Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τον… έλιωσε, αλλά «υποχρεώθηκε» σε ισοπαλία!

Τον… έλιωσε, αλλά «υποχρεώθηκε» σε ισοπαλία!
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019 - 21:49

Μόνο εδώ γίνονται αυτά! Ο Ολυμπιακός, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν καταφέρνει να νικήσει στο γήπεδό του τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ήρθε στο Φάληρο να παίξει ως «μικρή» ομάδα! Έβαλε ένα γκολ… από το πουθενά και αρκέστηκε σε αυτό, ενώ ο Ολυμπιακός έχανε, ξανά, τη μία ευκαιρία, πίσω από την άλλη! Ο… «αστείος» ρέφερι της «εξυγίανσης»… έπνιξε καθαρό πέναλτι στον Ποντένσε, πριν δώσει εκείνο της ισοφάρισης. Δεν γινόταν να το «πνίξει» και αυτό, αλλά έδειχνε ότι αν μπορούσε, θα το έκανε… Μεγάλη «Χ»αμένη ευκαιρία, για τον Ολυμπιακό, ο οποίος και με όλα αυτά απέναντί του, μπορούσε να πάρει το ματς και να κλείσει τον πρώτο γύρο… καβάλα στ’ άλογο. Το γκολ της ισοφάρισης ήρθε από τον Ματιέ Βαλμπουενά, στο 64’ και ήταν… λίγο. Για αυτό το σφυροκόπημα που έριξε, ο Ολυμπιακός στον ΠΑΟΚ, το σκορ έπρεπε να είναι μεγαλύτερο και, σίγουρα, να δίνει νίκη στον Ολυμπιακό. Το «σύστημα», ωστόσο, είχε άλλη… άποψη.

Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1. Η διάταξη αυτή σηματοδότησε την επιστροφή του Ματιέ Βαλμπουενά στην ενδεκάδα, ως ελεύθερου, στην τριάδα των μεσοεπιθετικών, πίσω από τον μοναδικό «καθαρό» φορ, τον Ελ Αραμπί. Ο Σα ήταν στο τέρμα. Ο Αβραάμ επέστεψε δίπλα στον Σεμέδο, στο κέντρο της άμυνας, αριστερά ήταν ο Τσιμίκας και δεξιά ο Ομάρ. Ο Γκιλιέρμε και ο Μπουχαλάκης ήταν στα χαφ, ενώ στις πτέρυγες ήταν αριστερά ο Μασούρας και δεξιά ο Ποντένσε.

Δυναμικά ο Θρύλος, δυναμικά ο Βαλμπουενά

Η ομάδα του Μαρτίνς μπήκε με φόρα στο γήπεδο και προσπάθησε να πιέσει. Άρχισε να αναπτύσσεται πολύ από δεξιά και να παίζει ιδιαιτέρως με τον Ποντένσε, ενώ και ο Βαλμπουενά έβγαινε αρκετά προς την πλευρά του. Ο ΠΑΟΚ περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο και αναγκάστηκε, περισσότερο, σε άμυνα. Μάλιστα, ο Ζίβκοβιτς άρχισε από το… 16’ κιόλας, τις καθυστερήσεις! Ήταν σαφής η πρόθεση, της καλύτερης ομάδας, του Ολυμπιακού, δηλαδή, να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να… καταστρέψει. Αντιθέτως, το πλάνο του ΠΑΟΚ έδειχνε να περιστρέφεται γύρω από την υπομονή και την… αναμονή.

Πολύ δυναμικά άρχισε στο ματς ο Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος ζητούσε διαρκώς μπάλα, πίεζε και δοκίμασε μέχρι και… ανάποδο ψαλίδι! Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν την ηγετική παρουσία του Γάλλου!

Το πρώτο κομμάτι

Με τη πάροδο του πρώτου τετάρτου, το ματς ισορρόπησε και ο Ολυμπιακός διατηρούσε την υπεροχή και την κατοχή. Δύο φάουλ του Γιαννούλη, ένα στο 4’ στον Βαλμπουενά και ένα στο 7’ στον Ποντένσε δεν υποδείχθηκαν, αν και ήταν πεντακάθαρα. Ο Ισπανός διαιτητής, Μαρτίνεθ, έδειξε, επίσης, να έχει ένα προβληματάκι με τα πλεονεκτήματα, αφού μια-δυο φορές έκοψε, αναίτια τον Ολυμπιακό, στην προσπάθειά του να βγει γρήγορα στην επίθεση.

Αδιανόητο το να τέλειωνε με 10 παίκτες το ματς, ο ΠΑΟΚ

Σαν άλλος… θεατρίνος, ο Μπίσεσβαρ έδινε, από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ήδη σόου. Από νωρίς. Διαμαρτυρόταν, όλη την ώρα, προκαλούσε τον διαιτητή και… άργησε και να δεχθεί κάρτα. Στο 21’.

Σταδιακά ο Ολυμπιακός άρχισε να επιτίθεται και από αριστερά, με τον Τσιμίκα να παίρνει χώρους και μέτρα και να κάνει 1-2 «φαρμακερές» σέντρες. Στα βήματα του Μπίσεσβαρ και ο Ντάγκλας Αουγκούστο, ο οποίος εναλλασσόταν με τον Μπίσεσβαρ, στις διαμαρτυρίες!

Μετά το 20λεπτο ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να… εμφανιστεί στο ματς. Απείλησε, με μία σέντρα του Ελ Καντουρί, από αριστερά, αλλά η φάση πέρασε δίχως κίνδυνο. Κόντρα στη ροή του ματς, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα, στο 29’. Από στατική φάση, στην οποία η αντίδραση του Ολυμπιακού δεν ήταν η κατάλληλη και, αν και ο Σα αντέδρασε σωστά, στην κεφαλιά του Ίνγκασον, σε πρώτο χρόνο, δεν κατάφερε να μαζέψει την μπάλα και ο Ισλανδός του ΠΑΟΚ έκανε το 0-1, από κοντά…

Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν πτοήθηκε και συνέχισε να τραγουδά, την ώρα που ο Ισπανός ρέφερι συνέχιζε να… κόβει τον Ολυμπιακό, στην προσπάθειά του να παίξει γρήγορα τα φάουλ και να αναπτυχθεί… Ο Πέδρο Μαρτίνς σήκωσε τον Χιλάλ Σουντανί, ο οποίος άρχισε να προθερμαίνεται λίγο μετά το 30’. Ο Ολυμπιακός έδειξε να έχει… κολλήσει λιγάκι, μετά το 0-1 του ΠΑΟΚ. Δίκαιη η κάρτα στον Ντάγκλας Αουγκούστο, στο 37’. Τόσο εκείνος, όσο και ο Μπίσεσβαρ, διαμαρτύρονταν ΔΙΑΡΚΩΣ και με το παραμικρό, ενώ έπαιζαν και σκληρά. Ο Σουντανί ετοιμάστηκε να μπει στο ματς… Μπήκε στο 41’, αντί του Μασούρα και πέρασε αυτομάτως αριστερά, με τη διάταξη να γυρνάει περισσότερο σε 4-3-3.

Κομβική φάση στο και… φουλ της «εξυγίανσης»!

Στο 42’ ο Μπίσεσβαρ «τσιμπάει» την μπάλα με το χέρι, στη μεσαία γραμμή, για να φύγει μπροστά, ενώ έχει ήδη μία κίτρινη. Ο διαιτητής Μαρτίνεθ αποφασίζει να μην «κιτρινίσει» ξανά τον Ολλανδό και, αντιθέτως, να δώσει απλώς, φάουλ. Λίγα λεπτά, μετά ο Τάσος Σιδηρόπουλος, τέταρτος στο ματς, έδειξε… ένα λεπτό καθυστερήσεις! Ένα λεπτό. Με αλλαγή, με διακοπές, με τον Ντάγκλας Αουγκούστο να έχει πέσει στο έδαφος, τουλάχιστον τρεις φορές. Και μία πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Αδιανόητο. Και όμως αληθινό, στον… φανταστικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Το πρώτο μέρος έληξε, με τον ΠΑΟΚ να προηγείται, ενώ ο Ολυμπιακός έδειχνε εικόνα ανώτερης ομάδας, στο γήπεδο. Οι παίκτες του Μαρτίνς είχαν μπροστά τους ένα ημίχρονο, για να γυρίσουν την κατάσταση…

«Εξυγίανση» ξανά!

Δίχως άλλη αλλαγή μπήκε στο γήπεδο ο Ολυμπιακός, για το δεύτερο μέρος. Ο Σουντανί συνέχισε να παίζει πιο κοντά στον Ελ Αραμπί και ο Βαλμπουενά να βγαίνει και λίγο πιο αριστερά, με τη διάταξη, τώρα, να μοιάζει με 4-4-2. Ο Ελ Καντουρί κλώτσησε και ανέτρεψε τον Ποντένσε, μέσα στην περιοχή. Από πίσω η κλωτσιά του Μαροκινού, στον Πορτογάλο του Ολυμπιακού! Ο διαιτητής Μαρτίνεθ δεν υπέδειξε παράβαση, ενώ και οι βοηθοί του δεν του υπέδειξαν το λάθος του, προκειμένου να το διορθώσει! Καταφανέστατη αδικία, εις βάρος του Ολυμπιακού! Ο ΠΑΟΚ έδειχνε να παίζει με αυτοπεποίθηση, εξαιτίας και της «προστασίας» από τον Ισπανό. Στην φάση της ανατροπής του Ποντένσε, ο Ντάγκλας Αουγκούστο έχει σκύψει πάνω από τον Πορτογάλο και τον βρίζει…

Ο Ελ Αραμπί, με την κεφαλιά του στο 56’, έστειλε -αδύναμα- την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Ζίβκοβιτς. Ένα σουτ του Σουντανί στο 57’, ήταν αδύναμο και ο Ζίβκοβιτς μπλόκαρε… Ο Ολυμπιακός έδειχνε μπλοκαρισμένος, αν και είχε την κατοχή της μπάλας… Ο Μαρτίνς φώναξε κοντά του τον Καμαρά, ενώ ακόμη προθερμαίνονταν οι Μπρούνο, Γκερέρο και Τοροσίδης. Ο ΠΑΟΚ έπαιζε πολύ πίσω, ενώ ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε χώρους, εύκολα. Ο Μαρτίνς απέσυρε τον Μπουχαλάκη, στο 60’ και στην θέση του έβαλε τον Καμαρά. Διατηρήθηκε έτσι το 4-4-2, αν και δεν ήταν «καθαρό». Ο ΠΑΟΚ είχε φτιάξει δύο ζώνες άμυνας και περίμενε τον Ολυμπιακό, κοντά στην περιοχή του.

Δεν γινόταν να μην το δώσει ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ!!

Η πίεση του Ολυμπιακού απέφερε καρπούς στο 63’! Ο Ντανιέλ Ποντένσε, συνδυάστηκε με τον Βαλμπουενά, μπήκε στην περιοχή και ο Γιαννούλης τον ανέτρεψε καθαρά! Ο ρέφερι από την Ισπανία υπέδειξε την παράβαση. Δεν γινόταν να μην το δώσει, ούτε αυτό! Ο Βαλμπουενά ανέλαβε την εκτέλεση και, φυσικά, ισοφάρισε, για τον Θρύλο! Το γήπεδο ξέσπασε, γιατί ο Ολυμπιακός θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μπροστά στο σκορ! Ο Γάλλος, αμέσως μετά το γκολ του, στο 64’, αποχώρησε τραυματίας, αφού «τσίμπησε» το πόδι του! Στην θέση του πέρασε ο Γκερέρο και, πλέον, ο Ολυμπιακός έπαιζε ένα… 4-2-4! Με Σουντανί, Ποντένσε πιο ανοιχτά και Γκερέρο, Ελ Αραμπί, πιο κεντρικά! Δύο αλλαγές έκανε ο ΠΑΟΚ, με Άκπομ και Μαουρίτσιο να μπαίνουν, αντί Σβιντέρσκι και Ελ Καντουρί.

Τεράστια ευκαιρία έχασε ο Σουντανί στο 69’! Η κεφαλιά του Αλγερινού, μετά από σέντρα του Ομάρ, από δεξιά, πέρασε… χιλιοστά άουτ! Άγγιξε το 2-1 ο Θρύλος, σε αυτό το σημείο.

Το ματς είχε ανοίξει τρομερά, πλέον, με την άμυνα του Ολυμπιακού να παίζει… πάνω από τη σέντρα! Οι «ερυθρόλευκοι» σφυροκοπούσαν την άμυνα του ΠΑΟΚ και παραλίγο να σκοράρουν και με… αυτογκόλ του Γιαννούλη, από καραμπόλα με τον Μαουρίτσιο. Ο Γκιλιέρμε έκανε σουτ στο 73’, αλλά ο Ζίβκοβιτς μπλόκαρε.

Ο Ελ Αραμπί έχασε τεράστια ευκαιρία, στο 78’, με πολύ κοντινή κεφαλιά, την οποία απέκρουσε ο Ζίβκοβιτς! Ο Ολυμπιακός πίεζε και ο Καμαρά, σε μία προσπάθεια να κόψει επίθεση του ΠΑΟΚ, στο 79’, πήρε κίτρινη. Με την μπάλα στα πόδια ο Αβραάμ Παπαδόπουλος προσπαθούσε να βγάλει μπροστά τον Ολυμπιακό και εισέπραττε το χειροκρότημα του κόσμου, ο οποίος αναγνώριζε την τεράστια προσφορά του στο ματς και το πάθος του. Ο Μπίσεσβαρ βγήκε στο 81’ και μπήκε ο Πέλκας. Ο… σκύλος Σουντανί πάλευε για να γυρίσει το ματς, κυνηγώντας ΚΑΘΕ μπάλα! Το ήθελε το ματς ο Ολυμπιακός. Πιο πολύ από ότι ο ΠΑΟΚ. Και το έδειχνε. Ο Πέλκας έκανε κάκιστο πλασέ στο 85’, δείγμα ότι και στο 1-1 ακόμη, η ψυχολογία ήταν με τον Ολυμπιακό! Ο ΠΑΟΚ παρέμενε κλεισμένος στα καρέ του και έκανε καθυστερήσεις, για να περάσει ο χρόνος και να φύγει με το «Χ». Δείγμα ομάδας με… ταβάνι.

Νέο κόρνερ για τον Ολυμπιακό στο 87’. Νέα προσπάθεια για γκολ. Το σουτ του Γκερέρο στο 87’ κόντραρε και δυσκόλεψε τον Ζίβκοβιτς, ο οποίος έδιωξε σε κόρνερ… Ο Ολυμπιακός και πάλι, σφυροκοπούσε τον ΠΑΟΚ. Αλλά η μπάλα δεν έμπαινε… Ο Πέλκας πήρε κίτρινη και ο Μαρτίνεθ έκοψε και πάλι τη γρήγορη εκτέλεση του Ολυμπιακού, στο 89’! Άλλη μία, στο ματς! Ο Ίνγκασόν, στη μονομαχία του με τον Ελ Αραμπί, έπεσε στο έδαφος και έμεινε εκεί!

Ε όχι 4 λεπτά μόνο!

Ξεφτίλα! Ακόμη μία, στην εφετινή παρωδία, την οποία αντικρίζουμε! Ο ρέφερι από την Ισπανία υπέδειξε… 4 λεπτά καθυστερήσεις! Μόνο 4 λεπτά! Με όλες τις διακοπές, με τις αλλαγές, με την καθυστέρηση στο πέναλτι. Μόνο 4 λεπτά! Απίστευτο! Ο Καμαρά, με εκτέλεση φάουλ-κομπίνα, στις καθυστερήσεις δοκίμασε το πόδι του, αλλά αστόχησε και κάπως έτσι… το ματς τελείωσε. Ο Ολυμπιακός έμεινε στο 1-1 με έναν ΠΑΟΚ κατώτερο, φοβικό, που έμεινε κλεισμένος μέσα στην περιοχή του και που συμβιβάστηκε με ένα γκολ, σε όλο το ματς…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Παπαδόπουλος, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (60’ Καμαρά), Γκιλιέρμε, Ποντένσε, Μασούρας (41’ Σουντανί), Βαλμπουενά (66’ Γκερέρο), Ελ Αραμπί.

ΠΑΟΚ (Άμπελ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Ίνγκασον, Κρέσπο, Γιαννούλης, Μίσιτς, Αουγκούστο, Λημνίος, Μπίσεσβαρ (81’ Πέλκας), Ελ Καντουρί (66’ Μαουρίτσιο)σ, Σβιντέρσκι (66’ Άκπομ).

Διαβάστε επίσης

Ο Βαλμπουενά «κάρφωσε» τον ΠΑΟΚ!

Ο Βαλμπουενά «κάρφωσε» τον ΠΑΟΚ!

Ο Γάλλος άσος σκόραρε στο 64’ από την άσπρη βούλα, κάνοντας το 1-1 και σηκώνοντας στο πόδι τον Ναό. Ζήτησε, όμως, στη συνέχεια αλλαγή, καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στο δεξί του πόδι.

«Χειρουργείο» Μαρτίνεθ! «Έπνιξε» ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ πέναλτι στον Ποντένσε!

«Χειρουργείο» Μαρτίνεθ! «Έπνιξε» ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ πέναλτι στον Ποντένσε!

ΑΗΔΙΑ… Ο Ελ Καντουρί ανέτρεψε τον Ποντένσε μέσα στην μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ, όμως ο Ισπανός ρέφερι δεν έδειξε την άσπρη βούλα. Ούτε στο VAR δεν πήγε, να δει ο ίδιος τη φάση ο διαιτητής… Ενώ ο Χιμένεθ που βρισκόταν στο VAR μάλλον ήταν αλλου...