Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά στον Θρύλο του Μαρτίνς!

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά στον Θρύλο του Μαρτίνς!
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 - 12:01

Μόνο τυχαία δεν ήρθε στο λιμάνι αυτό το πρωτάθλημα. Μόνο τυχαία δεν κατάφερε ο Ολυμπιακός να πανηγυρίσει το 45ο πρωτάθλημα στην ιστορία του, αφήνοντας πολύ πίσω τους διώκτες του, στην «κούρσα» του τίτλου, η οποία βέβαια, ειδικά τώρα στο τέλος, έγινε… παράσταση για έναν. Για τον Ολυμπιακό.

Για να συμβεί αυτό, όμως, έγινε, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, πολλή και σκληρή δουλειά, η οποία απέφερε καρπούς. Και αυτή η δουλειά, παρότι δεν μπορεί να συνοψιστεί μόνο σε αυτά, εντοπίζεται πολύ έντονα, σε τρία σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία συναντά κανείς σε ΟΛΑ τα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Τρία σημεία, τα οποία φέρνουν την σφραγίδα του Πέδρο Μαρτίνς και αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς που έχει κάνει ο Πορτογάλος, στην ομάδα του.

1) Η πίεση. Ασφυκτική πίεση, στον αντίπαλο, σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου. Όχι αλόγιστα, όμως, αλλά με πλάνο και σύστημα. Κλείνουν προς το αντίπαλο που έχει κατοχή 1, 2, 3 παίκτες, αναλόγως. Και τον αναγκάζουν να πάει την μπάλα προς τα εκεί που η άμυνα είναι προσαρμοσμένη. Η πίεση αυτή αρχίζει από πολύ ψηλά στο γήπεδο, σχεδόν από την αντίπαλη περιοχή. Η ομάδα πιέζει συντεταγμένα, δίχως να σπαταλάει δυνάμεις και δημιουργεί, με την εξαιρετική της λειτουργία, επάνω σε αυτό, προϋποθέσεις για κλεψίματα και αιφνιδιασμούς.

2) Η άνεση στο γκολ. Ο Ολυμπιακός πέρυσι ήταν εξαιρετικός στην άμυνα, στην ανάπτυξη, στη δημιουργία, αλλά δεν είχε εύκολα, τουλάχιστον στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, το γκολ. Γεγονός που τον είχε φέρει σε δύσκολη θέση, περισσότερες φορές από ότι έπρεπε. Αυτό ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς το έφτιαξε. Το δούλεψε. Το διόρθωσε και το εξαφάνισε. Πλέον, αυτή η ομάδα βρίσκει γκολ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τρόπο και με μπορεί, ανά πάσα ώρα και στιγμή να έρθει σε επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον Ελ Αραμπί και την… ευφυΐα του, μέσα στο «κουτί», αλλά με τον τρόπο που δουλεύει όλη η ομάδα, κάνοντας εύκολο το σκοράρισμα.

3) Ο αέρας. Δεν εννοούμε τον τις εναέριες μονομαχίες και τις κεφαλιές. Αλλά τον «αέρα» με τον οποίο παίζει η ομάδα. Όχι μπλαζέ, Όχι… υπεράνω. Αλλά ηγεμονικά. Αρχοντικά. Με ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Ο Μαρτίνς κέρδισε το στοίχημα της ψυχολογίας, από ΟΛΟΥΣ τους προπονητές της Super League. Έφτιαξε μία ομάδα, η οποία πιστεύει στον εαυτό της και ξέρει ότι χάνει μόνο όταν η ίδια δεν είναι καλά. Ξέρει ότι δεν υπάρχει καλύτερη, στη Super League. Από τον Σα, μέχρι τον Ελ Αραμπί και από τον Αλέν, μέχρι τον Χασάν (απλά παραδείγματα βασικών και πάγκου, τίποτε παραπάνω) όλοι οι παίκτες ΞΕΡΟΥΝ ότι είναι ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ στην Ελλάδα. Και με αυτό τον «αέρα» δεν μπορούν να χάσουν.

Τρεις άξονες. Βασικοί. Οι βασικότεροι, κατά τη γνώμη μας, της δουλειάς του Πέδρο Μαρτίνς. Υπάρχουν πολλοί άλλοι. Σίγουρα. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, δεν σταματά εκεί η δουλειά του Μαρτίνς. Είναι υπέρ-πολλαπλάσια. Αλλά με αυτούς τους τρεις βασικούς άξονες, αναπτύχθηκε και έφερε τον Ολυμπιακό εκεί όπου αξίζει να βρίσκεται. Στην κορυφή.

Διαβάστε επίσης

«Εμφάνιση» Βρέσκα

«Εμφάνιση» Βρέσκα

Ο ρέφερι της ΕΠΣ Πιερίας σφυρίζει το ματς Ολυμπιακού-ΟΦΗ, πρώτη φορά μπαίνει σε αγώνα πρωταθλήματος, όμως είχε θέματα στον αγώνα Κυπέλλου με τη Λαμία...