Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πάτησε την ΑΕΚ, κόντρα στις διαιτητικές… εφευρέσεις!

Πάτησε την ΑΕΚ, κόντρα στις διαιτητικές… εφευρέσεις!
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 - 21:43

Δεν τον σταματούν ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ αυτό τον Ολυμπιακό! Δίχως να πιάσει το τοπ της απόδοσής του, ο Θρύλος ήταν δέκα κλάσεις πάνω από την ΑΕΚ, την κέρδισε 2-0 (Σεμέδο 9’ και Καμαρά 77’) δίχως να φορτσάρει και πολύ, αλλά με σωστό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο. Αν και κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 πριν το ημίχρονο, ο διαιτητής Σόουζα έφερε την φάση του δεύτερου γκολ… μισή ώρα πίσω (τρόπος του λέγειν) για να… ανακαλύψει χέρι του Γκιλιέρμε και να ακυρώσει το υπέροχο «έργο» που έφτιαξε ο Ελ Αραμπί, σε Τσιντώτα και Βράνιες!

Ο Ολυμπιακός δεν πτοήθηκε ούτε από αυτού, ούτε και από την… χειρουργική διαιτησία των πολλών φάουλ, εις βάρος των γηπεδούχων, που έμεναν ατιμώρητα, όπως και οι κάρτες, σε σκληρά μαρκαρίσματα, των παικτών της ΑΕΚ, οι οποίες έμεναν στο… τσεπάκι!

Πέρα και πάνω από όλα αυτά, ο Ολυμπιακός έκανε το παιχνίδι του, κράτησε ψηλά τον ρυθμό του και, όντας -φυσικά- καλύτερη ομάδα, επικράτησε σχετικά άνετα και δίχως να… κοπιάσει ιδιαίτερα. Άλλωστε η διαφορά επιπέδου, από την περασμένη Τρίτη, στο ντέρμπι της Κυριακής, ήταν… τεράστια.

Η ενδεκάδα

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-3-3. Ο Σα ήταν, εκ νέου, στο τέρμα. Στην άμυνα, ο Ομάρ ήταν δεξιά, ο -τρομερά φορμαρισμένος- Τσιμίκας αριστερά και στόπερ ήταν οι Αβραάμ-Σεμέδο! Ο Γκιλιέρμε με τον Καμαρά και τον Μπουχαλάκη ήταν στα χαφ, ως τριάδα. Στην επίθεση έπαιζαν οι Ποντένσε, Σουντανί και Ελ Αραμπί!

Η ΑΕΚ από την άλλη, παρατάχθηκε με τους Τσιντώτα, Μπακάκη, Λόπες, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Γαλανόπουλο, Σιμόες, Αλμπάνη, Ντέλετιτς, Λιβάγια, Ολιβέιρα.

Πίεση νωρίς, γκολ νωρίς!

Ο Θρύλος μπήκε δυνατά στο ματς. Θέλησε, από νωρίς, να πιέσει, για να φτάσει πρώτος σε γκολ και να βγάλει από πάνω του το άγχος. Φορτώνοντάς το, παράλληλα, στην αντίπαλό του. Παρά την κάρτα, την οποία δέχθηκε ο Σεμέδο, πολύ νωρίς (μόλις στο 2’), έδειξε να πατάει καλύτερα στα πόδια του και να μην πτοείται… Όχι μόνο αυτό, μάλιστα. Ο Πορτογάλος σέντερ μπακ, ο οποίος στον Ολυμπιακό έχει αναπτύξει και την εκτελεστική του δεινότητα, στην επίθεση, βρέθηκε στο 9’ στην κατάλληλη θέση και… εκτέλεσε! Ο Ελ Αραμπί βρέθηκε σε καλή θέση και έστρωσε στον Σουντανί, ο οποίος πλάσαρε τον Τσιντώτα, με τον Σεμέδο, που είχε προωθηθεί για στατική φάση, να κάνει την προβολή και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα!

Έκρηξη στο Καραϊσκάκη, με τον κόσμο να ξεσπά και τον Ολυμπιακό να έχει, πλέον, στα χέρια του, το προβάδισμα που ήθελε! Η ΑΕΚ προσπάθησε να ανεβάσει τον ρυθμό της και να πάρει μέτρα στο γήπεδο. Κάτι αναμενόμενο, από τη στιγμή που το ματς είχε, ακόμα, πολύ δρόμο. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθούσε, με την πάροδο της ώρας, να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους, οι οποίοι σίγουρα θα δημιουργούνταν. Το θέμα ήταν, πρωτίστως, να παραμείνει μπροστά, στο σκορ.

Ημίωρο… φωτιά, δεύτερο γκολ και ακύρωση… εφεύρεση!

Η μπάλα περνούσε πολύ από τον άξονα και δη τους Μπουχαλάκη και Γκιλιέρμε, πριν βγει στα άκρα. Στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, ο Θρύλος προσπάθησε να παίξει πολύ με τον Ποντένσε και τον Ομάρ. Ο Ελ Αραμπί έβγαινε περισσότερο προς τον Τσιγκρίνσκι και άφηνε τον Βράνιες… χαλαρό. Αποτέλεσμα αυτού ήταν στο 27’ να βγει με τον Βόσνιο και να του… κάνει πλάκα! Ο Τσιγκρίνσκι, ο οποίος είχε την επίβλεψη του Μαροκινού, ήταν σε εγρήγορση, αλλά ο Βράνιες… κοιμήθηκε. Από γέμισμα του Καμαρά, ο Ελ Αραμπί έφυγε… σφαίρα μπροστά, ξεπέρασε τον Βράνιες, τσίμπησε την μπάλα από τον Τσιντώτα και αφού έσκασε ντρίμπλα και στον Τσιγκρίνσκι, πλάσαρε εύστοχα!

Αποθέωση στο Καραϊσκάκη, αλλά ο Πορτογάλος Σόουζα είχε… άλλη άποψη! Έφερε την φάση… ΠΟΛΥ πίσω και… ανακάλυψε φάουλ του Γκιλιέρμε (χέρι) σε διεκδίκηση της μπάλας, με τον Ολιβέιρα, στο κέντρο! Απίστευτα πράγματα! Ακύρωση ενός πεντακάθαρου και υπέροχου γκολ, απόλυτη… εφεύρεση του Πορτογάλου διαιτητή, ο οποίος «με το έτσι θέλω» σε αυτή τη φάση, κράτησε την ΑΕΚ στο ματς!

Κάρτα; Αγνοείται…

Ο Θρύλος, ακόμη και με αυτή την εξέλιξη, είχε την υπεροχή και έδειχνε πως ανά πάσα στιγμή μπορούσε να πατήσει γκάζι και να βάλει και άλλα γκολ. Έπρεπε, ωστόσο, να το κάνει. Ο διαιτητής Σόουζα έκανε, ήδη μέχρι το 30’ μία τραγική διαιτησία αφήνοντας τις κίτρινες στο τσεπάκι του, ενώ οι παίκτες του Κωστένογλου κλωτσούσαν… αδιακρίτως! Ο Ολιβέιρα μάρκαρε τον Γκιλιέρμε με τα πόδια, με τα χέρια, τον τράβαγε, αλλά κάρτα δεν έβλεπε! Τα ίδια έκανε και στον Σεμέδο, όπου βρίσκονταν μαζί, σε μονομαχία! Ο Σόουζα… το βιολί του. Το γήπεδο είχε σηκωθεί στο πόδι και φώναζε, σε κάθε τέτοια φάση. Και οι παίκτες του Ολυμπιακού έπρεπε, εκτός των άλλων, να παλεύουν και για να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να κρατήσουν την σκέψη τους καθαρή και ανεπηρέαστη!

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα, ως επί το πλείστον. Γεγονός που του έδινε πλεονέκτημα. Ανακτούσαν τις δεύτερες μπάλες και είχαν την ευκαιρία να πιέσουν, έτσι, ακόμη περισσότερο την ΑΕΚ. Την οποία, στο μεγαλύτερο διάστημα, του πρώτου ημιχρόνου, κρατούσαν στο δικό της μισό του γηπέδου. Την πίεζαν, μάλιστα, ψάχνοντας το δεύτερο γκολ, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχουν, στα χέρια τους! Αν ο Σόουζα δεν αποφάσιζε… εφευρετικά.

Το πρώτο μέρος έληξε με 63%-37% κατοχή μπάλας (!) και τον Ολυμπιακό να προηγείται. Δικαίως. Αδίκως, όμως, μόνο με 1-0. Είχε ένα γκολ που αδίκως ακυρώθηκε, ενώ είχε και άλλες ευκαιρίες, για να σκοράρει. Όλα έδειχναν ότι θα το πετύχαινε στο δεύτερο μέρος, αν συνέχιζε με αυτό τον ρυθμό.

Πρώτη κάρτα στην ΑΕΚ, στο 48’!

Και όμως… Είναι αλήθεια! Ο διαιτητής Σόουζα είχε κάρτες, στο τσεπάκι του και για την ΑΕΚ! Έδειξε, μία, στο 48’, στον Γαλανόπουλο. Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός είχε μπει στο δεύτερο μέρος, επίσης, δυνατά. Ήθελε να πιέσει για το δεύτερο γκολ που εδικαιούτο και έφτασαν κοντά στο να το πετύχουν, στο 49’, με τον Ομάρ να μπαίνει στην περιοχή, να παίρνει υπέροχη κάθετη, από τον Καμαρά, να πλασάρει και τον Τσιντώτα να διώχνει.

Μετά το 55’ η ΑΕΚ… ξεθάρρεψε, σιγά-σιγά και επιχείρησε να βγει μπροστά. Μέχρι τότε παρέμενε σε… παθητικό ρόλο και έβλεπε τον Ολυμπιακό να επιτίθεται. Πάντως, η εστία του Σα, δεν έδειξε να απειλείται ιδιαίτερα. Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε την πρώτη του αλλαγή στο 60’, βάζοντας στο ματς τον Μασούρα, αντί του Σουντανί. Ο Έλληνας μέσος πέρασε αριστερά, για να συνθέσει την τριάδα της επίθεσης, μαζί με Ποντένσε και Ελ Αραμπί.

Ο διαιτητής Σόουζα έκλεισε τα μάτια σε πέναλτι του Βράνιες στον Ελ Αραμπί, στο 61’! Ο αμυντικός της ΑΕΚ σπρώχνει καθαρά τον επιθετικό του Ολυμπιακού, στην προσπάθειά του να τον κρατήσει μακριά από την κεφαλιά! Όχι μόνο δεν υποδείχθηκε η παράβαση, αλλά ο VAR Φωτιάς, δεν κάλεσε καν τον Σόουζα να δει την φάση και να κρίνει! Απλώς… πέρασε. Ο Βέρντε πέρασε στο ματς, αντί του Βέρντε, στο 66’, για την ΑΕΚ. Ο Καμαρά, αμέσως πριν, είχε κάνει ένα καλό σουτ, με την μπάλα να πηγαίνει κόρνερ, από παρέμβαση του Τσιντώτα. Ακόμη καλύτερο σουτ, από γύρισμα του Ποντένσε από δεξιά, έκανε ο Καμαρά στο 69’ και Τσιντώτας έδιωξε! Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ποντένσε πήγε να γίνει απειλητικός, αλλά ανακόπηκε, λανθασμένα, ως οφσάιντ! Καλυπτόταν ο Πορτογάλος…

Τελευταίο 20λεπτο με σασπένς

Ο Πέδρο Μαρτίνς απέσυρε τον μπόμπερ Ελ Αραμπί, στο 72’ και στην θέση του έβαλε τον Γκερέρο, με στόχο να πιέσει την άμυνα της ΑΕΚ, με τρέξιμο, αλλά και να παίξει καλύτερα τις αντεπιθέσεις. Από πλευράς ΑΕΚ, μπήκε στο ματς ο Γιακουμάκης, αντί του Αλμπάνη. Ο Ολυμπιακός άφηνε, σε αυτό το κομμάτι του ματς, την ΑΕΚ να κρατά περισσότερο την μπάλα και να παίρνει μέτρα στο γήπεδο. Ήταν σαφής η πρόθεση των Πειραιωτών να παίξουν στο ανοιχτό γήπεδο, όπου είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικοί και αυτό έψαχναν να κάνουν. Το πέτυχαν! Λίγο μετά το 75’! Ο Ποντένσε και ο Καμαρά είχαν συνδυαστεί, με τον ίδιο τρόπο, τρεις φορές, έως εκείνο το σημείο! Ο Ποντένσε να κάνει παράλληλο γύρισμα, από δεξιά και ο Καμαρά να σουτάρει. Δύο φορές ο Τσιντώτας είχε πει «όχι». Την τρίτη… δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα! Είδε την μπάλα να παίρνει υπέροχη καμπύλη και να καταλήγει στα δίχτυα του, για το 2-0 του Θρύλου, στο 77’! Ο Καμαρά ήταν συγκλονιστικός και υπέγραψε την εμφάνισή του με ένα υπέροχο γκολ!

Ήταν εμφανής η δυσκολία της ΑΕΚ να σταθεί, πλέον, στο ματς. Ο Τσιντώτας πετούσε την μπάλα στην εξέδρα και κάθε κόντρα του Ολυμπιακού… μύριζε γκολ! Ο Λόπες είχε… νεύρα, από το 2-0 και έπαιζε και λίγο αντιαθλητικά, αλλά παρέμενε μόνο με κίτρινη.

Το ματς πήγαινε προς τη λήξη του, αν και είχε… λήξει πολύ νωρίτερα. Από το 2-0 του Ολυμπιακού. Η διαφορά δυναμικότητας, ανάμεσα στις δύο ομάδες, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής, με την ΑΕΚ να μοιάζει πολύ λίγη, εντός αγωνιστικού χώρουκ μπροστά στον Ολυμπιακό. Οι… αγκωνιές πήγαιναν και έρχονταν, με τον Καμαρά να πέφτει στο έδαφος, στο 86’ και τον Σόουζα να… θυμάται να κιτρινίσει τον Σιμόες. Κάτι που έκανε… αβίαστα, στην αμέσως επόμενη φάση, στον Μασούρα. Η ΑΕΚ είχε… παραδοθεί, δεν πίεζε, πλέον, δεχόμενη μία ΔΙΚΑΙΑ νίκη, κόντρα σε αντιξοότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν, από διαιτητικές ανορθογραφίες. Ο Λοβέρα πέρασε στο ματς, αντί του Μπουχαλάκη, στο 89’ και πήγε πίσω από τον Γκερέρο. Το σύστημα γύρισε σε 4-2-3-1. Και κάπως έτσι, το ματς ολοκληρώθηκε και ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που εδικαιούτο, νικώντας την ΑΕΚ και ξεπερνώντας τα… εμπόδια, κάθε μορφής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας, Σεμέδο, Αβραάμ, Ελαμπντελαουί, Γκιγέρμε, Μπουχαλάκης (89’ Λοβέρα), Καμαρά, Σουντανί (60’ Μασούρας), Ποντένσε, Ελ Αραμπί (72’ Γκερέρο).

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Τσιντώτας Λόπες, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (58’ Σιμάο), Ντέλετιτς (66’ Βέρντε), Αλμπάνης (72’ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Ολιβέιρα.

Διαβάστε επίσης

Θα κερδίζει και την «εξυγίανση» μέχρι το τέλος!

Θα κερδίζει και την «εξυγίανση» μέχρι το τέλος!

Ο Ολυμπιακός κόντρα σε όλους και σε όλα πανηγύρισε μία μεγάλη νίκη με 2-0 απέναντι στην ΑΕΚ, δείχνοντας ότι τη φετινή σεζόν είναι αποφασισμένος ακόμη και με εχθρική διαιτησία, όπως αυτή του Σόουζα, να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλήματος.

Στο Ναό η Σχολή Θεσσαλονίκης!

Στο Ναό η Σχολή Θεσσαλονίκης!

Η «ερυθρόλευκη» Σχολή έχει δώσει το «παρών», παρακολουθώντας από κοντά την αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ.