Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δεν σκόραρε, δεν νίκησε…

Δεν σκόραρε, δεν νίκησε…
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019 - 22:15

Για τον ΠΑΟΚ «δούλεψε» η Ξάνθη. Ο Ολυμπιακός πίεσε την ακριτική ομάδα, την έκλεισε στην περιοχή της, τις έκανε 14 τελικές, έναντι… τριών των γηπεδούχων, αλλά δεν κατάφερε να βρει γκολ και έτσι έμεινε στο 0-0. Πολύ ανώτερος ο Θρύλος, ήταν ιδιαιτέρως επιθετικός, είχε 59%, έναντι 41% κατοχή της μπάλας και όμως, δεν μπόρεσε να βρει γκολ. Αύξησε, κατά έναν πόντο, τη διαφορά του, από τον δεύτερο ΠΑΟΚ (23 έναντι 20) με τους Θεσσαλονικείς να έχουν ένα ματς λιγότερο. Στο 24’ και στο 61’ δύο φάσεις που… σηκώνουν συζήτηση, με τον Καρασαλίδη να τραβάει τον Ελ Αραμπί εντός περιοχής, στην πρώτη και τον Αμπάντ να γκρεμίζει, σε έξοδο, τον Μαροκινό, στη δεύτερο, χτυπώντας τον στο πρόσωπο. Ο διαιτητής Διαμαντόπουλος δεν είδε σε καμία από τις δύο παράβαση. Όπως και κανείς από το VAR (Ζαχαριάδης και Πάτρας αμφότεροι Μακεδονίας), αφού δεν έγινε καμία σύσταση για επανεξέταση των φάσεων… Σε άλλο… παράδοξο, παρά την συντριπτική κατοχή του Ολυμπιακού (δείτε παραπάνω), τα φάουλ ήταν 14 για τον Θρύλο και… 8 για την Ξάνθη, η οποία έπαιζε σε όλο το ματς… ταμπούρι και… μάρκαρε!

Η ενδεκάδα και το πρώτο μέρος

Ο Πέδρο Μαρτίνς πήγε στην Ξάνθη, με συνταγή ΑΕΚ. Ο Σα ήταν κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα, οι Σεμέδο-Αβραάμ στόπερ και Ομάρ-Τσιμίκας στα άκρα. Γκιλιέρμε, Καμαρά και Μπουχαλάκης ήταν τρεις χαφ και ο Σουντανί, ο Ποντένσε (αριστερά) και ο Ελ Αραμπί, ήταν στην επίθεση. Ένα 4-3-3, από τον Πορτογάλο τεχνικό και σε αυτό το ματς, όπως και με την ΑΕΚ.

Το πρώτο μέρος ανήκε ολοκληρωτικά στον Θρύλο. Τρομερή επιθετικότητα, τρομερή ανάπτυξη, τρομερό κινητικότητα, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Ο Τσιμίκας έκανε… πάρτι, από τα αριστερά, όπου έπαιζε με τον Ποντένσε. Ο Έλληνας μπακ είχε τις περισσότερες δημιουργίες φάσεων, από κάθε άλλο παίκτη του Ολυμπιακού.

Μαζί του και ο Ποντένσε, ο οποίος ήταν, επίσης, ιδιαιτέρως κινητικός. Ο Σουντανί, από τα δεξιά, άφηνε περισσότερους χώρους στον Ομάρ, συγκλίνοντας και παίζοντας, περισσότερο, κοντά στον Ελ Αραμπί, στην επίθεση. Ο Μπουχαλάκης δημιουργούσε από τον άξονα, για τον Ολυμπιακό, ενώ σε θέση βολής βρισκόταν, συχνά-πυκνά και ο Καμαρά.

Ο Ολυμπιακός ήλεγχε απόλυτα το ματς, στο πρώτο μέρος και δεν άφησε την Ξάνθη να ανέβει. Την περιόρισε σε ρόλο… κομπάρσου και ανέλαβε, πλήρως την πρωτοβουλία. Με 8(2) τελικές, έναντι 0 της Ξάνθης, η στατιστική εικόνα συμπληρώνεται με την… 61%, έναντι 39% κατοχή της μπάλας, για τον Θρύλο. Ο Σα παρέμεινε, εν πολλοίς, θεατής του παιχνιδιού, στο πρώτο μέρος. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν είχε καταφέρει να βρει δίχτυα.

Το γεγονός αυτό, η αδυναμία του Θρύλο να σκοράρει, αν και έκανε πολλές τελικές, έδειχνε να προβληματίζει τον Μαρτίνς. Φώναζε, συνεχώς, από τον πάγκο του, στους ποδοσφαιριστές του, να προσέξουν τις τελικές επιλογές τους…

Συνέχεια στην πίεση

Στο δεύτερο μέρος ο Θρύλος μπήκε δίχως αλλαγή. Τόσο σε διάταξη και σύνθεση, όσο και σε επιθετικότητα! Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν την ίδια καλή ανάπτυξη, με το πρώτο μέρος, όμως και δεν απειλούσαν, τόσο πολύ, όσο στο πρώτο 45λεπτο.

Συνέχισε να παίζει πολύ από τα αριστερά, ο Ολυμπιακός. Με Ποντένσε και Τσιμίκα. Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος, η επιθετικότητα των δύο παικτών δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο. Η Ξάνθη έπαιζε πολύ πίσω και δεν… περνούσε με τίποτα τη σέντρα. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός συνέχισε να επιτίθεται και σταδιακά μοίρασε το παιχνίδι του, τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Ο Ομάρ ανέβαινε πολύ περισσότερο και έδειχνε να μπορεί να βοηθήσει επιθετικά.

Στο 61’ ο Ελ Αραμπί φτάνει σε καλή θέση μέσα στην περιοχή για να σκοράρει και ο Αμπάντ τον γκρεμίζει, στην έξοδό του! Χτυπάει στο πρόσωπο τον Μαροκινό σέντερ φορ του Ολυμπιακού, ρίχνοντάς τον στο έδαφος και ο διαιτητής Διαματόπουλος δεν υπέδειξε την παράβαση…

Ο Μαρτίνς έριξε στο ματς Γκερέρο και Μασούρα, στο 65’, βγάζοντας Σουντανί και Καμαρά. Γύρισε το σύστημα σε 4-4-2 και ο Ολυμπιακός πίεσε ακόμη περισσότερο. Η Ξάνθη με το ζόρι έβγαινε από την περιοχή της! Το γκολ δεν ερχόταν, παρότι η κατοχή έμενε σε πόδια παικτών του Ολυμπιακού και τα χρονικά περιθώρια είχαν αρχίσει, πλέον, να στενεύουν. Πηγαίνοντας προς το 75’ ο Γκερέρο έχασε τεράστια ευκαιρία, με γύρισμα του Ομάρ από δεξιά και κεφαλιά που πήρε ο Ισπανός. Ο συμπατριώτης του τερματοφύλακας της Ξάνθης μπλόκαρε!

Ο Σεμέδο είχε φτάσει να παίζει… αμυντικό χαφ, μπαίνοντας στο τελευταίο τέταρτο του ματς. Ο Αβραάμ ήταν καταπληκτικός πίσω! Έκοβε τα πάντα! Ο Μπουχαλάκης σούταρε καλά στο 79’, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ… Ο Βαλμπουενά ετοιμάστηκε να μπει στο ματς. Ο Ελ Αραμπί με κεφαλιά πήγε να σκοράρει, στο 81’, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο έξω! Αμέσως μετά, στο 82’, μπήκε ο Βαλμπουενά, αντί του Ποντένσε. Ο Γάλλος πέρασε από αριστερά και συνέκλινε.

Η πρώτη… φάση της Ξάνθης, για γκολ, στατική φάση, ήρθε στο 86’… Με 14 τελικές, έναντι τριών της Ξάνθης, ο Ολυμπιακός από… θαύμα (για τους Ακρίτες) δεν είχε βρει γκολ… Το 0-0 έμεινε, μέχρι το τέλος...

ΑΟ Ξάνθη (Ραμίρεθ): Αμπάντ, Φασίδης, Λισγάρας, Καρασαλίδης, Σόσα (80’ Ντίρεσταμ), Κοβάσεβιτς, Τερκί, Αμορίμ, Μουλέν (68’ Τεσέιρα), Ντζουρίτσκοβιτς (60’ Φοσέ), Στάρτζεον.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Παπαδόπουλος, Σεμέδο, Καμαρά (65’ Μασούρας), Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Ποντένσε (82’ Βαλμπουενά), Σουντανί (65’ Γκερέρο), Ελ Αραμπί.

Διαβάστε επίσης

Έπνιξε πέναλτι ο Διαμαντόπουλος

Έπνιξε πέναλτι ο Διαμαντόπουλος

Ο διεθνής ρέφερι έκλεισε τα μάτια σε πέναλτι του Αμπάντ ο οποίος σε έξοδό του χτύπησε το πρόσωπο τον Ελ Αραμπί, όμως ο Διαμαντόπουλος δεν έδωσε πέναλτι.