Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Διαιτησία: Δυο σημαντικά βήματα μακριά από τη σαπίλα

Διαιτησία: Δυο σημαντικά βήματα μακριά από τη σαπίλα
Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020 - 23:59
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μετά τη μετακόμιση της ΚΕΔ στο κτίριο του VAR στο Μαρούσι, δηλαδή ο Περέιρα και η... κομπανία του «άφησαν» τα γραφεία της ΕΠΟ στο Πάρκο Γουδή, έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των διαιτητών με τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και κατ' επέκταση με την ΕΠΟ. Όπως ζήτησαν η FIFA και η UEFA πλέον οι ρέφερι (διαιτητές, βοηθοί, παρατηρητές) δεν θα αποδίδουν ποσοστά από τις αμοιβές των αγώνων τους στις ποδοσφαιρικές ενώσεις.

«Δεν ενημέρωσε ο Περέιρα τις διεθνείς ομοσπονδίες, εμείς ενημερώσαμε, επειδή αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να γίνεται», ανέφερε ο Χούμπελ στην πρόσφατη ΓΣ της ΕΠΟ. Τα ποσοστά είχαν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια και τα τελευταία είχαν βάλει και άρθρο στον κανονισμό διαιτησίας, σύμφωνα με το οποίο «οι ΕΠΣ δικαιούνται να παρακρατούν ποσοστό από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας αποκλειστικά για την κάλυψη μέρους των εξόδων για προγράμματα Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης (σχολές διαιτησίας, επιμορφωτικές συγκεντρώσεις, σεμινάρια, κ.λπ.), ως ακολούθως: α. Διεθνείς αγώνες: Είκοσι τοις εκατό (20%), από την αμοιβή, την μετακίνηση και την ημεραργία. β. Αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών: δεκαπέντε τοις εκατό (15%) από την αμοιβή και την ημεραργία. γ. Αγώνες Γ' Εθνικής κατηγορίας και πρωταθλημάτων ευθύνης των ΕΠΣ: Δέκα τοις εκατό (10%) από την αμοιβή και την ημεραργία. Η παρακράτηση θα αποδεικνύεται από την ΕΠΣ».

Όλα αυτά (σ.σ. τη νέα σεζόν η ΚΕΔ θα έχει γραφεία μόνο στο Μαρούσι και δεν θα συστεγάζεται με την ΕΠΟ) είναι δυο σημαντικά βήματα που έχουν άρωμα μνημονίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Κρεγκ Κλαρκ, προαναγγέλλοντας δομικές αλλαγές στην ΕΠΟ και στη διαιτησία. Επίσης, στην ποδοσφαιρική πιάτσα, όπως και στις τάξεις των φιλάθλων, ερμηνεύονται και ως βήματα μακριά από τη σαπίλα, δεδομένου ότι με την οριστική μετακόμιση της ΚΕΔ θα κοπεί και κάθε σχέση με την ΕΠΟ, ενώ με τη μη απόδοση των ποσοστών, θα κοπεί και η σχέση των διαιτητών με τις ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Διαβάστε επίσης