει εγώ να αποχωρήσω. Θα ήμουν τουλάχιστον στο Euro 2016, αλλά δεν πήγα για λόγους μη αγωνιστικούς. Δεν ήθελαν να με προστατέψουν και βρέθηκα χαμένος και θύμα σε όλα τα επίπεδα. Μετά μου είπαν πως έγινε ανανέωση στην ομάδα κλπ. Κανένα πρόβλημα. Όμως θεωρώ πως δεν άξιζα τέτοια συμπεριφορά. Σήμερα πλέον δεν είμαι ακόμη νευριασμένος. Το έχω ξεπεράσει. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ ήταν σημαντικός για μένα, τόσο στην Μαρσέιγ όσο και στην εθνική και πάντα θα του είμαι ευγνώμων. Δεν έχω κοντή μνήμη. Με πήρε πριν το Euro και μου είπε πως δεν θα με πάρει και του ευχήθηκα καλή τύχη».

Για το όσα χρόνια θα παίζει ακόμη: «Όσο καιρό ακόμη μπορώ και θα το ευχαριστιέμαι. Ίσως 2-3 χρόνια ακόμη. Όταν με βλέπεις στο γήπεδο, δεν καταλαβαίνεις πως είμαι 35. Νιώθω καλά σωματικά και το πιο σημαντικό είναι πως το χαίρομαι ακόμη. Όταν φτάνεις σε αυτή την ηλικία, πολλοί νιώθουν κουρασμένοι, αλλά όχι εγώ. Το πιο δύσκολο είναι όταν θα πρέπει να σταματήσεις. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Είναι και η ομορφιά του ποδοσφαίρου, που δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει. Ήρθα εδώ για ένα πρότζεκτ και θέλω να δούμε τη συνέχεια. Θα το δούμε μαζί με την ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι να πάρουμε τίτλους. Όλοι το θέλουν στην ομάδα».

Για το τι κάνει έξω από το γήπεδο: «Περνάω χρόνο με την κόρη μου, όποτε μπορεί να έρθει εδώ, κάθε δύο εβδομάδες. Πηγαίνω και στην παραλία, γιατί εδώ ακόμη και τον Οκτώβριο μπορείς να πας για μπάνιο».

Για το μέλλον του μετά το ποδόσφαιρο: «Το σκέφτομαι και θέλω να μείνω κοντά στο ποδόσφαιρο. Είναι η ζωή μου. Θα είναι ένα νέο κεφάλαιο, αλλά θα μείνω στο άθλημα. Ίσως να βοηθήσω κάποια ομάδα ως σκάουτ ή αθλητικός διευθυντής με την γνώση μου για το ποδόσφαιρο».

Για την εικόνα που θα ήθελε να αφήσει στο ποδόσφαιρο: «Μισώ την αδικία και ο κόσμος αυτός είναι σκληρός. Ποτέ δεν κορόιδεψα στις ομάδες που ήμουν, όλες ήταν πολύ χαρούμενες για τη συνεργασία μας και θέλω αυτό να συνεχιστεί. Η πορεία μου ήταν πολύ όμορφη, σε συλλογικό επίπεδο ή με την εθνική ομάδα. Φυσικά θα ήθελα να έχω έναν τίτλο με τη Γαλλία, με τη Λιόν και τη Φενέρμπαχτσε. Δεν τα κατάφερα, αλλά έδωσα τα πάντα. Θέλω να κερδίσω τίτλους με τον Ολυμπιακό, έχω ακόμη πολλούς στόχους, δεν έχω τελειώσει».

Διαβάστε επίσης

Όποιους θέλει, τους κρατάει…

Όποιους θέλει, τους κρατάει…

Κυριολεκτικά, όμως, όχι στα… λόγια. Ο Ολυμπιακός κρατάει κοντά του και τιμά τους παίκτες του, ή τους… χτίζει την καριέρα και τους ανεβάζει επίπεδο.